Girl Power! blog

Milyen egy érett nő? Ilyen

MILF: sértés, vagy bók?

Julia Roberts a Givenchy 2015 tavaszi kampányának arcaként pózol. Egy igazi, vérbeli MILF – jegyezte meg egy – férfi – kollégám, mikor a karácsonyi ügyelet alatt a kampányfotókat nézegettük. Mit is jelent ez a szó, és vajon hízelgő-e, vagy sértő?

A háromgyermekes anya egy gyönyörű, természetes szépség, aki a Givenchy új kampányában egy elegáns szmokingot visel.

Riccardo Tisci kreatív igazgató szerint Julia Roberts azért volt tökéletesen alkalmas erre a szerepre, mert számára ő testesíti meg az érett nő fogalmát. A 47 éves Oscar-díjas színésznőről a francia divatház kreatív igazgatója egy interjúban azt is mondta: Julia számára megtestesíti az erőt, mint színésznő, de a gyönyörű, amerikai nőt is egyszerre.

Ő egy hatalmas sztár, ugyanakkor nem  a paparazzik mumusa, senkit nem támad be, engedi, hogy fotózzák, és a kamera is nagyon szereti.

“Ez lesz számomra a tizedik év a Givenchynél, így azt akartam, hogy ezt a korszakot képviselje egy olyan nő, aki érettebb, gyönyörű, tehetséges, de szerény” – mondta Tisci. 

julia

A fekete-fehér kép tényleg valóban visszafogott – annyira, hogy hiányzik róla a végtelenül híres széles nevetés, amit a Pretty Womanben megismertünk. Tisci erre azt mondta: Julia mosolya valóban gyönyörű, és igen, valóban mindenki erről ismeri őt, de éppen ezért gondolta, hogy itt az ideje, hogy most ne nevessen úgy, ahogyan azt eddig tette a fotóin. 

Julia Roberts egy interjúban – a fotózás után –  elmesélte: a húga azt mondta neki: “elképesztő, hogy hirtelen szupermodell lettél, mikor mindjárt 50 vagy!”.

Itt meg lehet nézni a kampányhoz készült többi fotót is. 

De mi is az a MILF, és megsértődjünk-e, ha ezt mondják ránk?

45 felett, közelebb az ötvenhez ilyen fantasztikus bőrben lenni korántsem lehetetlen: ami külön szimpatikus, hogy Julia nem az a típus, aki arról lenne híres, hogy hetente eljár botoxoltatni. Igen, persze, gondolhatjuk, hogy könnyű neki, hiszen a hollywoodi sztárok élete nem áll másból, mint edzésből, fogyókúrákból és a szerepek közötti válogatásból. De ne felejtsük el: Julia három gyermek édesanyja, szerető feleség, és szuper sikeres színésznő egyszerre, és egyikről sem mondott le a másik szerep kárára. Teszi a dolgát, nem veszíti szem elől a céljait, és közben még boldog is. 

Ő egy MILF – ahogyan a kollégám mondta – : a mozaikszó, a Mother I’d Like to Fuck szóösszetételből ered. Eredetileg a pornóiparban volt használatos szó, hiszen a  MILF pornográfia alapvetően a 40-50-éves nők főszereplésével készült pornót jelentette.

stifmom-800x400

Stifler mamája (Amerikai pite)

Hány éves korunktól lehetünk MILF-ek?

Sokan tartják a kifejezést sértőnek, és én is megrökönyödtem, mikor alig voltam 32, amikor valaki  egy facebookos fotóm alatti kommentben ezt írta – rám. Megdöbbentett, hiszen egyrészt fiatal (igen, fiatal!) vagyok, ráadásul nem vagyok anya, így nem értettem, miért mondja ezt. A srác, aki írta, teljesen biztos volt benne, hogy bókolt egy jót, én viszont vérig sértődtem, hiszen úgy éreztem: ezzel leöregezett, és tudatta velem, hogy többé nem tartozom a friss, hamvas, csinos húszas csajok húspiacának illusztris társaságába. De azért még inkább elküldtem melegebb éghajlatra, amiért ezzel szexuális tárggyá alacsonyított le. Hiszen valljuk be: a mozaikszó egyetlen dologra szorítkozik: hogy ő (érted, ő) hajlandó lenne téged (még) megdugni. 

A másik eset, mikor a kifejezéssel találkoztam, még az előző barátommal történt: részt vettem egy táncos workshopon, ahová több külföldi nő is érkezett, többek között Brigitte, a szuper pumatestű, rendkívül attraktív ötvenes svéd nő. A workshop végén volt egy kis buli, amire felkértem a pasimat, jöjjön el és fotózzon le minket. 

Az este nagyon jól sikerült, Brigitte-vel is remekül elvoltunk. Briliáns elme volt, hat nyelven beszélt, talpraesett, humoros családanya, akiről hamar kiderült, imádja az életét. Mikor éjjel hazafele sétáltunk a pasimmal, szóba került ő, és akkor Zsolt valahogy úgy kezdte a mondatot: ja, igen, az a svéd MILF. 

Ekkor szintén megrökönyödtem: ezzel nyíltan vállalta, hogy megdugná? Tetszik neki? Vagy ezzel azt akarja hangsúlyozni, hogy öreg, de azért nem olyan gáz? Mit akar ezzel mondani??? Nem értette Zsolt, miért kérdezgetem erről, azt mondta, ez csak egy kifejezés, semmit nem akart ezzel mondani, és egyébként is hagyjam már békén, szóval ennyiben is maradtunk. 

Az elmúlt napokban – ha már úgyis karácsonyi buliról karácsonyi bulira járunk – végeztem szűk körben egy kis közvéleménykutatást az engem körülvevő férfiak és nők körében (közöttük húszas, harmincas és hatvanas éveiben járók is voltak), akik a következő – számomra sokszor megdöbbentő –  megállapításokra jutottak.

  • A MILF bók és nem sértés (nők és férfiak szerint is egyaránt)

  • A MILF szócska éppen azt sugallja, hogy érett nő vagy már, nem pedig a komolyan nem vehető kiscsaj

  • Az általam megkérdezettek nagy többsége arra mutatott rá, a MILF elsősorban szexuális jelleggel bír, a külsőre vonatkozik, ugyanakkor volt, aki azt mondta, a kifejezésben benne rejlik a bölcsesség, a méltóság, a kreativitás, az életvitel, egyszóval mindaz, ami a MILF-ek arcáról sugárzik (= élettapasztalat egy kis optimizmussal, vagy valami ilyesmi) . Tegyük hozzá: ez egy baromság, hiszen a mozaikszó a dugásra szorítkozik, érted. Ne magyarázd…

  • Egy anyának ugyanakkor nagyon-nagyon hízelgő így is, szexista megnyilvánulásként, hiszen a szülés utáni megjelenés a legtöbbek probléma (ezt egy 45 éves anyuka mondta)

  • A MILF független, senkitől sem függ anyagilag, sem sehogy máshogyan (hát, ismét egy magyarázkodás)

  • Nem hajszol őrülten semmilyen kapcsolatot, szerelmet, élvezi a szexet, és simán oké neki egy egy éjszakás kaland is

  • Stílusos, kifinomult, jó ízlése van

  • “Nem egy hülye picsa” (elnézést, dehát ez is elhangzott)

  • A MILF tökéletesen tudja, mint akar: ebédre, vacsorára, az életben, a szexben. Dönt, és lép, nem vacillál. 

Gyerekkel vagy nélküle?

A Marie Claire-ben nemrég egy hosszú riportot olvasva a témában felkaptam a fejem arra a mondatra, amiben egy Bálint nevű, 33 éves pasi azt mondja: a MILF az a nő, akiből kinéznek egy tönkrement, hosszú házasságot vagy kapcsolatot, van egzisztenciájuk, esetleg gyerekük, de utóbbi nem feltétel, MILF-ek akkor is, ha gyermektelenek. Szerintük ez ugyanis öntudat kérdése: nem várják kislányosan a fehér lovon érkező herceget, hanem élik a saját életüket, talpraesetten, a saját céljaikért küzdve.

És végezetül hadd meséljem el, hogy az egyik beszélgetőpartnerem megemlítette a cougar kifejezést is: ezek az idősebb nők, akik fiatal pasikra “vadásznak”.

De róluk majd egy másik cikkben…

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!