Girl Power! blog

Ilyen, amikor a gyorséttermi dolgozó borravalót kap – megható videó!

A gyorséttermi dolgozók az Egyesült Államokban a legrosszabban fizetett alkalmazottak, akik tulajdonképpen sohasem kapnak borravalót.

Két fiatal filmes azonban úgy döntött, 100 dollár (csaknem 25 ezer forint) pluszt adnak különböző gyorséttermi alkalmazottnak, és közben videóra veszik reakcióikat.

„Évekig éjszakai műszakban dolgoztam minimálbérért, és mindig is azt szerettem volna, hogy megmutassam a hasonló munkakörben dolgozók munkakörülményeit, és persze személyiségüket is” – mondta Jesse Jhej a Businness Insidernek.

fast-food-top

Forrás: Reachingutopia

A kisfilmet Los Angelesben forgatták, az eredmény pedig szívmelengető.

Mindegyik munkavállaló meglepődik, alig hiszi el, és nem akarja elfogadni a csaknem 25 ezer forintos jattot. Egyikük elsírja magát, míg a másik nevet, a harmadik pedig erősen megöleli a filmkészítőt.

Ami pedig a film végén történik, az a legmeghatóbb és legemberibb.

„Összesen több mint 1000 dollárt adtunk a dolgozóknak, és meglepetten tapasztaltuk, hogy többen utasították el, mint ahányan elfogadták volna”- mondta Jhaj.

Számos gyorsétteremláncnál tiltott borravalót elfogadni, ezért a munkavállalók félnek, ha elfogadják, bajba kerülnek, esetleg azt hiszik, lopták a pénzt (ahogyan ez a videóban egyiküktől el is hangzik).

2013 nyarán az alacsony bérek ellen tiltakoztak az amerikai gyorséttermi dolgozók, a tiltakozásokat 22 városban tartották meg. Az összehangolt tiltakozó kampányt tucatnyi szakszervezet, valamint munkavállalói érdekképviseleti csoport szervezte meg – írta korábban a jobs.aol.com. A dolgozók szinte megélni sem tudnak, olyan kevés pénzt keresnek.

A profession.hu szerint Magyarországon változó az alapfizetés: az AmRestnél (a KFC és Pizza Hut üzemeltetője) a fizikai dolgozókra átlagosan – járulékok nélkül – havi 109 500, a szellemi munkakörben alkalmazottakra 391 300, míg a McDonald’snál rendre 123 700 és 417 600 forint bérköltség jutott. A Fusion (a Burger King) nem közölt ilyen bontású adatokat.

(via)

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!