Girl Power! blog

Mi a hosszú élet titka? – A 106 éves Batki Margit néni szerint ez

A Délmagyar.hu a 106 éves Batki Margit nénit köszöntötte születésnapja alkalmából. Margit néni elárulta: szerinte az lehet a hosszú élet titka, hogy sokat sétált, alig nézett tévét, és rengeteget dolgozott.

Batki Margit

Forrás: Délmagyar.hu

Volt, aki mást említett a kérdés kapcsán korábban.

Tavaly márciusban például Okava Miszaó ünnepelte 115. születésnapját. Kedvenc étke a szusi, a hosszú élet titka szerinte az egészséggel való törődés  – írták róla. Jiroemon Kimura 1897. április 19-én született, vagyis majdnem 116 esztendős korában hunyt el tavaly júniusban. Ő úgy látta: a napfény és a tanulás a hosszú élet titka.

Úgy tűnik, bár minden idős hölgy és úr más és más receptet ajánlott a hosszú élethez, egyet mindenképpen észrevehetünk: csupa pozitív, az életben kiaknázható szépségről, ugyanakkor nem nagy dolgokról, inkább apró részletekről beszélnek.

Napfény, séták, finom ételek, és igen, még a munka is. A hasznos tettek, a cselekedet, az aktivitás és az élet élvezete egyszerre, mértékkel, egészséggel – valahogy így.

A témában volt már egy korábbi posztom a Nialányon: akkoriban egy érdekes gyakorlatot kezdtem el végezni, és bevallom, azóta már kevésszer csinálom. A lényege az volt, hogy elkezdtem lelassítani magam, és elkezdtem apróságokra odafigyelni. A szembejövő járókelő cipőjére, az aszfalt süppedéseire, anyukám hajszálaira és így tovább. Lépésről lépésre, egyre mélyebben figyelni, befelé és kifelé is. Fontos, és eleinte nehéz feladat.

A kezdetekkor erőltetni kellett, hogy elmerüljek a pillanatokban, aztán pedig egyszer csak könnyen jött – és milyen jó volt! Kitárult a világ, én pedig elkezdtem boldogabban megélni a mindennapokat. Igaz, azóta sok minden történt, jöttek események az életbe, új munka, szakítások, családi ügyek, pénz-dolgok, így ez a gyakorlat nem jön mindig természetesen.

De így is ajánlom ezt a lelassulást.

Batki Margit néni életszeretete, pozitív kisugárzása megerősíthet mindenkit abban, hogy többet kell dolgozni azon, hogy ne ragadjunk bele a mindennapok problémáiba, apró kis történéseibe, hanem élvezzünk minden pillanatot, és ne vegyük túl komolyan az életet, csak maradjunk az áramlásban. Munkával, napfénnyel, sétával.

A Délmagyar cikke itt olvasható Batki Margitról.

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. gpb says:

  Kedves Cvitamin, nagyon köszönöm hogy ezt megosztottad!<3

 2. cvitamin says:

  BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT MARGIT NÉNI!!

 3. cvitamin says:

  Sokunknak van egy-egy érdekes története a hosszú életről, a titkokról.
  Anyai nagyapám egy kis alföldi faluban élt 96 évig.
  Nagyon ritkán mozdult ki a szomszédos falvakba, a sok dolog nem tette ezt lehetővé. (Talán nem is vágyott nagy utazásokra.) Pipázott (kovakővel csiszolta a tüzet)saját füstölőjében tartósította a feldolgozott disznókat, saját főzésű házi pálinkát kortyolgatott reggelente (vagy, ha betegséget sejtett )és aktívan, napi 10 órákat dolgozott a földeken.Igaz, halála előtt 2 évvel már “csak” dinnyecsősz volt. Vasárnap templomba járt és kérte az Istent, hogy szép halála legyen. Így történt, egy éjszaka örökre elaludt.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!