Girl Power! blog

Tombol a szexizmus az interneten?

Azt hitted, nem világméretű probléma  a szexizmus? Akkor csak nézd meg a Google-t.

Biztosan nem túl nagy azoknak a magyaroknak a száma, akik valamiért azt írják be a világ legnagyobb online keresőjébe, hogy „women”, vagy ezzel kezdődő mondatokra, kifejezésekre keresnek rá.

Pedig ha eddig nem tetted, most gyorsan nyiss egy új ablakot, és kezd el írni például, hogy “women should”, vagy “women shouldn’t, couldn’t”; megdöbbentő a kereső automatikus kiegészítése; erre hívja fel a figyelmet a UN Women (United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women – az ENSZ női jogegyenlőséggel és a nemek közötti esélyegyenlőséggel foglalkozó szervezete) legújabb kampányában – írja a Mashable.

Az Ogilvy & Mather által megalkotott kampányban ugyanis a nemek közti egyenlőségre szeretné felhívni a figyelmet, és rávilágítani arra, hogy még a Google is szexista.

A hirdetéseken női arcok láthatók, valamint a Google-ba írt keresőszavak, mint a women (nők), women shouldn’t (a nőknek nem kellene…) vagy a woman can’t (a nők nem tudnak…).

google2

google3

google4

google5

A kereső automatikus kiegészítése egészen egyszerűen nőgyűlölő kifejezéseket dob ki: a nőknek tudniuk kell, hol a helyük, a nőket kontrollálni kell, a nőket fegyelmezni kell. Olyan ajánlat is érkezik (az eddigi keresések alapján), hogy a nők nem tudnak vezetni, nők nem lehetnek püspökök, a nőkben nem lehet megbízni, a nőknek otthon kellene maradnia, a nőknek szolgáknak(!) kellene lenniük és a többi.

Ezek valódi keresések, és nem kitalációk – hívja fel a figyelmet a UN Woman hirdetése.

A cikk olvasása után elkezdtem én is keresgélni, és megnézni, milyen lehetséges találatokat kapok. Némi különbséggel, ám valóban ehhez hasonló válaszokat kaptam.

Rákerestem tehát a women kezdetű kifejezésekre (majd folytattam a should, shouldn’t,  couldn’t szavakkal):
gpr3

Vagyis a nőknek nem kellene szavazniuk, nadrágot hordaniuk, és templomban beszélniük, otthon kellene maradniuk, stb.

A Women should be in charge – mondat azonban például annyira nem is negatív (valami olyasmit jelent, hogy a nőknek kellene irányítania a világot). Ezt mondta egyébként egy interjúban Bruce Willis is.

gpr1gpr2Fentiekhez csak annyit tennék hozzá, nem tudom, ki lehet az, aki arra keres rá, hogy a nők nem tudnak vizet inni. Már miért ne tudnának? (UPDATE: utánanéztem. hát ezért nem tudnak vizet inni. Így már egészen érthető!)

De az utolsó találat is szórakoztató: a nők nem tudják megérinteni a hátuk mögött a könyöküket. Én például meg tudom.

Nekiláttam magyarul  is keresgélni. A magyar keresési kiegészítések egészen megnyugtatóak, és tulajdonképpen a találatok aranyosak és nem sértők. Bár azért az elsárkányosodást mindenképpen kikérem magamnak.

szexizmus2

szexizmus3

szexizmus4

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!