Girl Power! blog

Bátor lányok arcai (képriport)

Mark Tuschman: egy fotós, aki missziónak tekinti a nők oktatáshoz, egészséghez, döntéshez való jogait. Képei által nők tucatjainak történeteivel ismerkedhet meg a világ. 

Mark Tuschman több mint egy évtizeden át utazott különböző, női jogokért harcoló civil szervezetekkel azzal a céllal, hogy lefotózza nők millióit, akik nem dönthetnek saját sorsukról vagy testükről. Tuschman a világ számos részén járt, ahol azt tapasztalta, a lányokat és asszonyokat elnyomják, megalázzák, megtagadják tőlük az egészségügyhöz, az oktatáshoz való jogukat, gyakran szexuális erőszak áldozataivá válnak, házasságba kényszerítik őket, és szinte gyermekként kell feleségként, és anyaként helytállniuk, gyakran AIDS, fekély és egyéb más betegségek veszélyével.

A fotós munkája során számos gyermekházassággal, megalázó helyzettel, szomorú, szörnyű sorssal találkozott.  Az alábbi fotóalanyok különböző, patriarchális társadalomban élő lányok, nők.

01_MG_2885-EditB_sharp-934x

11_Z1E6377-Edit-934x

Az indiai Rajasthanban a 13 éves Kala. Három hónapos kora óta házas.

13_Z1E7096_sharp-934x

Naziát férje kétszer is megpróbálta megölni. Egyszer motorbiciklivel, másodszor méreggel próbálkozott.

A fotós azt mondja, nehéz érzelmileg elvonatkoztatni a látottaktól munka közben, ez sok fotóriporternek nehezére is esik. Látni nyomorúságos sorsokat, és nem beavatkozni – borzalmas érzés, hogy az ember tehetetlennek érzi magát – vallja a riporter.

Ahogy Tuschman egyre több helyre elutazott, úgy sikerült egyre több portrét elkészíteni lányokról és nőkről, akik ugyanolyan reményeket, álmokat dédelgetnek, mint mindenki más. Így találtak egymásra a WomanTrust nevű szervezettel, és ekkor kezdett el képeket készíteni a szervezet által támogatott számos diáklányról is.

21_MG_7675-Edit-copy-934x

Sarah Ankrah (Ghána, Pokuase) kapta meg a WomenTrust első hitelét (50 dollárt), hogy elindítsa vállalkozását, és süteményeket, pékárukat készíthessen. Mikor Tuschman találkozott vele, közel 8000 kenyeret adott el hetente, bevétele pedig közel 3 ezer dollár volt. A bevétellel Sarah hozzájárult ahhoz, hogy a lányok továbbtanuljanak.

23_MG_2582-Edit_sharpB-934x (1)

Ezzel a kislánnyal Tuschman Indiában találkozott. Nem akarták szülei iskolába engedni, ezért sokat vigyázott a húgára és a család kecskéire.

26_Z1E2978-EditD.jpg--934x

A WomenTrust nevű szervezet Ghánában indított egy ösztöndíj-programot, amely több mint 100 tehetséges lányt támogat a továbbtanulásban.

29_MG_7391-Edit-934x

A szervezet segíti lányok taníttatását, és megvédi őket a gyermekházasságtól. Tuschman megismerkedett Payallal (13), aki már a hatodik osztályba jár a szervezetnek köszönhetően.

31_Z1E6942-Edit-2sharp-934x

Sunita, egy másik diáklány szintén az Educate Girls programban vesz részt, a fotó készültekor hét éves, és második osztályos.

Tuschman 35 évesen tudományos karrierjét hagyta maga mögött, hogy profi fotóssá váljon, és “megpróbálja megérteni a világot, miért olyan, amilyen”.

Habár azt mondja, a dokumentálás hihetetlenül bonyolult tud lenni, mégis, a lányokat, vagy a képzett nőket látva az osztálytermekben reményt ad neki, hogy van értelme csinálni.

33_Z1E4586-EditC_sharpfinal-934x

Tuschman jelenleg egy könyvön dolgozik, melynek címe A bátorság arcai  – reményei szerint tavasszal jelenik meg.

A fotós a Kickstarteren is várja a támogatásokat készülő könyvéhez, ha úgy érzed, segítenél, itt megteheted.

Mark Tuschman

Mark Tuschman

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg, és lájkold a Girl Power! blog Facebook-oldalát. 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!