Girl Power! blog

Olvasói levél: “Többször is megerőszakolt a bátyám”

Sajnos a családon belüli erőszak esetében az sem ritka, ha nem házastársi, hanem más, például testvérek közötti kapcsolatban történik meg a nemi erőszak.

BtelEoVe

Linda írt nekünk levelet arról, hogy gyermekkorában mi történt vele. Most elmesélte nekünk, hatósághoz azonban soha sem fordult, mert nem mert. Próbál új életet kezdeni, és nem gondolni a történtekre. 

Valamikor 12-13 éves lehettem, mikor elkezdődött. Külön szobát kaptam szüleimtől tv-vel, mindennel együtt. Bátyámmal tv-t néztünk, és ő rajtam feküdt. Akkor még olyan ártatlanul kezdődött. Nem történt semmi különös, csak olyan érdekesen dörgölőzött hozzám akkor még ruhában.

Nem sok idő kellett, hogy ez változzon.

Éjjel átjött a szobámba és akkor csinálta ugyanezt. Csak dörgölőzött – ő meztelen volt, én pizsamában voltam.

Nem is gondoltam volna akkor még, hogy ez mennyire nagy hatással lesz a későbbi életemre.

Az évek alatt sokat változtak a dolgok. Édesapám elhunyt, ezután csak rosszabb lett.

Már mindennaposak voltak az éjjeli látogatások. Ha elküldtem, mert felébredtem, később visszajött. Már nem csak dörgölőzött, hanem már análisan belém hatolt.

Mélységesen szégyelltem magam és féltem. Féltem aludni, féltem a saját otthonomban, féltem a saját családomban. Szólni nem mertem, mert nem akartam szétrombolni egy családot.

Annyira eldurvultak már a dolgok, hogy vett egy vibrátort és azzal is csinálta. Mikor ellenkezni akartam, belenyomott a párnámba. Sokszor úgy gondoltam, mikor már nem volt erőm ellenkezni, hogy gyorsan véget ér a dolog, és minél kevesebbet ellenkezek, annál hamarabb végzek.

Egy idő után már belefáradtam  a félelembe és már nem érdekelt, hogy mi történik velem.

18 évesen elköltöztem otthonról.

Azóta próbálom rendbe tenni az életemet. Kisebb-nagyobb sikerekkel. Azóta sem tudom, mit kellett volna akkor tennem. Ez röviden az én történetem.

***

42016.gyerekbantalmazas_csaladon_beluli_eroszak.w

Hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény sajnos rengeteg módon megvalósulhat. Leggyakrabban testi, szexuális, érzelmi, lelki erőszakként, de megtörténhet, hogy a bántalmazott személyt anyagilag, vagy baráti, családi kapcsolataiban is korlátozza a bántalmazó.

A 2011-es egységes nyomozóhatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika (ENYÜBS) szerint a hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény fogalmát alkotó bűntettek kategóriáját külön bűncselekményként nem, hanem többféle bűncselekmény együtteseként határozza meg a bűnügyi statisztika. Az erőszakos bűncselekmények körében azok tartoznak ide, melyekben a sértett az elkövetővel valamilyen hozzátartozói kapcsolatban van, például szülő, vagy gyermeke, nagyszülője, unokája, volt vagy jelenlegi házastársa, élettársa, barátja. 

2011-ben csaknem 6400 hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekményt regisztráltak, melyből 98 emberölés történt, vagyis az összes eset 1,5 százaléka. A hozzátartozók közötti erőszakos cselekedetek nagy részét a testi sértések, valamint a zaklatások tették ki.

A Független Médiaközpont is készített egy felmérést 2011-ben a gyermekkori bántalmazásokról és szexuális abúzusról, eszerint a gyerekek 15-20 százaléka érintett. A kutatásból azonban egyértelműen kitűnik, hogy Magyarországon huszonnégy esetből mindössze egyetlen egy derül ki.

Sajnos nem találtam frissebb statisztikát erre vonatkozóan. 

A kiskorú veszélyeztetése és a garázdaság bűntettét 700–800 körüli, a személyi szabadság megsértését 241 esetben regisztrálták. A többi hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűntett aránya 1–1 százalék körül alakult – olvasható a KSH oldalán.

És mindig tegyük hozzá: a legtöbb esetben az áldozatok – sok esetben örökre – némák maradnak, mert szégyellik, ami velük történt, így soha nem derül fény a bántalmazásra és erőszakra. 

– A hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények esetében a bűnelkövető és a sértett kapcsolata alapján megállapítható, hogy minden második párkapcsolati jellegű cselekmény volt (3169), vagyis vagy a volt, vagy aktuális házastárs, élettárs sérelmére követték el.

– Minden harmadik esetben a szülő, a nagyszülő, illetve a gyermek vagy az unoka volt a sértett.

Az egyéb hozzátartozók, így például a testvérek ellen elkövetett bűncselekmények aránya egyötöd volt 2011-ben. A hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények áldozatai között 70–30 százalék volt a nők, illetve a férfiak aránya.

A gyerekek elleni szexuális visszaélést  incesztusnak nevezzük –  a gyermek által ismert, bizalmi felnőtt (apa, mostohaapa, nagybácsi, tanító, pap, szomszéd), vagy a jól ismert nagyobb gyerek, a testvér, az unokatestvér, iskolatárs, nagyobb testvér barátja stb. követi el.  Magyarországon minden tizedik (!) gyermek valamilyen szexuális abúzus áldozata

A gyerek elleni szexuális visszaélésről még többet olvashatsz a NANE Egyesület tájékozatójában. 

Nagyon fontos hangsúlyozni, és az áldozatok tudtára adni, hogy a szexuális erőszak áldozatának joga van ahhoz, hogy minden segítséget megkapjon a gyógyuláshoz úgy, hogy sérelme súlyát elismerik, igényeit, személyes terét, és méltóságát tiszteletben tartják – írja a NANE. Bár a jogorvoslat lenne az első és legfontosabb lépés a gyógyulás felé, a nemi erőszak túlélők azt tapasztalják, hogy ha ezeket a segítségeket megkapják, még akkor is fel tudnak épülni a nemi erőszak okozta traumából, ha a jogalkotók és a jogalkalmazók nem nőttek fel a feladatukhoz – olvasható az oldalon. 

(forrás: NANE, KSH)

Ide fordulhatsz segítségért: 

Eszter ambulancia

Az ambulancia kiemelt figyelmet fordít a jelentkezők adatainak védelmére és személyiségi jogai tiszteletben tartására: a bizalmi elv alapján a munkatársak tudomására jutott valamennyi tény, körülményt titokként kezeli. Az ambulancia egy bérelt lakásban működik, ez sokak számára barátságosabb, mint egy kórház pszichiátriai osztálya.

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT)

Az ország egész területéről ingyenesen hívható Telefonszolgálat a hozzátartozók közötti erőszak (párkapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, illetve a háztartáson belül a rokonok, családtagok által elkövetett erőszak), prostitúció- és emberkereskedelem áldozatainak segítésével foglalkozik.

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE)

A NANE 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. A segélyvonalra, amely mind a mai napig az egyetlen célzott telefonos szolgáltatás e téren, immár nyolcadik éve érkeznek a hívások az ország minden részéről.

Patent Egyesület

Anoni Mara Társaság

A Beszélj róla! projekt célja megtörni a csendet, és hogy beszéljünk végre őszintén a gyermekkori szexuális abúzusról. 

 

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!