Girl Power! blog

A világ legbátrabb lánya

Ez a lány jobbá teszi a világot – és nem csak a nők számára.

Azt hiszem, az egyik legcsodálatosabb dolog, hogy időről időre bebizonyosodik: vannak a világban példaképek, olyan tiszta és bátor emberek, akiktől van mit tanulnia az emberiségnek. Akkor pedig főleg, ha ez a valaki még csak kamasz. És túlélt egy fejlövést.

Bloggerből Nobel-díjra jelölt harcos: Malala Juszufzairól először 2009-ben hallottunk, mára pedig már mindenki a fejébe véste a nevét. Egy kicsi lány, aki hatalmas szívvel, energiával, de főleg bátorsággal áll ki álmaiért.

Miután tálib terroristák fejbe lőtték Pakisztánban – amiért Malala a nők oktatáshoz való jogát hirdette – a lány nagyon hosszú csatára készülhetett fel.  És bár folyamatosan veszélyben az élete, mégis harcol, küzd az álmaiért, a nők jogaiért.

Amikor megkérdezte Christiane Amanpour, a CNN riportere, milyen karriert képzel el magának, a 16 éves Malala így válaszolt: Pakisztán miniszterelnöke szeretne lenni, mert – mint mondta – a politikán keresztül egész országát szolgálhatja.

A fiatal nőt jelölték az idei Nobel-békedíjra, ám az elismerést pénteken a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet kapta. Az Európai Parlament emberi jogi díját,  a Szaharov-díjat azonban neki ítélték.

Malala a múlt héten a Daily Show-ban mesélt magáról és terveiről Jon Stewartnak, elképesztően inspirálóan és szívhez szólóan.

Vasárnap megjelent Andrew Marr show-ban is, ahol azt mondta: az oktatás mellett érvelni egyet jelent a tálibok ellen beszélni.

https://www.youtube.com/watch?v=pT3dyGKUXI4

„A terroristák azt hitték, meg tudták állítani a céljaimat, és megállítják az ambícióimat, de semmi sem változott az életemben, egyet kivéve: a gyengeség, a reménytelenség és a félelem immár meghaltak. Erő, hatalom és bátorság született” – mondta Malala, aki töretlen bátorsággal néz szembe a tálibokkal.

A lány nem emlékszik pontosan a pillanatra, amikor lelőtték, de a barátai és osztálytársai segítettek később összerakni a képeket arról, mi is történt valójában. „Az utcánkon általában sok férfi szokott üldögélni, néhány burkával takart asszony is, de azon a napon csak 2-3 ember volt ott.  Ők voltak a tálibok. Két fiú megállította a kisbuszt, és azt mondták, látni akarják a húgomat, aki hátul ült. Az egyik a sofőrhöz beszélt, a másik pedig hátra ment. Aki hátrajött, fiatal volt, és volt nála egy fegyver. Közelebb jött hozzám, mint amennyire közel most te vagy (mutatja), majd megkérdezte, melyikőtök Malala?”

Mindegyik lány meg volt rémülve – mesélte. „Némelyikük azt hitte, talán egy újságíró. De ami történt, arra egyikünk sem számított, nem gondoltuk, hogy ez megtörténhet. A barátom elmondta, nagyon szorítottam a kezét. Aztán lelőttek. Kétszer lőttek belém”- mesélte az interjúban a lány.

Az esetig Malala szülővárosa, a Szvat-völgy Pakisztán paradicsomaként vált híressé, míg a tálibok meg nem érkeztek oda.

Malala-Yousufzai

A bánat sújtotta

–          Malala 1997-ben született a Szvat-völgyben. Nevét egy pastu költőnőről kapta, jelentése: a „bánat sújtotta”.

–          Első beszédét Pesavarban, egy helyi klubban tartja 2008. szeptember 1-jén.  A beszéd a „Hogyan merészelik a tálibok elvenni az oktatáshoz való alapvető jogot?” címmel zajlik. Ekkor 11 éves.

–            2009. január 15-én Abdul Hai Kakkar, a BBC riportere felkeresi Malala apját, hogy ajánljon valakit, aki írna arról, milyen a tálib elnyomás alatt élni. Ekkoriban a tálibok erőteljesen uralkodnak az ország egész területén, a nők különböző tevékenységeit tiltotják be, beleértve a vásárlást és az oktatást is. Malala 12 éves, ekkor kezdi írni blogját.

–            A tálibok egyre erőszakosabban lépnek fel és csaknem 100 lányiskolát robbantanak fel. Rendeletet adnak ki, amely arról szól, hogy lányok nem járhatnak iskolába. Malala blogján azt írja, továbbra is készül vizsgáira.

–         2009. február 21-én egy pakisztáni tálib vezető, Maulana Fazlulla bejelenti, hogy megszüntetik a női oktatás tilalmát, és a lányok mehetnek iskolába, amennyiben burkát viselnek.

–         Márius 12-én születik meg az utolsó blogbejegyzés: Malala megírja, hogy iskolában volt barátaival és papírokat nyújt be.

–         Május 1-jén Malalának el kell hagynia otthonát.  A család szétválik, őt pedig rokonokhoz küldik. Ebben az időben keresi meg Adam B. Ellick, a New York Times riportere Malalát és apját egy dokumentumfilm ötletével.

–         December 1-jén kiderül, Malala a blogger: bár a BBC sohasem fedte fel kilétét, de személyazonossága lassan mégis kitudódik.

–         2011. október 1-jén, 13 évesen a KidsRights Alaptívány jelöli a Nemzetközi Gyermek Békedíjra ( International Children’s Peace Prize), az elsimerést idén vette át Hágában a pakisztáni lány.

–       December 1-jén Júszaf Raza Giláni kormányfő neki adja át a pakisztáni Nemzeti Ifjúsági Békedíjat.

–         2012 . október 9-én a tálibok elhatározzák, megölik Malalát. Ezen a napon egy fegyveres fejbe lövi, és a vele lévő két másik lányt is megsebesíti. A pakisztáni kormány 105 ezer dollár vérdíjat ajánl annak, aki információval rendelkezik a fegyveresről.

–        2012. december 31-én  megkapja a Time magazin Az év embere díjának második helyezését (az első Barack Obama volt).

–         Malala felépül. 2013 júliusában, 16 évesen beszédet mond az ENSZ-ben. Üzenete: a könyv és a toll a legerősebb fegyver. Ez az első nyilvános beszéde a fejlövés óta. Azóta a táliboktól újabb fenyegetéseket kap.

– Október 8-án megjelenik könyve, az I’m Malala.

malala

Malalát azért támadták meg, mert lány, aki nem csak saját oktatása, hanem amellett is felemeli a szavát, hogy a nőknek joguk van ahhoz, hogy oktatásban részesülhessenek.

A pakisztáni kormány adatai aggodalomra adhatnak okot, ami az oktatást illeti: az ország a GDP-jének kevesebb, mint 3 százalékát fordítja oktatásra, ez a szám a legalacsonyabb a világon. A pakisztáni nők életét ez jelentősen meghatározza, Malala harca pedig rávilágít a csúf valóságra.

A világ írástudatlanjainak száma 793 millió, ennek a kétharmada fiatal lány és nő.

(források: Guardian, Huffington Post, internet)

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!