Girl Power! blog

“Úgy nézel ki, mint egy rakás szar” – miért zaklatják a nőket az interneten?

Mit tehetünk nőként az internetes trollok ellen? Vajon miért vannak sokkal több megalázásnak kitéve a nők a közösségi oldalakon, mint a férfiak?

A nemrégiben megrendezésre kerülő Golden Globe-díjátadó vörös szőnyegén az E! magazin interjút készített Lena Dunhammel, a Girls (Csajok) című HBO-sorozat főszereplőjével. Az interjúban Dunham elmondta: törölte telefonjáról a Twitter applikációját, mivel nap mint nap, szinte folyamatosan zaklatták online, különösen azóta, hogy megjelent a Not That Kind of Girl című kötete. “Letöröltem a Twittert, mert érzelmileg biztonságos térben szeretnék mozogni” – fogalmazott. 

A kritika különösen kegyetlen tud lenni, főleg, ha az online világban erre “szakosodott” trollok zaklatnak vele szándékosan. “Fenyegettek, azt mondták, tehén vagyok” – mesélte Dunham. 

A színész/producer tapasztalata tökéletesen tükrözi azt a helyzetet, amit a legtöbb nő már átélt az interneten. Míg a Girls alkotója ugyan fenntartja a Twitter-fiókját (melyet állítólag asszisztense kezel), mégis kivonta magát a szociális hálóról, amelyen egyre nagyobb mértékű napjainkban ez a fajta névtelen, arctalan online zaklatás, ami tulajdonképpen nők tömegeinek életét keresítheti meg. 

A YouGov friss közvéleménykutatásából az derült ki, a trollok áldozatainak 72,5 százaléka nő. A Pew kutatóközpont tanulmánya pedig arra világít rá, hogy a nők 50 százalékát – akárcsak Dunhamet – már sértegették, megalázták, bántották online.

A Twitter pedig – ezidáig legalábbis – elfordította a fejét, mivel e bántó szavakat nem vette zaklatásnak, annak ellenére, hogy azt hirdeti, tiltja azt.

Ami különösen dühítő, hogy a Lena Dunhamet zaklatók nem kizárólag férfiak voltak. A nők talán könyörtelenebbek is a kritika terén, ha féltékenyek.

Trashing és a zöldszemű szörny

Létezik egy feminista kifejezés, a trashing, ami azokra az esetekre utal, mikor nők más sikeres nők önbizalmát próbálják meg totálisan letörni. Ahelyett, hogy gratulálnának például Dunhamnek, hogy sikereket ér el, helyette a zöldszemű szörny veszi át az irányítást, és ez készteti a nőket arra, hogy bántsák a kiszemelt “áldozatot”.

Mivel Dunham alapvetően feminista és a női jogok szószólója, ez a fajta marakodás különösen elszomorító… 

A Twitter kíméletlen, különösen a nők számára. Még dühítőbb az, amit Dunham nyilatkozata után kapott: rosszindulatú kommentek a ruhájáról, teljesen logikátlan hozzászólások a könyvéről és a többi. 

Néhány példa a Lena Dunhamnek címzett hozzászólásokból: 

troll

(Az első hozzászóló megköszöni Dunhamnek a “kibaszott hülye” könyvet, ami miatt soha többé nem fizet az HBO-nak a “kibaszott hülye” tévésorozatért. A második hozzászóló szerint Dunham úgy néz ki, mint egy rakás szar.)

Több lány válik áldozattá, mint fiú

A Pew felmérése arról is beszámolt, hogy a kutatásukban résztvevő, internetet használó nők 5 százaléka azt mondta, a kommentek után  fizikálisan is veszélybe kerültek. Kiderült továbbá, hogy tizenéves lányok inkább váltak áldozattá, mint az ugyanolyan korú fiúk.

Úgy tűnik, már az erőszakra inspirál sokakat, ha csak megjelensz az interneten nőként; 2006-ban a Maryland Egyetem kutatói létrehoztak több hamis profilt, majd különböző chatszobákba léptek be velük. A női névvel ellátott profilok átlagosan 100 szexuális vagy fenyegető üzenetet kaptak naponta. Férfinév esetében ez a szám mindössze 3, 7 volt. 

Cyberbulling – főleg a celebeket ütik-vágják itthon

A cyberbulling kifejezés sajnos egyre inkább tinédzserek, sőt még fiatalabbak között terjed, és lényege a cybertérben való megalázás, megfélemlítés. Az áldozatokhoz elektronikus úton üzeneteket küldenek, a bántalmazott felet pedig olyan nagyon megérinthetik a zaklatások, hogy azok akár öngyilkossághoz is vezetnek. 

Hazánkban sem szokatlan az internetes zaklatás, és mivel a Twitter Magyarországon még nemigen terjedt el, a Facebookon is találunk szép számmal olyan kommentelőket, akik előszeretettel bántanak meg például közszereplőket.

Ha túlsúlyos, azért, ha izmos, azért

“Nem csodálom, hogy egyre több helyen betiltják a kommentelést. Romboló és az életkedve elmegy az embernek tőle. Nem vagyok kíváncsi az “úgy néztél ki tegnap este a Dalban, mint egy tuskó kék festékkel leöntve” típusú véleményekre. (…) A fikázó szakmabeliekről meg ne is beszéljünk. Nem kell, hogy szeressétek, kollegák, de a minősíthetetlen hangnemű véleményeket inkább tartsátok meg magatokban, mert elkeserítő és elveszik az összes reményem abban, hogy valaha is lesz összetartás ebben a szakmában. Nem kell megnézni a műsort. A többieknek köszönöm a biztatást! Szerencsére vannak érzelmileg érett emberek, akik értik a dalom mondanivalóját, aki nem szereti és ezt normálisan el is tudja mondani, azzal semmi gond nincs” – írta Tóth Vera közösségi oldalán, miután A Dalban való szereplését követően rengeteg rosszindulatú komment érkezett. És bizonyára ismerős az olvasóknak Rubint Réka, akinek szintén volt már egy-két kiborulása az internetes trollok miatt. 

De ha megnézzük a Facebookon a Pesten Hallottam nevű csoportot, ott sem ritka, hogy többen is nekiesnek egy megszólalónak, ha írásának tartalma éppen nem tetszik. Sőt, igazából úgy tűnik, sok csoporttag külön mémeket, illusztrációkat készít áldozatainak, hogy a hozzászólása alatt azonnal lehessen valahogyan kötekedni (persze vannak kivételek, de csúnyán tudnak bánni egyesek a többi taggal, annyi biztos). 

És van ennél sokkal de sokkal lejjebb is

Képzelj el egy nőt, Sara Payne-t, akinek kislányát egy pedofil elrabolta majd meggyilkolta. Gyermekének halála után borzalmas üzeneteket kapott a Twitteren, míg végül összeroppant, és kilépett az oldalról.

És ezzel a döntéssel ő és Lena Dunham nincsenek egyedül. Így tett Zelda Williams is, Robin Williams lánya, miután kegyetlen és szükségtelen üzeneteket kapott oldalán. De törölte magát a Twitterről Jennifer Lawrence és Sinead O’Connor is. 

zelda-williams-leaves-social-media-after-receivin-2-32460-1407964073-0_dblbig

Zelda Williams

Mit tehetünk?

A szakemberek egyetértenek abban, hogy összességében a trollok leginkább nárcisztikusak, pszichopaták, sok esetben szadista emberek – persze, ha nagyon akarjuk, megkülönböztethetjük az agresszív, gonoszkodó elmebeteget attól, aki mondjuk azt írja egy posztunk alá, hogy jaj, de szar volt ez a cikk. Ugyanakkor ne felejtsük el a trollok pontos definícióját: az internetes troll olyan valaki, aki szándékosan vitatkozik, és abból a célból kommentel, hogy felhergeljen vagy megzavarjon egy beszélgetést. A trollok hazudnak, túloznak, és addig akarnak bántani, míg választ nem kapnak. Ha pedig kapnak, tovább folytatják. A troll attól boldog, hogy te boldogalan vagy. 

A legjobb tehát, amit tehetsz, hogy maximálisan ignorálod őket, hogy szelektálsz a követőid közül (akár Facebookon, vagy Twitteren) és gátlástalanul kiszórod azokat, akik neked árthatnak. Még fontosabb azonban, hogy legyen bizonyítékunk, ha komolyabbra fordul a zaklatás, így szükség esetén ments el minden üzenetet. 

Fontos továbbá, hogy azonnal lépj kapcsolatba a szolgáltatóval, és jelentsd a trollkodást, legyen szó akár a Twitterről, a Facebookról vagy az Instagramról. 

Ne válaszolj nekik. Esetleg egyszer megpróbálhatod kedves, nyugodt szóval, hátha abbahagyják. Ha nem megy, azonnal dobd ki őket, ha tudod. 

És még valami: tájékozódj a hatályos törvényekről: Magyarországon az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény 8. §-ában foglalják össze a zaklatás tényállását. 

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!