Girl Power! blog

Nem bébi a nevem! – így vág vissza a művész az utcai szexuális zaklatásnak

Azt gondolom, hogy – főleg a városi – lányok, nők tisztában vannak vele, mennyire mindennaposak és gyakoriak a szexuális zaklatás különböző formái az utcán: egy-egy fütty, beszólás, cuppogás, durvább esetekben nem ritka a tapogatás, fogdosás sem. Az ember magatehetetlen, inkább gyorsan továbbhalad, de közben úgy érzi magát, mint akit leforráztak.

Volt már néhány keményebb sztori az ismerettségi körömben, az egyik barátnőmet például két 12 év körüli fiú fogdosta meg a zsúfolt villamosmegállóban. Pár pillanat az egész, azt sem tudod, mit csinálj, kiálts, üss, verekedj, vagy megalázottan tovább kullogj, elmenekülj. A „munkásfütty” mára már elenyésző a nőket durvább jelzőkkel zaklató megjegyzések mellett. Talán a férfiak nagy része nem is tudja, hogy néhány ilyen kell csak egy nő életébe ahhoz, hogy legszívesebben csak egy zsákban közlekedjen akár élete végéig.

Egy brooklyni művész, Tatyana Fazlalizadeh egy alternatív és igen sajátos módszerrel hívja fel figyelmet erre a jelenségre. A projekt címe: Ne mondd a nőknek, hogy mosolyogjanak (Stop telling women to smile – a cím arra utal, hogy a művész szerint ezzel próbálják vigasztalni a sokszor megalázott nőket. Vagy esetleg azzal, hogy “fej a fejjel”.) A művész portréit nyilvános helyeken helyezték el, ezzel bátorítva a nemi alapú támadások áldozatait arra, hogy felvegyék a harcot.

smile1

A művész barátok, ismerősök segítségével valósította meg a projektet. Tatyana barátaival, kollégáival ült le beszélgetni, és meghallgatta a tapasztalatokat, melyek inspirálták a képek megalkotásakor. A portrék alatt rövid, egy-két soros üzenet is olvasható, például “a nevem nem bébi”.

A művész portréihoz kapcsolható történeteket, elbeszéléseket a “mindennapi városi harcokról” itt lehet olvasgatni.

stop1

stop2

stop3

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!