Girl Power! blog

Hat dolog, amit Popper Pétertől tanultam

Popper Péter az az ember, aki a legnagyobb hatással volt rám életemben.

Amint kezembe vettem Popper Péter könyvét életemben először (ez volt A belső utak könyve), tudtam, hogy ő lesz az én útmutatóm. Azért ő, mert nem misztifikálja túl. Mert őszinte. Mert egyenesen a szemedbe mondja, szembesít önmagaddal, szembesít az életeddel, a kapcsolataiddal, a kételyeiddel, a vágyaiddal, és mindennel, amivel talán sokszor nem is nézel szembe.

top_r1

Forrás: popperpéter.hu

Azért ő, mert kimondja helyetted, mert vicces és rettentően okos egyszerre, mert lélegzetvétel nélkül hallgatod az előadásaid, de ugyanígy olvasod a könyveit is.

Azért ő, mert minden könyve végén úgy érzed, megvilágosodtál, de nem valami habcsókos rózsaszín és ködös masszával lett tele a fejed, hanem úgy érzed, kitisztult, és átadta a tudást, és még ha tudod is, bölcsességének csak kevéske tizedét birtokolhatod, mégis teljesebbé váltál általa.

Sajnos Popper Péter már négy éve nincs köztünk, én azonban azóta is rendszeresen átlapozom néhány kedvenc könyvem tőle. Imádom a Részemről mondjuk mancsot, a Lelkek és göröngyök, a Belső utakon, a Mi az élet értelme? és a Különben jól vagyok című könyveit is, de őszintén mondom, a legjobb gyógyír bármilyen bajra, ha az ember csak elindítja előadásainak hanganyagát. A Mesterkurzusok, valamint a könyvek sok tanulságot rejtenek, én most kiválogattam hat idézetet, amely mentén próbálom körbehatárolni a mindennapjaimat és jobbá tenni az életemet.

1. Az ember egész életvezetése azon múlik, önmaga mer-e lenni, még akkor is, ha szembekerül a közhangulattal és a tekintélyekkel, vagy behódol ezeknek a konformista nyomásoknak. Ha nem hódol be, annak van egy komoly rizikója, ugyanis ezt sem a társadalom, sem a tekintélyek nem szeretik. A terrornak, a diktatúrának és a globalizált társadalomnak ugyanaz az emberideálja, nincs semmi különbség. A diktatúra azokat szereti, akiket jelszavakkal, hamis mítoszokkal, propagandával lehet irányítani. A globalizált társadalom üzleti érdekből ugyanezt preferálja: embereket, akiket propagandával, reklámmal, hamis orientációval tömegesen lehet mozgatni. Mindkét társadalmi berendezkedés irtózik az önállóan gondolkodó, önmagukhoz hű egyéniségektől, akik ennek a kollektív irányításnak nem hajlandók alávetni magukat.

2. Ember nem lehet többfelé hűséges.

3. Aki nem mutogatja magát – ragyogni kezd. Aki nem dicsekszik – sikeres lesz. Aki nem követel tiszteletet, azt elfogadják vezetőnek. Aki nem küzd senkivel, azzal senki sem képes megküzdeni.

4. Minden kapcsolat, történés valahonnan valahová tart. Erre kell figyelni. Úton vagyunk-e még? Vagy már csak ismételjük magunkat? Mit “hoz ki” belőlünk az együttélés? Jót? Előre lépést, derűt, szabadságot, munkaképességet? Rosszat? Idegességet, beszűkülést, rosszkedvet? A kapcsolat változik, és benne változunk mi is. Előfordulhat, hogy az utak szétágaznak. Ha tartósan úgy érezzük, hogy már nincs dolgunk egymással, harag és gyűlölet nélkül is el lehet búcsúzni. Azonban sokszor a másikra haragszunk, mert nem olyan vagy nem vált olyanná, amilyennek elképzeltük. Pedig nem tehet arról, hogy nem vagyunk elég jó emberismerők, és olyat kértünk, amit nem tud megadni. Elmenni könnyen kell, ahogy a levél leválik a fáról. Elmenni egyszer szabad csak és véglegesen. Egy foghúzás rossz, de elviselhető. De ha mindennap húznának rajta egy keveset – azt nem lehetne kibírni. Az ilyenfajta szétválásban tönkremegy két ember.

5. A pozitív gondolkodás fogalma eredetileg egy ősi buddhista hagyomány nyomán jött létre. Fönnmaradt egy legenda, miszerint Buddha és a tanítványai néztek egy döglött kutyát. Mester, nézd, a halál, a bomló hús, a rothadó tetem milyen rettenetesen visszataszító! Milyen undorító, ha csak az marad meg egy lényből, ami belőle a test! – mondták a tanítványok. Buddha odanézett, és azt mondta, hogy igen, de milyen szép fehér foga van! Ez a pozitív gondolkodás alaptörténete. Innen nőtt ki. Vagyis nem arról van szó, hogy a negatív élményeinket, a keserveinket, a bánatainkat hazudjuk el pozitívnak. Arról van szó, hogy fogadjuk el ezeket olyan negatívnak, amilyenek a valóságban, de ha van bennük valami pozitív, akkor azt is vegyük észre.

6. Az ember sokszor végtelen hosszú láncot vonszol maga után: a múlt emlékeit. S előfordulhat, hogy már csak életének romjai között él. (…) Ne a múltban élj, ami már nincs, (a jövőn se tépelődj, ami még nincs), csak a jelent éld teljes erőddel és odafigyeléssel. Így lesz hiteles az életed.

Egy kis bónusz a végére:

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Veronika Tóth says:

    A 4. idézet melyik könyvéből van idézve? Előre is köszönöm.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!