Girl Power! blog

Ezért nem működnek a „szeresd a tested”- kampányok

Ezzel a címmel közölt cikket a Huffington Post. A cikk írója, Isabel Foxen Duke egészség coach és „érzelmi evés” szakértő szerint ugyanis egyáltalán nem érnek célba az ilyen üzenetek. Sőt.

Isabel Foxen Duke fiatal kora óta diétázott, mert mindig úgy gondolta, a soványsághoz kapcsolható a munkahelyi, de a párkapcsolati siker is. Azt gondolta, a fogyás az egyetlen megoldás minden problémájára, a kövérek pedig csak vesztesek lehetnek. Rá éppen ezért nem voltak hatással sem a Dove “valódi szépség” – reklámjai, amelyek arra bátorították a nőket, hogy szeressenek a bőrükben lenni. A Victoria’s Secret “Love Your Body” szlogennel ellátott kampánya pedig pláne nem hitette el vele, hogy csodálatos, úgy, ahogy van, de azt gondolom, az alábbi fotó magáért is beszél.

tumblr_m816ed1KfA1rvbucio1_500Fotó: Tumblr

 

A Dove kampánya a valódi szépségért – nőknek

A Dove kampánya a valódi szépségért – ezúttal férfiak számára

„Emlékszem, ahogy elnéztem ezeket a pozitív reklámokat, azt éreztem: ez mind nagyon szép, de én vékonyabb akarok lenni. Nem akartam egy lenni közülük. Ki akartam tűnni, különleges akartam lenni, és nem láttam, hogy ennek egyetlen módja az lenne, hogy elfogadom a testem” – írta cikkében. Duke elhitte, az álmai 9 kilóval vannak távolabb tőle, és a szépség új ideálja, az “igazi nő” képe ezen nem változtatott.

Akkor kezdett el megváltozni a kapcsolata a testével, amikor rájött, megszerezheti az áhított férfit, munkát, ruhát súlyától függetlenül is.

A nem hagyományos testalkatú lányok nem alkalmatlanok arra, hogy elérjék, amit akarnak, hanem egyszerűen csak azt tanulták, hogy azok – írja Duke.

Rájött, hogy segíteni kell a nőket abban, hogy el tudják felejteni a gyermekként átélt és megtapasztalt, súlyukkal kapcsolatos büntetéseket és/vagy jutalmakat, vagy éppen azt, amit a mainstream média sulykolt beléjük. Ez sokkal fontosabb, mint azt mondani valakinek, hogy úgy vagy szép, ahogy vagy – szögezi le cikkében a coach.

Ugyanakkor azt is elismeri, hogy a médiában közvetített alakok és szépségideálok változása egyben fontos és csodálatos is, és különösen az új generáció számára lényeges, hogy új hiteket tápláljunk beléjük. De akkor is megtörténhet, hogy süket fülekre talál ez az üzenet azon „ agymosottak” esetében, akik azt hiszik, az élet kizárólag a soványságnál kezdődik.

Az írónő Lena Dunham színésznőt hozza fel példának: véleménye szerint a színésznő éppen azért sikeres, mert azt sugallja: mindened meglehet, bármilyen méretben (és nem csak azt, szép lehetsz bármilyen méretben).

lenaLena Dunham (középen) Fotó: Justjared

Nem arról van tehát szó, hogy a bizonytalanságunk elsősorban a testünkre vonatkozik, hanem arra, hogy létre tudjuk-e hozni, és megérdemeljük-e azt az életet, amit igazából magunknak akarunk – írja. Sajnos ugyanakkor a legtöbben azt tanultuk, a külső az egyik előfeltétele annak, hogy elérjünk valamit az életünkben. Ha a jelenlegi “testpozitív” üzenetek ezeket a mítoszokat rombolnák le, a nők súlyról alkotott véleménye gyökerestül megváltozna.

Isabel Foxen Duke szerint fel kell tenni a következő kérdéseket:

– Mit jelent számodra a “kövérség”?

– Azt jelenti, soha nem találod meg a partnered?

– Hogy nem érzed méltónak magad mások tiszteletére?

– Hogy soha nem fognak a szakmádban elismerni?

– Hogy senki nem fog komolyan venni?

Ha a félelmeinket le tudnánk győzni, néhány nő talán eljut odáig, hogy beintsen a fenti hiedelmeknek – írja.

El kell hinni, hogy az alakunk nem uralja a kapcsolatainkat, munkahelyi sikereinket, a társadalmi szerepüket még akkor sem, ha a legtöbb fitneszguru, vagy női magazin állandóan ezt sugallja.  Ha a hitrendszerünk megváltozik, vagyis amikor átgondoljuk súlyunk jelentőségét, a testünk egyszeriben nem egy leküzdendő akadály lesz, hanem a szövetségesünk. Innentől kezdve pedig könnyedén megszerethetjük az életünket, és testünket.

love-your-body-01Fotó: Beautifulwithbrains

Jómagam ehhez mindenképpen hozzátennék azonban pár dolgot: ha meg szeretnénk szeretni önmagunkat, adjunk magunknak időt erre! Senki nem állítja, hogy ez a folyamat könnyű, lehet hogy hosszú lesz. Jó, ha az ember ilyenkor talál magának segítséget (és szerintem erre az egyik legeslegjobb mozgásforma a Nia, amelynek nem véletlenül mottója a Love your body, love your life!Vagy épp a jóga, amellyel mély kapcsolatot alakíthatsz ki önmagaddal, a mozgás mellett pedig nagyon jó, ha melletted állnak a barátok, akik támogatnak), amellyel elengedheted berögzült hiteidet a tökéletesség fogalmáról.

Elfogadom olyannak amilyen vagyok, de mindent megteszek, hogy remekül érezzem magam a bőrömben: ez utóbbi azonban egészen más, mint hogy arra törekedjek, hogy olyan legyek, ami másoknak tetszik! Nagy különbség!

Dolgozz meg magadért: ha úgy érzed, hogy kell, változtass, de sohasem mások elvárásaiért, vagy a megfelelésért. Tapasztald ki, mi a jó a testednek és a lelkednek, és élj szívből, élvezd az életet, ne akar más lenni, mint aki vagy.

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!