Girl Power! blog

Vajna Tímea egyszerű és finom tésztás receptje

Nem gondoltam volna, hogy bármikor is Vajna Tímeáról fogok írni. Azonban máshogy alakult, ugyanis nemrégiben Pad Thai receptet kerestem, és csodák csodájára a celebnő receptjére akadtam.

A barátaimmal amolyan vacsoracsata-szerűséget rendezünk immár egy éve, és két-három havonta valaki másnál vacsizunk. Így volt már magyaros, spanyol, kínai estünk is, és most, hogy néhány nap múlva rám esik a választás, úgy gondoltam, valamilyen egyszerű, könnyű thai ételt készítek. Így találtam rá a Hal a tortán oldalára, és kiderült, hogy az általam nemigen nézett műsorban Vajnáné már elkészítette ezt az ételt.

A biztonság kedvéért rákerestem angolul is a rizstésztás étel receptjére, és találtam egy szintén könnyen elkészíthetőnek tűnőt – mindkettőt megosztom most, hogy lássátok, a Pad Thai elkészítése tulajdonképpen fantázia kérdése, és sok-sok különleges finomsággal ízesíthetjük és színesíthetjük kedvünk szerint, nincs szigorú szabály.

Vajna Tímea így készítette el a műsorban:

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizstészta
  • 1 teáskanál tamarind paszta (ez egy gyümölcs aromájú fűszerkrém, indiai és dél-kelet ázsiai ételekben gyakran megtalálható)
  • 3 dkg pálmacukor (azt mondják, a barnacukorhoz hasonló, karamellás ízű és gyakran használják édesítőszerként)
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 2 evőkanál thai halszósz
  • csipetnyi szárított chilipehely
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csokor felkarikázott újhagyma
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 25 dkg apró rák, fagyasztott
  • 5 dkg pirított földimogyoró
  • kis koriander
  • 1 zöldcitrom héja
  • 2 marék friss szójacsíra

Elkészítés:

A rizstésztát beleszórjuk egy tálba, leöntjük forró vízzel, majd 15 percig lefedjük alufóliával. Kis serpenyőben felhígítjuk vízzel a tamarind pasztát. Hozzáadjuk a pálmacukrot, a rizsecetet, a thai halszószt, majd megszórjuk chilipehellyel. A wokba olajat teszünk, majd közepes tűzön megpároljuk a hagymát és a fokhagymát.Ezután beletesszük a rákot, és nagyobb tűzön átlátszóra pároljuk. Összeöntjük a másik szósszal és a rizstésztával, hozzáadjuk a mogyorót, és addig rázzuk, míg a lé lassan elpárolog a tésztáról. Végül megszórjuk korianderrel, meglocsoljuk citromlével, majd friss szójacsírát teszünk rá – olvasható a Hal a tortán oldalán a recept.

Oké, legyen ez az A-verzió – gondoltam, de aztán megtaláltam a következő receptet.

lrg_2946

Jamie Oliver magazinjában találtam egy másik Pad Thai-receptet, ami pedig így szól:

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál földimogyoró-olaj
  • 1 apróra vágott chili
  • 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 2,5 cm-es darab gyömbér, apróra vágva (igen, pont ekkora, ne kérdezzétek, miért:) )
  • 4 reszelt újhagyma
  • 150 g zöldbab
  • Maroknyi babcsíra
  • 180g hámozott garnélarák
  • 1 teáskanál garnéla paszta
  • 50 g apróra vágott mogyoró
  • 150 g rizstészta –  forró vízben áztatva, és ha már puha, akkor lehet lecsepegtetni
  • 1 felvert tojás
  • 1 lime leve
  • Hal- és szójaszósz
  • Egy csokor apróra vágott koriander

Elkészítés:

Egy wokban hevítsük fel a földimogyoró-olajat, majd adjunk hozzá chilit, fokhagymát, gyömbért és a fél újhagymát, majd pirítsuk meg, míg a hagyma teljesen puha nem lesz. Ha ez megvan, adjuk hozzá a babcsírát, a rákot és a garnéla pasztát. Ezután keverhetjük hozzá a rizstésztát és a fele földimogyorót. Amikor megfőtt, az ételt áttoljuk a wok egyik oldalára, az üres oldalra pedig adjunk tojást. Süssük meg, majd keverjük össze az egész ételt. Végül adjuk hozzá lime-ot, hal-és szójaszószt, majd korianderrel és mogyoróval meghintve tálaljuk.

Nos, ez alapján a két recept alapján remélem mindenki látja, hogy milyen különleges, ugyanakkor mennyire egyszerűen elkészíthető étel a Pad Thai.

A hozzávalók legtöbbje a Culinarisban megtalálható, és bár nem a legolcsóbb ételekhez tartozik, egyszer-egyszer mégis elkészíthetjük, ha különlegességet szeretnénk enni.

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!