Girl Power! blog

Hét dolog, amely szerint a nagymamád jobban öltözködött, mint te

Gyakori vitakérdés, ha a vintage divat kerül szóba, hogy mennyiben volt jobb nagyanyáink viselete a mai kor divatjánál, miben hasonlít,miben különbözik, és hogyan merít a régmúlt divatjából a mai.

Kislánykoromban imádtam a nagymamám kardigánjaiba bújni, egyrészt, mert nagyon meleg volt, általában bő is volt rám, no és azért, mert volt bennük valami misztikus, valami különleges, amiről úgy éreztem, az én ruháimban nincs meg. Nem tudom mi volt az a plusz, de mindig, amikor a nagymamámon láttam a ruháit, valahogy tökéletesnek tűnt benne: illett rá, pont olyan volt a hossza, amilyennek kellett lennie, mérnöki pontossággal volt feltűrve az ujja, a gallérja is be volt lőve…

Aztán, amikor drága jó nagyikám meghalt, akkor ezeket a kardigánokat – és még sok más ruhadarabot, cipőt, szoknyát, ékszert eltettem. Gondosan elpakoltam őket, de nem hordom. Őrzöm, óvom, de nem viselem, csodás emlékek, vigyázok rájuk.

A hatvanas évektől egészen a kilencvenes évek végéig az emberek különböző alkalmakra öltöztek fel. Volt például színházi, boltba menős, vacsorázós ruhájuk – nyilatkozta egy interjúban Katherine Jane Bryant, amerikai televíziós jelmeztervező hozzátéve: egyszerűen nem voltak hétköznapi ruhák. Szerinte azonban ma már a kényelem a prioritás, nem pedig a csillogás.

Íme a 7 legfontosabb dolog, ami bizonyítja, hogy anyáink, nagyanyáink és a jelen kor divatja mennyiben különbözik.

1. Nagyanyáink minden egyes alkalomkor ragyogtak

Még a pusztító nyári melegben is képesek voltak gondot fordítani a megjelenésre, annyira, hogy még munkaruhájuk is kifinomult volt. A párt megkövetelte a megfelelő ruházatot, még a háziasszonyoknak is, akik egész nap otthon voltak.

vintage2

2. A ruhák egyszerűen jobban voltak előállítva

Bárki, aki kézbe vesz egy vintage ruhát, érezheti: sokkal jobb, erősebb anyagokból dolgoztak, a varratok, szegélyek gyakorlatilag láthatatlanok voltak, és minden ruhában volt bélés.

3. A szövetek, anyagok sokkal jobb minőségűek voltak

“Ma egészen mások a szövetek. A hatvanas években a ruhákban természetes gyapot volt, nem pedig poliészter – amely a hatvanas évek végén vált népszerűvé. Most a tartósságon van a hangsúly, hiszen az emberek még az edzőtermi pólójukat is az utcán viselik” – mondta Bryant.

vintage3

4. Megfelelő fehérneműt viseltek a tökéletes alakhoz

Az alul hosszított melltartó, a fűző s egyéb alsóneműk a tökéletes alakformálás eszközei voltak. Igaz, a fűző nem tartozott az egészséget szolgáló darabok közé, hiszen a hölgyek néha annyira összeszorították bordáikat, hogy csoda hogy nem fulladtak meg. Ma már inkább különleges alkalmakkor veszünk fel ilyesmiket.

girdle(1955)

5. A részletek számítottak

Már a gyártásnál is odafigyeltek az apró részletekre. Megfelelő odafigyeléssel készültek még a gomblyukak is, de a gombokat is tökéletesre alkották, amely illeszkedett a ruházathoz. Ma azonban legtöbbször műanyag gombot hordunk.

monet

(Monet ékszer, Vogue, 1954)

6. Fontos volt, hogy a ruha tökéletesen illeszkedjen

A szabók és a nők nagyon jó barátok voltak. A ruhákat a nőkre szabták, varrták, rövidítették, vágták, beengedték, kiengedték…  Az eredmény pedig egy olyan ruhadarab volt, amely tökéletesen passzolt a viselőjéhez.

7. Drágább volt az öltözködés

Az olcsón és tömegesen piacra dobott darabokkal szemben a ruhák régen egyediek voltak, éppen ezért drágák is. Az Egyesült Államokban, egy átlagos ruha a Searsben 8,95 dollárba került (ami most körülbelül 75 dollárnak felel meg), és bár napjainkban  tonnaszámra vehetünk méregdrága ruhát, a minőség mégsem ugyanaz – állítja Elizabeth Cline, az Overdressed című könyv írója.

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Imre Németh says:

    Ma is készítsenek olyan ruhákat mint a nagyszülők idejében!Gondolok az erős anyagra bélésre….stb.Persze a kornak megfelelően.Aztán minden rendben lenne.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!