Girl Power! blog

Újabb őrületek: néhány jógatípus, amiről valószínűleg még sohasem hallottál

Bármilyen jógatípust is választunk,  e mozgás a testre és a lélekre mindenképpen jó hatással van. Magyarországon a Bikram jógától kezdve az antigravitációs jógáig sokféle stílus felbukkant már, azonban mindig újabb és újabb irányzatok törnek elő, így olyan is megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, aki eddig egyikbe sem szeretett bele: légy Harry Potter-rajongó, vagy őrült kutyatulajdonos, aki kedvence nélkül egy tapodtat sem tesz, irány a jógaterem!

Amikor a csoki és a csakrák találkoznak

Foodie yoga – kajajóga

(Bocs, de máshogyan nem tudtam lefordítani ezt az ételek élvezetével kombinált jógatípust.) David Romanelli megtalálta a módját, hogy hogyan sarkallja mozgásra az ételkedvelő, gurmand jógikat. Mint az oktató mondja, ez a jóga mindenkinek jó. „A világ jobb hellyé válik, ha az emberek jógáznak, és ha azért jönnek el, mert van csokoládé vagy bor is, akkor az teljesen rendben van” – mondja.foody

A klasszikus jógaóra után a résztvevők megtanulják érzékelni, értékelni és élvezni a finom ételeket a slow food alapelvei alapján. Ugyanazzal a figyelemmel dolgoznak evés közben is, amit a jóga közben alkalmaznak.

Doga

Kutyás jóga

Igen, ez pontosan az, aminek hangzik. Csak a szőnyeg, a kutyád és te. A kutyaközpontú jóga 2009-ben került először címlapra, és az Egyesült Államokban mára nagy népszerűségnek örvend. A Doga egyesíti a masszázst, a meditációt, és a finom nyújtást kutyáknak és embereknek egyaránt.

Harry Potter jóga

Nem varázslás, de valami olyasmi

Az alapgyakorlat nem tér el sokban a vinyasa jógától, és nem is ígér varázslatot. Cheryl Crawford, a Grounded társalapítója a mozgás egyedi varázsát hozza közelebb Harry Potter-idézetekkel, nagyjából így:

Állj kis terpeszben, a lábak gyökerezzenek a talaj felé. Karok a magasba és kapcsolódj az univerzális energiával. Lélegezz be és húzd ki magad. Minden belégzésnél hajlítsd a könyöködet, majd nyújtózkodj magasabbra. Vizualizáld, ahogy kering az energia a teljes testedben. Gyorsítsd fel a légzést, ezzel együtt mozdulataidat is, majd lassítsd. Belégzésnél az oktató azt kiáltja:Rennervate! (magyar HP-fordításban Stimula!), kilégzésnél pedig valami olyasmit, hogy Wake up (Ébresztő)!

Indo Board jóga

Mint a szörf, csak víz nélkül

Itt a remek alkalom, hogy a strand után a szárazföldön, a jógateremben is kipróbáljuk a deszkás jógát. Az Indo Board segít az egyensúly, az erő és a rugalmasság tökéletesítésében.

Meztelen jóga

Aszkéták után szabadon

Nem újkeletű a meztelen jóga, a régi korokban az anyagi lét elutasítását szimbolizálta. Ún. gimnoszofistáknak, vagyis a meztelen bölcseknek nevezték az erdőben remetéskedő meztelen aszkétákat. Az életmegvetést a szélsőségig vitték, sokszor máglyán égettették el magukat, hogy hamarább megtisztuljanak a földi salaktól. Ilyen volt Kalanos, aki nagy Sándor jelenlétében tűzhalállal hunyt el. Mint bölcs emberek az akkori királyok előtt nagy tiszteletben álltak.
A meztelen jóga az 1960-as években kezdett elterjedni az Egyesült Államokban, természetesen a hippi mozgalom részeként.

Még most is nehezen találni ezeket a típusokat szerte a világban, hát még Magyarországon. De ami késik, nem múlik!

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!