Girl Power! blog

Egy 96 éves jógi tanácsai a szebb élethez

Tao Porchon-Lynch csaknem egy évszázada él és majdnem ugyanolyan régóta gyakorolja a jógát.

Az 1918-ban született francia-indiai jógatanár, korábbi modell, színésznő és táncos 1982-ben megalapította a Westchester Jóga Intézetet, és a híres jógaoktatóval, Tara Stiles-szel közösen jóga DVD-t, valamint meditációs könyvet is kiadott.

Az ötvenes években a jóga – amelynek Tao akkor már népszerű képviselője volt – egyre népszerűbb lett, és egyre többen ismerték fel jelentős egészségügyi és mentális előnyeit, valamint azt a csodás képességét is, hogy lassítja az öregedési folyamatokat.

De a jóga nem csak arról szól, hogy hogyan maradjunk formában. Tao esküszik arra is, hogy a legjobb módja annak, hogy elengedjük félelmeinket, és áttörjük a személyes akadályokat.

tao porchon lynch

„A jóga a test, a lélek és az elme összekapcsolódása” – mondja Porchon-Lynch. „Olyan, mint a természet, minden újra és újrakezdődik, és teljes kört alkot. Rájöttem, hogy gyógyítani tudom magam, ha azt teszem, amit a természet. Ez pedig elűzte a stresszt, és átsegített a válságon” – fogalmazott.

tao

A Huffington Post beszélgetett a legendás jógival, amiből kiragadnám a legjelentősebb megállapításokat:

–         Nyolc éves voltam, amikor Indiában láttam egy csapat fiút őrült testhelyzetekben a parton. A nagynéném azt mondta, ez nem lánynak való. Én viszont úgy gondoltam: ha a fiúk meg tudják csinálni, akkor én is.

–         Meditálok, ahogyan figyelem a természetet. A természet megmutatja az élet évszakjait. Ez megnyugtató, hiszen mindegy, milyen hatalmas is a vihar, mindig követi a tavasz. 

–         Minden jógapóz mögött a légzés áll. A jóga az élet lehelete.

–         A félelem rossz gyógyszer. A belső béke egyet jelent azt jelenti, hogy „egyben vagy” az univerzummal.

–         A jóga a lélek tánca. A tánc pedig a fizikai tudatosság, ami a bennünk lévő örömből ered.

–         Ne egyél sosem túl sokat. Maradj kapcsolatban a természettel, és az élet gyümölcseivel. Ez egészségesen tart minket.

–         Ne hagyd, hogy az elméd megteljen negatív gondolatokkal. Mert különben megvalósulnak. Gondolkodj pozitívan.

–         Minden reggel, mikor felébredek, elmondok egy mantrát, így hangzik: „ez lesz életem legjobb napja”. Az életem mantrája pedig úgy szól: nincs semmi, amit ne tudnék megtenni.

–         Ne életkorban gondolkozz. A számok nem jelentenek semmit.

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!