Girl Power! blog

Néhány mondat a súlyemelő kismamáról, avagy “a terhesség nem betegség”

„A terhesség nem betegség” – így reagált a súlyokat emelgető, nyolc és fél hónapos állapotos Lea-Ann Ellison, aki napokkal ezelőtt nagy port kavart edzés közben készült képeivel. Valóban nem betegség, de vajon kockáztathatjuk-e, vagy egyáltalán, kockáztatjuk-e babánk egészségét és fejlődését a megterhelőbb sportokkal? 

Miután kapott hideget-meleget, reagált a vádakra Lea-Ann Ellison, akinek nagyjából még két hete van hátra a szülésig – mégis keményebben edz, mint valaha.

A felháborodást az váltotta ki, hogy a CrossFitelő nő feltett a Facebookra egy fotót magáról, amelyen súlyt emel.

Lea-Ann Ellison jelenleg  harmadik gyermekével terhes, a nyolcadik hónapon is túl van – két hét múlva valószínűleg szül -. Két és fél éve a CrossFit edzés híve, és úgy gondolja: a terhesség nem betegség, hanem olyan időszak, amely során nyugodtan kiélvezheted tested képességeit, és hogy ez igenis jó dolog.

Eközben fotóját már több mint háromezren osztották meg. Míg valaki azt írja, Ellison gyönyörű, addig többen ostobának, butának, felelőtlennek tartják, aki a még meg nem született gyermekének egészségét veszélyezteti.

A 35 éves testépítő nő azonban most is felvállalja döntéseit. „A gyűlölködők mindig gyűlölködni fognak, és ez OK. Az életem szerencsére nem az ő életük. Az emberek sokszor olyan dolgokról alkotnak véleményt, amit nem értenek. Úgy tűnik,  a legtudatlanabbaknak a legnagyobb a szájuk. Az emberek többsége azért pozitív és támogat” – írta Ellison.

A testépítő úgy fogalmazott: a terhesség nem betegség, és szerinte az anyáknak ki kell lépniük a gyenge szerepből és bizony állapotosan is meg kell dolgozni az egészségükért.”Mozdítsátok meg a testeteket!Legyen ez úszás, séta, vagy súlyemelés, nem számít. Ha egészségesen táplálkoztok, és mozogtok, a testetek eléri azt a súlyt, amely ideális a babavárás alatt is” – írja.

carlee2Fotó: Facebook

 

(Erről az egész sztoriról rögtön eszembe jutott a Szex és New York egyik fejezete, amikor Charlotte abbahagyja a futást, mert kisbabát vár. A dilemma itt is az, vajon Charlotte veszélyezteti-e a futással a gyermeke egészségét – főleg, miután túl volt egy vetélésen -, vagy sem. Végül a futás mellett dönt.)

 De ez biztonságos?

A szakértők azt tanácsolják, a napi 30 perc mozgás nem hogy nem árt, de kötelező is állapotosan. Ugyanakkor a szakemberek mérsékelt mozgást javasolnak a kismamáknak. A Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (Szülészeti és Nőgyógyászati Királyi Kollégium) hivatalosan is támogatja  azokat a gyakorlatokat, amelyekben nincsen kockázat, így azonban nem támogatja a nagy intenzitású, magas pulzusszámú mozgást olyanok számára, akik nem sportolnak rendszeresen. A  futást sem javasolja például meleg idő esetén (a felhevülés kockázata miatt).

A legtöbb esetben azonban a testmozgás biztonságos mind az anya mind a gyermek számára.

Minden nő és minden terhesség különböző, de azok, akik sportoltak már a terhesség előtt, jobban bírják a terhelést ugyanazon a szinten. És mivel Ellison is két és fél éve a CrossFit megszállott híve, továbbra is csinálhatja a Huffington Post által megkérdezett szakértő szerint.

carlee

Még nincs gyermekem, de előbb-utóbb lesz. És ebben a kérdésben inkább a félelem, óvatosság híve vagyok, ugyanakkor nem tisztem elítélni senkit. Még inkább lehetséges, hogy nincs jó, vagy rossz e tekintetben. A sport tényleg személyfüggő, és bízzunk benne, hogy Ellison tudja, mit csinál –  láthatjuk, szakértők is megtámogatják – , és azt jól csinálja. Nyugodtan mozogjunk, ami jól esik, de az ésszerűség határain belül. Egy éve kettlebellezek, szóval ez ügyben az edzőm segítségét fogom kérni, amint eljön az idő. És talán nem is kell abbahagyni, csak kisebb súllyal dolgozni, kisebb intenzitással.

Leállni azonban nem szabad, és nem is kell.

 

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!