Girl Power! blog

Így öli meg a technika a beszélgetéseket (fotók)

Naponta mennyit nyomkodod a telefonodat? Bármi is a válasz, szinte biztos, hogy túl sokat.

“Félek attól a naptól, amikor a technológia fontosabb lesz, mint a személyes kapcsolattartás. Akkor a világ az idióták generációjáé lesz” ― valahogyan így hangzott Albert Einstein jóslata, ami egyre inkább úgy tűnik, be is igazolódott.

Az okostelefonok megjelenésével és rendkívül gyors előretörésével teljesen megváltoztak az emberi kapcsolatok: lájkolunk, posztolunk, kommentelünk, szmáljlizunk, filtert használunk, tepsi méretű telefonokkal rohangászunk, de a biztonság kedvéért van mellette laptopunk, iPadünk is, csak hogy biztosan tudjunk pötyögni a lakás minden szegletében.

De nyomkodjuk a telefonunkat a metrón, a kocsiban vezetés közben, munkaidőben, előtte és utána, a barátokkal való találkozáskor, és a randin is.

Problémánk van? Kiírjuk a közösségi oldalra, hogyan érezzük magunkat.

Boldogok vagyunk? Készítünk egy szelfit és feltöltjük az Instagramra.

És közben szépen lassan elfelejtünk beszélni, beszélgetni egymással.

Sokat töprengtem azon mostanság, hogy ez merrefelé tart, és baj-e egyáltalán az, hogy a technológia életünk szerves része lett.  Engem is megfertőzött a technika, nyilván, nem is tagadom, és azt azért el kell ismernem: az új high-tech vívmányokban nem minden rossz. A világunk felgyorsult, ma már a 4 éves unokahúgom lazán lapozgatja az iPhone képernyőjét, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. 

És a felgyorsult világhoz felgyorsult életmód jár: mindent azonnal intézhetsz, minden, az egész világ kéznél – a telefonodban – van. Hogy jó-e ez vagy rossz, ki-ki döntse el maga, mindenesetre az alábbi fotósorozat azért igencsak elgondolkodtató.

A fotós egyébként leírta: mikor a sorozata megjelent a Bored Pandán, rengeteg – több száz – levelet, hozzászólást kapott, sokan támadták meglátásaiért, legtöbben önmagukat és a technológia csodálatos kapcsolatát védve. 

Tény: az okostelefonok felemelkedése olyan gyorsan történt, hogy nem volt időnk kialakítani egyfajta szociális etikettet ilyen helyzetekre, egyszerűen sokunkat elragadtak a kütyük. 

“Láttam, ahogyan az okostelefonok akadályt gördítenek a személyes kommunikáció elé. Láttam, ahogyan az emberek úgy használják, mint szociális tulajdonukat, hogy elrejtsék a kínt, hogy kitöltsék a csendet, de ahogy továbbra is megfigyeltem ezt a modern jelenséget, egyre inkább úgy éreztem, hogy végül az eszközök maguk okozták a kínos perceket és a csendet. Alapvetően visszafogják az embereket, ahelyett, hogy részt vennének valamiben” – írta blogjában Babycakes Romero fotós, aki sorozatának a The Death Of Conversation címet adta. 

A fotós úgy látja: a készülékek egyszerűen elsőbbséget élveznek a jelenlévő személlyel szemben…

“Amikor észrevettem és lefotóztam ezeket az embereket, akkor úgy tűnt, ők nincsenek is jelen a világban az adott pillanatban. Be vannak csatlakoztatva a virtuális világukba, amelyet saját maguk alkottak. Egyáltalán semmi bajom a technológiával, de úgy érzem, egyre inkább befolyásolja a társadalom összetartó erejét, és muszáj tudnunk, mikor van itt az idő, hogy kikapcsoljuk, különben tartósan elfordulunk egymástól” – mondta Romero, és mélységesen egyetértek vele.

Abban a gondolatmenetben is egyetértek, hogy a telefonok egyszerűen unalmassá teszik az embert.

Hé, társaságban vagy! Figyelj oda a másikra! Mi történhet a kis virtuális világban, félsz, hogy lemaradsz? Ez az igazi élet, itt és most, ahol vagy, figyelj erre, figyelj a másikra, éld meg az életed….

Éppen ezért is tanácsoltam régebben: egyszerűen ne hagyd, hogy így legyen, minden nap legyen olyan időszak, mikor kikapcsolod az összes elektromos eszközt magad körül. Telefont, televíziót, iPadet, mindent… Felemelő lesz visszacsatlakozni a való életbe. 

death-of-con-2

death-of-con-3

death-of-con-5

death-of-con-6

death-of-con-11

A sorozat többi képét ITT tudod megnézni.

Ha több sztorit, élményt, hangulatot szeretnél,  keresd a blogot a Facebook-on ITT!

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!