Girl Power! blog

Iráni apák és lányaik – egy fotós ledönti a sztereotípiákat (fotók)

Mindenkinek vannak a fejében sztereotípiák különböző országok, nemzetek férfiairól, nőiről, családjairól, valószínűleg Iránnal is így van ez. A következő fotósorozat azonban minden eddigi előítéletet megváltoztat. 

Nafise Motlaq

Nafise Motlaq

Míg Nafise Motlaq Malajziában élt, nagyon zavarta, ahogyan az emberek szülőhazájáról, Iránról beszéltek. Úgy látta, a valóság teljes hiányában, csupán sztereotípiák alapján alkotnak véleményt az országról, és az ott élő emberekről. Ez ihlette hát arra, hogy hazautazzon, és meglátogassa édesapját, Motlaq-ot, aki a Putrai Malajzia Egyetem adjunktusa, majd úgy döntött, megpróbálja feltérképezni az igazi iráni apja-lánya kapcsolatokat fényképezőgépe segítségével. 

“A mainstream média sztereotípiákat közvetít az iráni férfiakról és nőkről, ez az egyszerű projekt pedig erre reflektálva mutat be valós portrékat” – mondta a fotós

Bár Motlaq nem gondolja, hogy az iráni apák és lányaik eltérnének más országok családjaitól, szívesen használta az ország sokszínűségének, társadalmi osztályainak és besorolásának ábrázolását arra, hogy ezáltal jobban rávilágítson a témára. 

A sorozatban szereplő apák gazdálkodók, mérnökök, papok, és a lányok is ugyanígy teljesen különbözőek. 

A képek egyértelműen sugallják az apák és lányaik közötti kapcsolat milyenségét is. Az egyik képen szereplő lány például, aki veterán édesapjával szerepel a képen, azt mondta Motlaq-nak: “Ő – az apa – mindig is az én hősöm lesz, ugyanakkor szeretném, hogy ugyanaz a boldog, bizakodó apa legyen, mint amilyen volt”. 

Motlaque csaknem két hetet töltött a fotózással, városról városra utazott, hogy elkészíthesse a képeket. A célja a fotókkal az volt, hogy megmutassa, az iráni emberek nem egyformák. “Rengeteg sikeres iráni nő jár egyetemre, de ugyanúgy sikeres az üzleti életben, a művészetekben, vagy épp az iparban, a tudományban is, és meg kell értenünk, vannak támogató apáik és férfi barátaik az életükben” – mondta a fotós. 

Nafise08.jpg.CROP.original-original

Arezoo édesapja szőnyegügynök. “Ő egy nagyon vicces ember. Megnevettet mindenkit a családi összejöveteleken” – mondja a lány.

 

Nafise02.jpg.CROP.original-original

Fatemeh apja irodai alkalmazott. “Ő jó apa. Nem tudom, mit mondhatnék még” – mondja Fatemeh.

 

Nafise04.jpg.CROP.original-original

Katayoon apja nyugalmazott katona. “A barátaim szerint túlságosan aggódik értem, de én azt gondolom, nagyszerű támogatóm” -mondja a lány.

 

Nafise05.jpg.CROP.original-original

Fatemeh édesapja könyvtáros a mecsetben. “Az emberek azt hiszik, nem vagyok szabad ember, mivel apám vallásos, de ez nem igaz. Engedélyt adott arra, hogy meglátogassam a nemzetközi könyvvásárt a barátaimmal, mikor 15 éves voltam” – mondja.

 

Nafise03.jpg.CROP.original-original

Shadi apja üzletember. “Egy makacs fiú él a lelkében. Tudni kell vele bánni” – mondja Shadi.

 

Nafise07.jpg.CROP.original-original

Zahra apja munkanélküli. “Nem tudom, mint mondjak róla. Tényleg nem” – mondja Zahra.

 

Nafise06.jpg.CROP.original-original

Shima és Lina apja egy civil projekt menedzsere. “Apánk Európában tanult. Ezért olyan sok szabadságot ad nekünk, mint a nyugati fiataloknak” – mondják a lányok.

 

Nafise09.jpg.CROP.original-original

Zahra apja farmer. “Nagyon sokat dolgozik. Túl sokat” – mondja Zahra.

 

Nafise10.jpg.CROP.original-original

Mahsa édesapja veterán. “Ő mindig is a hősöm lesz, ugyanakkor szeretném, hogy ugyanaz a boldog, bizakodó apa legyen, mint amilyen volt” – mondja Masha.

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!