Girl Power! blog

Így éld túl a fesztiválozást – tippek és tanácsok

Balaton Sound, VOLT,  Sziget, Be.my.Lake, Strandfesztivál és a többi- alig tudunk csak a hazai fesztiválok közül választani. Még sosem sátraztál egyiken sem, de kipróbálnád? Segítünk, hogy gondtalan, kellemes, biztonságos legyen minden egyes pillanata. 

977ef96cf2a436e9d169f71e091b5517

– Először is, akármilyen fiatal, friss, jó erőben lévő, életigenlő lány vagy, nézz szembe a ténnyel, hogy nem leszel annyira kipihent egy fesztiválon, mintha otthon, a puha ágyadban aludnál. Mindenesetre próbáld meg komfortossá tenni az ottlétet: vigyél kényelmes párnát, felfújható matracot, több pokrócot is magaddal.

– Higiéniai szükségleteid kielégítése nyilvánvalóan egy kicsit macerásabb: lesz sok sorban állás, nem túl tiszta zuhanyzók. Ha fel tudsz kelni hajnalban, célszerű ekkor elmenni tusolni, ilyenkor még kevesebben is vannak, és takarítás után egészen kellemes is lehet a zuhanyozó.

– A wc az bizony büdös, koszos, és még sorolhatnánk. De nyugi: még senki nem halt bele semmiféle fesztiválszutyokba, kolerába, sem semmilyen fertőzésbe, amit fesztiválon kapott el, és most már nem csak toitoi-t találsz a fesztiválokon, hanem rendes angol wc-ket is. Ami azonban garantált: sorban állás.

– Átlagban legalább egy idős hippit félmeztelenül látsz majd táncolni. És látsz még sok-sok egyéb érdekes embert, akik egész évben csak az adott fesztiválon bontakoznak ki, közben lehet, hogy szürke öltönyös üzletemberek. Ez a sokszínűség nagyon inspiráló!

2966ea353a800af18ea15585dfcb0356

– Ha először sátorozol, érkezz nagyon hamar: ha későn érsz oda, már csak a tűző napon találsz majd szabad helyet a sátradnak.

– Tégy a sátrad tetejére valamilyen figyelemfelkeltő darabot (zászlót, sálat, nagy plüssállatot), hogy a sátorrengetegben messzebbről is megtaláld a sajátod.

– Sátradat lehetőleg a toitoi-októl messze verd le – bizonyos szagokra felébredni nem túl szívderítő.

– Készülj fel minden időjárási körülményre: legyen nálad esőkabát és gumicsizma, de naptej, valamin leégés elleni krém, kalap, és napszemüveg is.

– Tényleg csak olyat vigyél magaddal, amire szükséged van, az  értékeidet lehetőség szerint hagyd otthon. Ha mégis muszáj értékesebb darabokat (mondjuk drága ékszer, bankkártya, egyéb értéktárgyak, pénz, fényképezőgép, telefon) eltenned, vidd magaddal, ne hagyd a sátorban: legyen egy övtáskád, és mindig viseld magadon.

– A papírjaidat (személyi, útlevél, lakcímkártya, jogosítvány) se tartsd a sátorban!

– Ha tudsz, szerezz be egy olcsó fényképezőt, semmiképp ne vidd magaddal a családi Nikont, egyrészt, mert ellophatják, másrészt, mert nem tudnál szorongás nélkül felhőtlenül bulizni, ha állandóan a nyakadban lógna.

– Drogok minden fesztiválon felbukkanhatnak – ahogyan a rendőrök is. Kerüld a bajt, mondj nemet bármire, amivel megkínálnak, nincs szükséged rá! A fesztiválokon hamar elkapják a kábítószerkereskedőket, de a fogyasztókat is. És egyébként is. Érezd jól magad tisztán!

fest

– Figyelj az alkoholfogyasztásra is: nem kell hülyére innod magad, hogy jól érezd magad, pláne, ha nem szeretnéd, hogy a másnap teljesen kárba vesszen. Igyál mértékkel, jót, finomat.

– És ami még fontosabb: ha italt vásárolsz, soha ne hagyd magára a poharadat! Mindig legyen a kezedben, ne hagyd, hogy egy óvatlan pillanatban beletegyenek bármit is.

– Keresd a biztonságot: tartsd a kapcsolatot mobilon a barátaiddal, legyen egy-két fix pont, ahol megtaláljátok egymást, és mindig tudjátok egymásról, ki merre bulizik.

– Sajnos a nemi erőszak a fesztiválokon sem ismeretlen. 2013-ban a VOLT fesztiválon megerőszakoltak egy lányt, ugyanez történt az Electric Zoo fesztiválon, a Made in America nevű fesztiválon pedig szinten két ilyen esetről számoltak be – ha lehet, éppen ezért ne bóklássz egyedül, idegentől ne fogadj el italt.

– Mindig legyen nálatok toll és papír. A telefonok lemerülhetnek, de bármi van, tudsz egy kis cetlit hagyni a sátorban, merre vagy.

– Néha azért aludj: ne próbáld végigbulizni az egész fesztivált, mert kimerülsz hamar, és a felét nem fogod így élvezni. Minden éjjel aludj, hogy bírd a tempót.

– Mutatkozz be a szomszéd sátorozóknak: ismerjenek meg, ismerjenek fel, tudják, hogy ki vagy. Így ha eltűnnél, lesz olyan kevésbé közeli barátod is, akinek talán eszébe jut: Hé, hol az a lány a mellettünk levő sátorból?

– Készítsz menekülési stratégiát arra az esetre, ha bármilyen baj történne. A nagy tömegben elveszíthetitek egymást a barátaiddal, és lemerülhet a telefon: legyen egy találkozóhely, ahová ilyen esetben elmehettek.

– A társaságból legyen legalább egy ember, akinek fejből tudod a telefonszámát.

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!