Girl Power! blog

Mindennapi szexizmus II. – avagy dolgok, amiket “még egy nő is meg tud csinálni”

Olyan könnyű, hogy még egy nő is meg tudja csinálni – mondta férfi kollégám az ágyszerelésről, majd hozzátette: nagyon olcsón lehet most szexbiztos ágyat kapni.

Komolyan, nem kell nekem sehová sem mennem ahhoz, hogy bő tartalmakat eresszek meg a munkahelyi, mindennapos szexizmusról. Már korábban írtam erről, és sajnos a helyzet annak ellenére, hogy most már napi szinten áll a bál köztem és néhány férfi kollégám között, nem sokat változott. 

A mai beszélgetés például a matracokból indult ki, ugyanis matracot szeretnék vásárolni otthonra. Szóba került a téma a mellettem ülő pasi kollégával, akivel már ugyan vitáztam többször is a szexista, ostoba megnyilvánulásai miatt, de egyébként próbálom elviselni, másképpen nem bírnék meglenni a munkahelyemen.

Szóval matracokról beszélgettünk, hol, merre lehet jó memóriahabos matracot vásárolni,  mire odajött, és beszélgetésbe elegyedtünk arról, hogy ő maga nemrégiben hol és milyen matracot és hozzá tartozó ágykeretet vásároltak a feleségével (van neki, igen). Két mondat után közölte, hogy megtalálta a szexbiztos matracot – számára ez roppant fontos, az pedig még fontosabb volt, hogy ezt velem közölje – és hozzá ágykeretet is vásárolt. És még egy roppant fontos dolgot kiemelt: MÉG EGY NŐ IS ÖSSZE TUDJA SZERELNI, annyira egyszerű, ezért a felesége szerelte össze. 

this-vintage-ad-claimed-the-ketchup-lid-opens-so-easily-even-a-weak-woman-can-do-it

Tájékoztattam arról, hogy speciel a mi lakásunkban található összes bútort jómagam a két saját kezemmel szereltem össze – legyen szó IKEA-, vagy bármilyen más bútorról, egyrészt, mert szeretek ezzel foglalatoskodni, másrészt pedig mert nem a nememtől függ, képes vagyok-e öt csavar elhelyezésére. Erre csak egy “Pláne!” válasszal reagált, majd folytatta tovább, igaz, azért egy picit talán sikerült zavarba hoznom. Picikét. 

Szóval a kérdés itt az: mik is azok a dolgok, amiket “még egy nő is képes megcsinálni?”

Miért nem vesszük végre tudomásul, hogy el kéne már felejteni e klasszikus szereposztásokat? Hogy ha én tudom összeszerelni a bútort, akkor nem, az nem speciális skill, vagy elképesztő teljesítmény “egy nőtől”, ahogyan az sem az, ha egy férfi történetesen otthon marad a gyerekeivel és viszi a háztartást, pelenkázik, ne adj’ isten elmosogat. 

Annyit mondanék: stop it! Tényleg, elég legyen ebből a sok buta, korlátolt gondolatból. 

 Az ilyesfajta véleményekben hívőknek pedig álljon itt egy rövidke (és természetesen nem teljes) felsorolás, mi mindent tudnak “még a nők is”:

Céget vezetni, vállalkozni, pénzt keresni, stratégiát alkotni stb. 

Autót vezetni

Fejleszteni, kutatni, feltalálni

Programozni

– Szerelni, alkotni, létrehozni, teremteni (nem, nem a gyerekcsinálásról beszélek)

Harcolni, szólni, felszólalni, kiállni jó ügyekért

– Világbajnokságot nyerni, kitartónak lenni, küzdeni, díjakat besöpörni

Satöbbisatöbbi. 

És azt tudtátok, hogy van olyan dolog,  ami annyira egyszerű, hogy még egy férfi is képes elvégezni

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zoltán Ernő Gáspár says:

    A gond csak az, hogy ez nem általában jellemző…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!