Girl Power! blog

A legkülönlegesebb magyar digitális receptkönyv, amit valaha láttál

Megszületett az első hazai rajzos-fotós digitális receptkönyv egy magyar grafikusnő  “tollából”.  Ha meglátod, azonnal beleszeretsz! 

Nyomtatott könyvnek készült, azonban egyelőre digitális formában a Behance-ről tölthető le Kiss Lenke ‘Dalocska’ fantasztikus és egyedi diplomamunkája, amelyet a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzőseként készített el: a digitális receptkönyv eddig összesen 2 példányban készült el, jelenleg 20 recept található benne. A könyvecske azonban folyamatosan bővül, egészen jövő karácsonyig, amikor is a tervek szerint kézzel foghatóvá válik. Addig is Lenke betekintést enged munkájába, sőt, annak előkészületeibe is.

Dalocska – aki egyben a United Photographers esküvői- és családi fotós csapat tehetséges és vérprofi fotósa is – mesélt a blognak a receptekről, Gordon Ramsey-ről, és arról is, hogy az általa készült édességek miért nem hizlalnak. 

431ec63667bfd9c47c95064110f3fc4a

Az akttól a receptekig

“Egészen kiskorom óta imádtam az egyvonalas rajzokat, illusztrációkat. Fiatalon kezdtem el járni édesapám rajzszakkörébe, ahol tanultam kockológiát, portré-, illetve akt tanulmányrajzokat is készítettem. Majd különböző iskolákban megismertem mindenféle grafikai technikát. Mindvégig  nagyon szerettem a saját stílusomban egyvonalas rajzokat készíteni, ez tudott engem igazán kikapcsolni. Ha rajzolok, a külvilág megszűnik számomra létezni, egészen új dimenziók nyílnak meg, egy játékos, vidám világ, ahol csak a képzelet szabhat határt. Mivel egy rajzon bármi megtörténhet, olyan ez, mint egy álom, amit én szövök” – kezdte mesélni történetét Dalocska, akit személy szerint van szerencsém ismerni: Lenke igazi polihisztor. Rajzol, süt, főz, fotóz, dekorál, egyszóval ALKOT, mint egy örökmozgó. 

Arról, hogy a gasztronómiával mikor esett szerelembe, beszélgetésünkkor azt mondta: “Kezdetben csak szemléltem az ételkészítés folyamatát. Számtalan éjszakán keresztül ment a szobámban a Paprika TV, amíg aludtam, és imádtam félálomban arra ébredni, ahogy Gordon Ramsay azt magyarázza el, hogyan is kell igazán tökéletes Wellington bélszínt készíteni. Szerettem a süteményekről készült fotók látványában is gyönyörködni mindig. Sokáig azonban nem foglalkoztam a sütéssel, főzéssel, egyáltalán nem vonzott a konyhai közeg, egészen addig, amíg meg nem sütöttem életem első süteményét, mely egy csokis muffin volt. Sikerélményemen felbuzdulva további receptek után nézelődtem”.

Lenke számára ezután hamar kiderült: leginkább azok a receptek fogják meg, melyeket gazdagon illusztrálnak képekkel.

“Kezdő konyhatündérként ezek sokat segítettek nekem. Fázisfotókon, lépésről lépésre mutatták be, hogyan is készül el egy adott étel, szöveggel kiegészítve. Ezután jómagam is e koncepció mentén, fázisrajzokon mutatom be, hogy kell elkészíteni az ételt, és végül fényképen mutatom meg a végeredményt. Ezért is ajánlom kezdőknek és haladóknak is a könyvemet, mert én is kezdőként indultam el ezen az úton” – hangsúlyozta Dalocska. 

10834020_10203685335556365_2125882137_n

Kiss Lenke ‘Dalocska’

Lenke eredetileg azt szerette volna, hogy olyan diplomamunkát hozzon létre, amely nem síkban látható, hanem kézben fogható. A tervezőgrafika szakon mindenképp olyat akart csinálni, ami nemcsak két dimenzióban élvezhető, hanem megfogható és funkciója is van.

A receptkönyv elkészítésének kezdeteiről így mesélt:

“Akkoriban imádtam minden mennyiségben mézes tejeskávét inni, ezért az első elképzelésem az volt, hogy bejárom Budapest kávézóit, fotókat készítek ott, és a kávézók homlokzatát, kávétípusokat megrajzolom: a Starbucks-ban ücsörögve jött az ötlet.”

1800242_10202238469345614_7315756193058232877_n (1)

Werk: így készült Dalocska sütödéje

Egyfajta illusztrált „Budapesti kávézók” címmel ellátott kalauz lett volna az első tervezett könyv. Ebből pedig egyenesen következett, hogy Dalocska a kávézókhoz süteményeket is ajánlott volna a kötetben, “mert az úgy az igazi”.

“Mivel a szakdolgozatban gyűjtést is kellett végezni, elkezdtem a neten keresgélni sütis, kávés illusztrációkat. Így fedeztem fel, mennyi baromi jó receptrajz létezik a világ minden tájáról, hogy egyből magaménak éreztem az egészet. Így alakult ki bennem a végső elgondolás, hogy süteményes receptkönyvet fogok készíteni, aminek a végeredményéről fotót is készítek: egyrészt így máris megoldódott a kérdés, hogyan tudnám az illusztrációmat fotókkal kombinálni, másrészt sehol nem találtam még olyat, hogy a rajzos recepteket fotókkal kombinálták volna, főleg könyvben kiadva. Harmadrészt, szerintem fontos megmutatni, hogy egy adott recept végül majd hogyan néz ki, nekem legalábbis ez mai napig fontos. Tehát így valami egyedit, újat alkothatok, nekem abszolút kézre áll és azt csinálhatom, amit szeretek. Sütök, rajzolok és fotózok” – mondta Lenke.

Cukor helyett xilit és nádcukor

“A recepteket éppen aktuális kedvem szerint válogattam ki az internetről attól függően, mit szeretnék sütni – azaz enni. Próbáltam egészség-centrikusabb sütis recepteket bemutatni, mivel nagyon sok cukrot használnak a legtöbben, ami szerintem felesleges. A cukrot xilittel,nádcukorral vagy mézzel helyettesítettem, a zsírt, vajat, kókuszzsírral, és így tovább. Minden receptnél kiszámoltam hogy egy adag/db/szelet hány kalóriát tartalmaz, így aki diétázik, az is tudatosabban tud néha csalni” – hangsúlyozta Dalocska, aki azért beavatott abba is, hogy voltak olyan sütik is, melyek ehetetlenek lettek a nagy kísérletezések során.

“Olyannyira „bio” lett, hogy az állaga mint a kő, az íze mint a homok” – mondta nevetve Lenke.  

“Volt ami nagyon finom lett, de csúnya, ezért nem kerülhetett bele a könyvbe” – tette hozzá.

Néhány fotó a könyvből:

6c17c1a8bf696ad0a7bb686548a3dd44 (1)

0b1d05a8bab8c177410893fbf71ebd01

0dce3cdf357bd05093392de66a8c600f

1cc09aec1e4378ebb49025fe478a7fa9

5e4959434b48bacfe90c0b4dc9b11123

16f2eff85106205f869c09fe8a580ef8

91c39bb8aa5135ba89f98fcc9fa4b206

196f444919f294fd249ae58e90a54755

Természetesen beszélgetésünk során arra terelődött a szó, a sok finomság közül melyik a kedvenc.

“Amikor csináltam, mindig az aktuális volt a kedvencem, de fél év távlatából talán azt mondhatom, hogy azok, melyek egyszerűen elkészíthetőek és mégis mutatósak, mint például az áfonyás sajttorta. Azt egyébként különösen kedvelem, mert ott még a feliratokat is kézzel írtam, és megjelennek az ecsetek, tollak is, amelyekkel dolgoztam” – hangsúlyozta Lenke. 

A könyv Lenke diplomavédésére két példányban készült el, melyből egy darab az iskola archívumába került,  egyet pedig megtartott magánál. Jelenleg  digitális formában Lenke Behance-oldaláról érhető el.

“A jövőben a könyvet bővíteni, szépíteni  fogom, így bár jelenleg 20 recept található benne, nemsokára ennek akár duplája is lehet” – emelte ki Lenke, aki alkotásához jelenleg kiadót keres (szóval, aki tud valami tippet, ne habozzon!:) )

Itt láthatod a teljes receptkönyvet nagy felbontásban: KATT. 

Ha több girl power-sztorit, élményt, hangulatot szeretnél,  keresd a blogot a Facebook-on ITT!

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!