Girl Power! blog

“A konyhai téma a családi ebédek miatt rajzolódott ki” – kreatív konyhai eszközök az NK Design-tól

Nagy Klaudia foglalkozott már ékszerkészítéssel, festészettel, ám napjainkban leginkább különleges, egyedi, környezetbarát technikával készült konyhai eszközöket, így alátéteket, vágódeszkát, hűtőmágnest készít.  

Olyan jellegzetes termékeket, amelyről azonnal tudjuk, hogy az NK Design védjegye alatt készültek. A művész – aki Dániában szeretett bele a nyers fába – mesélt bicajozásról, napos csibékről, emberi kapcsolatokról, szakmáról és barátságokról is a Girl power! blognak.

nk

Nagy Klaudia munka közben

Hogyan kezdődött nálad a képzőművészet iránti vonzalom? Mikor jöttél rá, hogy a kreativitásoddal kellene kezdeni valamit?

Kiskorom óta rajzolok. Először csak magamnak, majd erősödött bennem a vágy, hogy festő legyek. Felvételiztem, s szerencsére már az első félévtől beigazolódott a döntés helyessége, ugyanis sorra I., illetve II. helyezett voltam a főiskola ösztöndíj pályázatain. Akkor még festményeket készítettem főként. Egyszerűen csak leülök és rajzolok, ha nem látja senki, akkor is.

 Miért pont konyhai eszközök?

Az NKdesign gyökerei a rajzaim. Ehhez kerestem hordozót. Dániában töltöttem egy évet ösztöndíjjal, ott szerettem bele a nyers fába és a letisztult látványvilágba. Ott festészetet és ékszerkészítést tanultam. Az ékszeröntésnél van egy olyan anyag, ami egyfajta fa – ebből faragjuk ki először a formát például gyűrűnél, amit később kiöntünk fémből. A fém nekem túl lassú anyagnak bizonyult, fánál viszont azonnal puhul a felület, megszerettem. Ékszert már nem csinálok, bár régen ezzel is foglalkoztam – azok is inkább konceptuális tárgyak voltak. A konyhai téma a családi ebédek miatt rajzolódott ki.

 Mesélj a környezetbarát technikáról.

Tömör fával dolgozom, kézzel égetem a mintát – nem print, nem gépi – illetve a felületkezelést is természetes, hidegen sajtolt olajokkal végzem. A csomagolás is ‘újrapapír’.

 Le sem tagadhatnád, hogy nagyon vonzódsz a természethez.

Nyolc éves koromig falun laktunk. Sokat voltunk szüretelni, bicajozni. Építettem bunkit, játszottunk a napos csibékkel, minden volt. Estünk, keltünk, miközben a nagyszüleim tevékenykedtek a ház körül. Ebből a korszakból táplálkozom. Azok a kerek matricás befőttek, hmm!

2

 Honnan, kiből, miből inspirálódsz?

A mindennapi érzelmeimet fogalmazom meg először szövegben, aztán képek lesznek belőlük. Képeimen sokszor jelennek meg olyan szituációk, amik gyerek köntösben vannak, mégis társadalom kritikák, csak nem direktben, nem arcba vágóan.

 Hogyan találtad ki ezt az oldalra fésült kislány-kisfiú figurát?

Azt hiszem, ez maga A Lány és A Fiú. A Férfi és A Nő. Az emberi kapcsolatok mozgatnak, kifogyhatatlan téma. Főként a szerelem témát járom körül, nem csak saját példákon keresztül.

 Vannak állatok is a termékeiden, kutyád, macskád van? 

Kutyánk mindig is volt, mivel most lakásban élek, nincs háziállatom, nem tartanám fairnek vele szemben.

 Mint nő, hogyan tudsz boldogulni a szakmában ma Magyarországon?

Talán érzékenyebb vagyok, mint egy férfi, bár ezt sem merném kijelenteni. Szeretem a vizuális művészetben az inkognitót. Keveset vagyok jelen személyesen eseményeken. Emellett mindig fiús voltam, leginkább férfiakkal tudok kooperálni. Sosem célzottan megyek szakmai kapcsolatokat vadászni, valahogy mindig a jó emberekbe futok bele, akikkel általában közös együttműködés alakul ki, rövidebb-hosszabb távra.

2 (1)

Egyedül viszed a vállalkozást?

Egyedül csinálom. NKdesign, mint Nagy Klaudia. Természetesen támogatást sokat kapok, legyen az csak egy közös ötletelés, vagy bármi nemű segítség, arra szerencsére mindig van valaki, közeli.

 Meg lehet-e ebből ma élni Magyarországon?

Sokan teszik fel ezt a kérdést, akár nagyon rövid ismeretség után is. Én úgy gondolom, hogy ha valamit a zsigereidben érzel,nincs az az ország vagy helyzet, hogy ne lehessen kitaposni az utat.

Hogy összetartó-e a szakma? Nagyban nem tudom, hogy megy, de azt szerencsére elmondhatom, hogy akikkel én dolgozom együtt, számíthatunk egymásra. Nincs fúrás, bár ezek barátságok is egyben.  Nálam a visszafogottság és a humor az, ami meghatározó, ezekre meg nagyjából mindenhol vevők az emberek.  Kitartónak és türelmesnek kell lenni és tanulni, tanulni, tanulni, Egyszer kell csak odaérni – hogy hova ? Azt mindenki tűzze ki magának.

A termékeid alapvetően nagyon vidámak. De – gondolom – neked is vannak rossz napjaid. 

A festményeim elég súlyosak. A rajzaim többsége is minimum melankolikus. Engem is feldob, ha valami pozitívat rajzolok, ezért lettek ők. Attól, hogy boldog, cuki figuráim vannak, ez korántsem jelenti azt, hogy egy rózsaszín habos-babos világban élek. Talán a komolyabb hangvételű képeimet őrzöm magamnak.

 Mi szomorít el?

 Az igazságtalanság.

 És mi az, ami feldühít?

A sunyiság. Én igyekszem korrektül végigcsinálni miden napot. Sokszor megkaptam azt, hogy kegyetlenül őszinte vagyok. Igen, és ez hiba lenne? Szeretnék fejlődni, hogy egyre kevesebb dolog legyen, amin felhúzom magam.

DSCN8983

 Mit gondolsz, ki a célcsoportod? Kiket szólítasz meg egyedi figuráiddal?

 Ez érdekes kérdés. Finnországban ugyanúgy szerették a munkáimat, mint itthon. Az idősebb korosztály is szereti, a fiatalabb is. Inkább a humorérzék, ami közös, az meg jó esetben mindenkinek van.

 Festőként diplomáztál: mit festettél szívesen, csinálod-e még, vannak-e még ezzel terveid?

Portrékat szeretek festeni, expresszív képeket. Imádom a ráncokat. Sok még a tanulnivaló. Van egy vízióm egy önálló kiállításról, ahol nagyméretű képek lennének kiállítva, de még nem tudom elég bátor vagyok-e hozzá.

Mely tárgyakra vagy a legbüszkébb?

Az NKdesign termékcsaládban a vágódeszka, a poháralátét, a fakanál, a hűtőmágnes, a grafika, a fa kép ide tartozik.  Büszke akkor vagyok, amikor úgy érzem, hogy egy érzést a lehető legjobban sikerült megfogalmaznom képben, utána már lehet bármi, amire rárajzolom/égetem. A lényeg az önkifejezés.

Hol lehet veled és termékeiddel találkozni?

Termékeim jelenleg a MONO Art & Design galériában és a Szimpla Design Shopban találhatóak meg Budapesten. A héten tárgyalok több üzlettel is, lehet bővülni fog a viszonteladói lista. Bécsbe is van egy meghívásom, szeretnék több multikulti fővárosban megjelenni.

Reményeim szerint újra tartok/unk workshopot a budapesti Design Héten, szuper érzés, hogy a mai napig kapok visszajelzést, hogy milyen jól érezték magukat. Ilyenkor én is kicsit újra beleszeretek abba, amit csinálok. Üzenetben el lehet érni az NKdesign Facebook-oldalán vagy a klaudianagydesign@gmail.com -on. Aki rendelt már tőlem, volt nálam, tudja, hogy nem 2 perc alatt adom át a termékeket. Érdekel, hogy ki vásárol tőlem, neki mi a története. Ja igen, és teákban jó vagyok. Várok mindenkit szeretettel.

szörp (2)

sept

mosthogy

márkétszer

kiránduló

éjjeli

DSCN9216

17

15

10

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!