Girl Power! blog

Tojásos kenyér, Simnel torta és kereplő: így ünneplik a húsvétot a világban

Nem is gondolnád, hányféle húsvéti tradíció létezik a világban! Íme hat különlegesség.

1. Húsvéti bilby – Ausztrália

Míg a világ egy része cuki nyulakban gondolkodik, addig Ausztráliában ez egyáltalán nem jellemző, és az élő nyuszi vásárlása helyett szinte kizárólag csokinyúllal ünnepelnek. Az ausztrál gyerekek ráadásul nem is a “klasszikus” nyuszit, hanem bilbyt, vagyis húsvéti erszényesnyulat kapják ajándékba. Csokiból, persze.

enhanced-buzz-2068-1303502977-8

Forrás: Buzzfeed

2. Húsvéti angyalkák – Fülöp-szigetek

Ez a tradíció két felvonulással kezdődik. A férfiak egy Jézust ábrázoló képpel vonulnak, a nők pedig fekete ruhába öltöznek, akárcsak Szűz Mária. Mikor a két csoport találkozik a városban (általában a templomban), ez jelképezi azt, mikor anyját vigasztalta feltámadása után Jézus. A fiatal lányok angyalnak öltöznek be.

Az sem szokatlan a Fülöp-szigeteken, hogy húsvétkor sokan ostorozzák, és rituálisan keresztre feszítik magukat, hogy vezekeljenek bűneikért – az egyház rosszallása ellenére. Ez a rituálé eléggé felkavaró.

enhanced-buzz-2067-1303502992-9

Forrás: Flickr

3. Húsvéti kenyér – Olaszország

A hagyományos húsvéti ételt általában reggel fogyasztják, és egész nap is csipegetnek belőle. A recept lényege, hogy egész, nyers tojásokat tesznek a tésztába sütés előtt. A tojások lehetnek ízlés szerint festettek is.

Easter-Bread-11

Forrás: www.artisanbreadinfive.com

 4. Kereplő – Ausztria

Ausztriában húsvét vasárnapig nem harangoznak. A mítosz szerint a harangok Rómába mentek, hogy felkészüljenek Jézus feltámadására. Ehelyett a fiúk kereplőt (Ratschen) használnak.

5. Húsvéti harangok – Franciaország

A francia hagyomány valamiért a harangokat állítja a középpontba húsvétkor, nem a nyuszikat, ezért a gyerekek kosárba legtöbbször csokiharang kerül.

bell

Forrás: TongueInCheek

6. Húsvéti Simnel torta – Anglia

simm

Forrás: britishfood.about.com

Az Egyesült Királyságban két ünnepen is kedvelt édesség a Simnel torta, amelynek tetejére 12 marcipánt tesznek, ezzel szimbolizálva az apostolokat.

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!