Girl Power! blog

11 nő Skandináviából, akikre jobb, ha odafigyelsz

Van élet az ABBA-n és az Ace of Base-en kívül is. Az alábbiakban 11 nőt plusz egy férfit mutatok be, akiket nem árt sokszor hallgatni. 

Skandinávia: tízből kilenc megkérdezettnek valószínűleg elsőre az Ikea és a Volvo jut eszébe, ám szerencsére egyre többen ismerik meg a skandináv zeneipart, amiről elmondható, hogy szenzációs zenészeket, előadókat, alkotókat termel ki évről évre. Először az ABBA tündöklésére figyelhettünk fel  a 70-es években, majd a Roxette a 80-as években, oké, ismerjük, szerettük, ezt mind tudjuk. Az Ace of Base és a The Cardigans is a Skandináviából érkeztek és folytatták a trendet a kilencvenes években, ám a sor itt még nem ér véget,  sőt. 

A zenei élet Skandináviában – Norvégiában, Svédországban, Dániában – ,  de pl. Izlandon is sokkal hozzáférhetőbbé vált napjainkban, mint az elmúlt évtizedekben. Az internet adta lehetőségnek hála megismerhetjük azokat a – többnyire elektornikus – bandákat, zenészeket, előadókat, akik az észak-európai térség nagyvárosaiban aktívan tevékenykednek és maradandót alkottak és napjainkban is alkotnak. A skandináv zenék jellegzetes hangázásnak köszönhetően pedig ma már rengeteg dal került a mainstream sodorba.

Összegyűjtöttem az én személyes kedvenceimet Észak-Európából, ezúttal csak csajokat Skandináviából, valamint Izlandról is, akiket nagyon meleg szívvel ajánlok hallgatásra. 

1421863183bjork_vulnicura_alt

1. Björk

Björköt nyilvánvalóan szinte senkinek sem kell bemutatni. Az 1965-ös születésű, elragadóan bájos, különleges hangú, tehetséges művésznő Izlandról származik, és az elektronika, a new wave, a folk izgalmas, kísérletezős hangok mellett a komolyzenei elemeket is előszeretettel használja. 

A Vulnicura című legújabb album egy, az énekesnő által alkotott szó a sérülés és a gyógyulás szavakból összerakva. A lemez dalai egy szakítás emlékére készültek, mivel az énekesnő tizenhárom év után szakított partnerével, Matthew Barney-val, akitől 2002-ben egy kislánya is született. „Ezek a dalok remélhetőleg mankóul szolgálnak majd másoknak, hogy megmutassák, biológiai természetű a folyamat, a seb és annak gyógyulása, fizikailag és szellemileg” – írta új lemezéről a Facebookra Björk, aki állítólag idén végre közel hozzánk, Berlinben és Rómában is koncertezik majd ősszel. 

7_2048

 2. Iamamiwhoami

A szinte kimondhatatlan nevű svéd énekesnő nemcsak elektronikus zenében alkot kiemelkedőt, de audiovizuális projektjei is magával ragadóak. Janne Lee harmadik audiovizuális albuma 2014 novemberében jelent meg, melynek videói hamar elterjedtek az interneten. Janne-nak Iamamiwhoami számára külön kiadót hozott létre To Whom it May Concern néven, melyet ő maga vezet.

Lykke Li

 3. Lykke Li

És ismét egy svéd büszkeség: az 1986-os születésű énekesnő a pop és az elektronika határán zenél, legutóbbi lemeze, az I Never Learn 2014-ben jelent meg. Lelkes híve a transzcendentális meditációnak, azt mondja, meditálás után könnyedén ír dalokat, olyan, mintha kapukat nyitna meg. Fülbemászó dallamok, szívszorító dalszövegek, én nagyon imádom.  

MOMOMO_press1Credits_Tomace

 4. MØ

Karen Marie Ørsted koppenhágai zeneszerző-énekest gyakran úgy emlegetik, mint a skandináv Grimes-t. A dán énekesnő – aki már járt nálunk az A38 hajón – 1988-ban született, neve pedig egy mozaikszó, így amellett, hogy középső és utónevének kezdőbetűit tükrözik, dánul azt is jelenti, hogy “szűz”.

Debütáló albuma No Mythologies címmel jelent meg 2014-ben. Ismeretes még arról is, hogy Iggy Azaela Beg for It című dalának közreműködője volt. 

5. Say Lou Lou

A Say Lou Lou tagjai ikrek – a zenei duó felmenői Ausztráliából és Svédországból származnak. Miranda Anna és Elektra June Kilbey-Jansson 1991-ben születtek, a lányok mindkét országban nevelkedtek, zenéjüket pedig a dream pop és dream wave jelzőkkel illetik. Első kislemezük 2012-ben jelent meg, mielőtt 2013-ban saját kiadót alapítottak. 

6. Icona POP

Az Icona POP egy svéd DJ duó, amely 2009-ben alakult meg. Az electro house, punk és indie pop zenét játszó duó tagjai Caroline Hjelt (1987) és Aino Jawo (1986), akik ugyanabba a zenei iskolába jártak Stockholmban, ott ismerkedtek össze, két évvel később pedig már olyan magazinok dicsérték őket, mint az NME, a Rolling Stone vagy a Pitchfork. I Love It című számuk akkora durranás lett, hogy a világ számos országában fejből fújják a slágert. 

Robyn

7. Robyn

Robin Miriam Carlsson 1979-ben született Svédországban. Első slágere 1997-ben született meg, melynek címe Do You Know volt, debütáló albuma pedig a Robyn Is Here címet kapta. Ezt követte több másik album is, legutóbb pedig a Röyksopp-pal készítettek egy isteni közös albumot, ami elég jól sikerült.

Robyn a zene mellett más dolgoknak is szenteli idejét: az UNICEF nagykövete lett, és számos országot, így Kenyát és Tanzániát is többször is meglátogatta már, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a gyermekeknek támogatásra van szükségük.

8. Karin Dreijer Andersson

A Fever Ray a mostanra már feloszlott svéd duó, a The Knife énekesnőjének, Karin Dreijer Anderssonnak az önálló projektje, melynek első lemeze 2009-ben jelent meg. Az 1975-ös születésű svéd dalszerző-énekesnő a The Knife frontembereként vált ismertté – az ő daluk volt a Heartbeats, amelyet később José Gonzales is feldolgozott -. Karinnak 2003-ban született meg első gyermeke, dalszövegeiben a szülővé válás élménye is visszaköszön, azóta pedig már második gyermeke is világra jött.

Andersson Ingmar Bergmann 1968-as Farkasok órája című horrorfilmjének a színpadi változatához írt zenét, amelyet a stockholmi királyi színházban 2011-ben mutattak be. Az egyik ilyen betétdal később rákerült egy válogatásra is, amelynek bevételeit a japán cunami áldozatainak segélyezésére fordították. 

9. Sóley

Sóley Stefánsdóttir a Seabear nevű izlandi zenekar énekeseként kezdte, majd első szólóalbumát 2010-ben jelentette meg. 2011-ben már meg is jelent első önálló lemeze We Sink címmel. 2012-ben Budapesten is fellépett. Énekel, szintetizátorozik, és fantasztikusan jó dalokat ír. Az énekes-dalszerzőt a költészet inspirálja leginkább.

2014 márciusában pedig megszületett kisfia. 

10. Niki & The Dove

A svéd indi-elektropop duó 2010 februárjában alapította Malin Dahlström (vokál) and Gustaf Karlöf (producer), és róluk igen kevés infót találni az interneten, de a zene mindent visz. 

Niki_and_the_Dove_MTV_IGGY_featured

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!