Girl Power! blog

Magyar nők külföldön: ilyen az élet Dubaiban

Hanna Abdulla gyermekkora óta nevelkedett Abu Dhabiban. Öt évet Londonban élt és tanult, ám a sors visszavitte az Egyesült Arab Emírségekbe, s immár három éve Ajmanban él férjével, Amr-ral. Az apai ágon arab, anyai ágon magyar származású, Dubaiban dolgozó lány a Girl Power! blognak mesélt többek között a dubai mindennapokról, tiszteletről, baszbúszáról, horribilis lakásbérleti díjakról, otthon tartott tevékről és csadorról is. 

Jelenlegi országod:

Egyesült Arab Emirátusok.

Mivel foglalkozol?

Eredeti foglalkozásom a turizmus és a vendéglátás, de jelenleg a médiában dolgozom, mint projekt asszisztens.

Hogyan és miért kerültél oda, ahol most vagy?

Ez egy jó hosszú történet. Az anyai ági nagyszülők már itt élnek Abu Dhabiban lassan 20 éve. Iskolás koromban, ha jól emlékszem 2000 végén jöttem látogatóba hozzájuk, és velük is maradtam. Anyukám Bécsben élt akkoriban és a szülők úgy döntöttek, hogy itt jobban elsajátítom az angolt és talán még az arab nyelvet is – meg kell jegyeznem, hogy minden arab gyerek az iskolában beszél angolul. Jelenleg nem a fővárosban élek, ám a nagyszülők még mindig ott laknak – jelenleg Ajmanban élek, amely a negyedik város az Emirátusokban. Dubaiban dolgozom, ami nagyjából háromnegyed óra kocsival. 

Mit/kit hagytál magad mögött Magyarországon?

Anyukámat, testvéremet és a dédit. Nagyon hiányoznak, de szerencsére a repülőút csak 5- 6 óra és megfizethető. Nyaranként szoktam utazni, vagy ha van szabadságom, akkor karácsonykor is. Ők is el tudnak jönni látogatni.

A legkedvesebb fotó, ami az eddigi ott tartózkodásod során készült:

Amr es Hanna

Hanna és Amr

Ennyi év alatt nagyon sok kedves fotó készült családdal, barátokkal. Ez egy tavalyi fotó – valamelyik hónap péntek 13-án készült, a Cirque Le Soir nevű szórakozó helyen. A férjemet elhívták egy üzleti kávézásra este 8 – 9 között. A sikeres megbeszélés után elmentünk a kedvenc hamburgereshez, a Burger Fuel étterembe és onnan mentünk a szórakozóhelyre. Nem is gondoltam volna, hogy péntek 13 alkalmából feldíszítik majd a klubbot horror stílusban. Volt ott minden, ami ijesztő: Chucky, zombik, fűrészes, véres emberek…

Burj Khalifa kilatas Dubai Fountain

A legfinomabb/legrosszabb nemzeti édesség:

A nemzetek itt össze vannak kavarodva, szóval majdnem minden náció étele, édessége megtalálható. Kifejezetten nemzeti édesség a halawa, ami csak annyit jelent, hogy édesség – ez tulajdonképpen egy tál különböző falatnyi édességekből. A legnépszerűbb a földimogyorós töltelékkel, a datolyatöltelékkel készült étel, vagy csak simán mézes leveles tésztába göngyölve is szokták fogyasztani. A második legnépszerűbb az Umm Ali – “Ali anyja” – ami édes arab kenyérdarabkákból áll, valamint pisztáciát, egyéb mogyorókat, magvakat, meleg tejet, cukrot is összesütnek. Amit én személy szerint nem szeretek, az a baszbúsza – ami tulajdonképpen gríz és méz kisütve.

A legfinomabb/legrosszabb nemzeti étel:

A helyiek nagyon szeretik a húst és a rizses ételeket – ráadásul szeretik családiasan szervírozni az ételüket. Ez azt jelenti, hogy mindent leraknak az asztalra, és abból esznek, amihez épp kedvük van. Szerintem rossz nemzeti étellel nem találkozik az ember. A legfinomabb étel a kabsza, ami hasonlít a rizses húsra csak épp más a fűszerezése és birkából készül. A biriáni pedig a rizses hús indiai változata. A legrosszabb étel szerintem az aszída, ami árpából és húsból áll. Az állaga főzelékszerű.

Mi az, amit már te is elkészítettél otthon közülük, és mi a tapasztalatod a nemzeti konyhát illetően:

A tésztát és a kenyeret inkább megeszem, rizsételt inkább csak a férjem kedvéért szoktam főzni. A kabszát sikerült már elképszítenem, igaz, nem pont az eredeti receptből, de így is finom lett. Sok idő is kell, mire a birkahús megpuhul.

Jellemezd egy átlagos napodat.

A hétköznapok az Egyesült Arab Emírségekben vasárnaptól csütörtökig tartanak, a hétvége pedig péntek és szombat. A legjellemzőbb hétközbeni napom munkával telik: reggel 6-kor kelek és a férjemmel együtt bemegyünk a munkahelyünkre. Az út Ajmanból Dubaiba a csúcsforgalomban reggel és délután elég húzós, legalább másfél óra bejutni annak, aki nem Dubaiban lakik. Délután 5 körül végzek a munkával, majd busszal megyek pár megállót a férjem munkahelyéhez, mivel ő 6-kor végez. Csak egy kocsink van, így mindenhova együtt szoktunk menni. Mire hazaérek, már van 7: 30 és ezért másra nem nagyon jut otthon időm, picit rendet rakok, megvacsorázunk, tévézünk és már alszunk is. Másnap ugyanígy kezdődik a nap. A hétvége lustálkodással szokott telni, a férjemnek csak a pénteki napja szabad és ilyenkor ő inkább szereti kialudni magát napközben. Délután és este lendül bele mindenki az éjszakába, akkor megint csúcsforgalom van Dubai felé, de az már annyira nem zavaró mert nem sietünk sehova. Nagyokat lehet itt enni – ez egy kész gurmand ország! Barátokkal és a családdal is szoktunk találkozni. Ha jó idő van, akkor kiváló időtöltés bármilyen szabadtéri program – sétálni, enni, szórakozóhelyekre menni barátokkal, vagy a csajos esték is jók. A szombati napomat otthon, vagy vásárlással szoktam délelőtt tölteni, ameddig a férjem dolgozik.

Burj Khalifa kilatas

3 szó, ami szerinted a leginkább jellemzi az ottani nációt:

Kedves, segítőkész, tudatos. 

Jellemezd a munkahelyed; mennyiben látod másabbnak a munkakörülményeket, mint Magyarországon?

Nem sokat éltem Magyarországon, sőt nem is volt más munka helyem, kivéve a diákmunkák. Sok tapasztalatom tehát nincsen, de ahogy külső szemmel, illetve a rokonok szemszögéből nézve úgy látom, nagyon nehéz Magyarországon annyit megteremteni, hogy igazán boldog jól éljen az ember. Bár nyilván ez egy szubjektív kérdés. Én itt nagyon könnyen találtam munkát, amikor két évvel ezelőtt friss diplomával és majdnem nulla tapasztalattal érkeztem. Akkoriban még vízumköteles volt Magyarország. 30 napos turistavízummal érkeztem, amit lehetett volna még akár 30 napig hosszabbítani, de ha az is lejár, akkor el kellett hagyni az országot és 30 napot kellett várni az új vízum beadáshoz. Sürgős volt a munkavállalás, hogy a cég munkavállalói vízumot csináltasson nekem, mielőtt ki kell lépnem az országból. Akkor egy Business Centerben dolgoztam, ahol cégek alapítását, vízumokat intéztem, illetve irodákat adtunk bérbe. Tiszta helyen dolgoztam, volt egy office boy ( irodai kisegítő) aki takarított mindennap este, teát, kávét főzött, pakolt, segített. A fizetés átlagosnak mondható egy fiatal lánynak, aki csak most kezdte a felnőtt időszakot: 5000 dirham átszámítva kb. 300 ezer Forint. Ugyanakkor tudni kell, hogy ez az összeg nem számít soknak az itteni körülményekhez képest. Aki szeretne csilli-villi módon élni – ahogy sok ember elképzeli Dubait – , annak legalább meg kell keresnie a 15- 20 ezer dirhamot. Nagyon sokat segít, ha a cég állja a lakásbérlést. Ha pedig nem fukar a cég, akkor sok esetben az autót is ők állják, plusz a gyerekek iskoláját, és repülőjegyet is finanszíroznak évente egyszer. A teljes juttatást csak állami cégek szokták megadni és akkor is csak a felsőbb pozícióban dolgozó beosztottaknak jár. A cég is, ahol dolgozom félig állami, ám én nem kapok juttatásokat. A párommal együtt saját zsebből fizetjük a lakást, ezért sem lakunk Dubaiban, mert ott horribilisek a lakásbérleti árak, igaz, az autót a férjem cégem állja.

Szereted a munkád?

Igen. Éves kiadványokat adunk ki Dubairól. Modern, tiszta irodában dolgozom a kilencedik emeleten. Itt is van office boy, mint az előző munkahelyemen, akit meg lehet kérni bármiben, hogy segítsen pakolni, ha kell, akkor lemegy a boltba, előkészíti az asztalt ebédhez, hozz vizet stb. A kilencedik emeleten van az állami fejlesztés vezérigazgatója és az alatta lévő főnököknek mind erkélyes irodája van. Én pedig az egész közepét foglalom el egy üvegfalas irodában, amiből rálátok mindenki irodájára.

A helyieknek a munka idő 7: 30 és reggel 8 között kezdődik délután 2: 30-ig. Pénteken és szombaton, valamint ünnepnapokon szabadnap van. Törvény írja elő, hogy magáncégeknél 9 óra lehet a munka idő 1 óra szünettel, de persze vannak cégek, ahol tovább kell dolgozni és vagy kifizetik az extra időt vagy nem. 6 nap a maximum munkanap – de ez is szektortól függ. A párom rendezvényszervezéssel foglalkozik, őt akármikor behívhatják. Amikor szállodában gyakorlatoztam egy évig, akkor sokszor dolgoztam hétvégén is, sőt csak egy nap volt szabad, és volt reggeli, délutáni és esti műszak. Nagy a hajtás a vendéglátói iparban – szóval csak az vágjon bele, aki bírja a strapát és elkötelezett.

Milyen a munkahelyeden a nők/férfiak aránya vezető-beosztott tekintetében?

A jelenlegi munkahelyemen több a nő, mint a férfi. Meglátásom szerint 50-50 az arány. Találkoztam a munkám során nagy családos banki és beruházási vezérigazgatónőkkel is.

A nők társadalmi helyzete meglátásod szerint milyen az adott országban?

Nagy előnyt jelentett nekem a munkakeresés során, hogy európai nő vagyok, bordó útlevéllel (vagyis uniós államból jövök). Anyanyelvi szinten beszélek angolul, magyarul és felső szinten arabul is. Az is sokat ér itt, hogy Angliában szereztem diplomát. Én úgy látom, hogy igenis az, aki tudatosan építi a jövőjét, érvényesülni tud, mint nő. A helyiek is megbecsülik, ha egy nő érti a munkáját. Hiába mondják azt a kívülállók, hogy az arab férfi “eltapossa” a nőt. Ez egyéntől függ. Már nem az a világ él Dubaiban, hogy a nőt el kell takarni, hanem most már pont az ellenkezője történik. A helyi nők is szívesen dolgoznak – közben van hobbijuk, van saját életük.  Sorban állás közben a nőknek van saját soruk, vagy előre engedik őket. Meg van adva a nőknek a privát szféra.

Tartasz magyar hagyományokat?

Idő hiányában eddig csak a karácsonyt sikerült otthon a férjemmel kettesben megünnepelni. Ő nem tartja ugyan, de a kedvemért elviselte, hogy feldekoráltam a lakást és zsongtam az ajándékok miatt. Ha nagyobb ünnepre vágyok, akkor a nagyszüleimhez megyek Abu Dhabiba. Ott biztosan kapok bejglit, sütiket, magyar fogásokat. 

Hordasz csadort?

Sohasem hordtam se csadort, se kendőt. Ez is az egyéntől függ, hogy szeretné-e hordani vagy nem. Ennek is vannak különböző fajtái. 1. Vallásos okok miatt hordja a csadort, eltakarva a teste minden részét, kivéve az arcot és a kézfejet. 2. Társadalmi normák miatt viseli (ez jellemzőbb a helyi nőkre). Egy helyi nő a munkahelyén, utcán és nem rokon férfiak előtt hord általában nagyon szép, díszes modern csadort. 3. Divat miatt. A csador lényege az lenne, hogy eltakarja a viselő testét, de van, aki feszesm vagy épp szétlibbenő csadort hord feszes farmerrel alatta. 4. Van, aki csak kendőt hord és a többi ruhája az modern. Lényeg, hogy el takarja a testét 5. Egyáltalán nem hord csadort és kendőt. Sok arab nő így tesz. Munkahelyen megkívánt a jó öltözködés, de nem feltétel a csador. A turistahelyeken lehet rövid nadrágban is lenni, senki nem szól meg.

Kik horják a kandurát?

Lehet találni helyi fiatalok férfiakat farmerban és ingben, de a normál viseletük a kandura, ami egy fehér hosszú ruha, fehér fejkendővel. Ezzel tudatják a többiekkel, hogy ők helyiek és egyáltalán nem nézik jó szemmel, ha külföldi ugyanezt viseli.

Úgy tudom, azért a férfiaknak mégiscsak több mindent szabad, mint a nőknek Dubajban. Beszéljünk például a többnejűségről…

A helyi férfiaknak, mint minden muzulmán férfinak lehet akár 4 felesége is – ha mindegyik feleségnek megadja ugyanazt a tiszteletet és odafigyelést. Lehet nem arab felesége is, de ahogy én látom, szinte kizárt, hogy egy nem arab feleség mellé ne kerüljön egy helyi asszony is a család nyomása miatt. Egyre kevesebben vannak a helyi emberek és kötelességük fenntartani a helyi népet. Az állam is segíti őket, finanszírozza a házukat, az esküvőt, szóval nagyon sok segítséget kapnak az államtól a helyi emberek. Az én férjem egyiptomi és közös barátokon keresztül ismerkedtünk össze. Úgy élünk, mint minden átlagos pár, nevetünk, veszekszünk, békülünk és nincsenek korlátozások.

A legjobb helyek kiruccanáshoz (kirándulás, hétvégi progi, ilyesmi)?

Kirándulni kellemes időben érdemes december és április között. Van lehetőség sivatagi túrázni, hegyet mászni, hajókázni, búvárkodni. Ez mind elérhető a hetedik Emírségben, Fujeirahban vagy akár Ománba is el lehet autózni 2 óra alatt. A városban is sok lehetőség van kikapcsolódáshoz. Meg se tudom számolni mennyi bevásárlóközpont működik jobbnál jobb boltokkal. Mozi a legujabb filmekel. Éttermek és kávézók, vízipipázók, koncertek, bárok, szórakozóhelyek, strand is várja a látogatókat. 

A legjobb helyek iszogatáshoz, baráti találkozókhoz:

Szeretünk egymáshoz át menni, beszélgetni, kávézni. Ha nem az otthon melegében van a találkozó, akkor lehet egy arabos étterembe, kávéházba megyünk és rendelünk vízipipát. Az egyik étterem, amit szeretünk, az a Reem Al Bawadi. Kihagyhatatlan a szabadtéri bár is, amelynek neve Barasti. Napközben lehet tengerezni, este pedig át alakul tánc helységé.

A legjobb üzlet, ha vásárolni akarsz:

Minden ami Londonban vagy New Yorkban megtalálható, az itt is van. Több tucat bevásárlóközpont létezik Dubaiban és más városban. Az én kedvenc helyem a Dubai Mall. Egy gond van vele, hogy óriási és több óra sétát igényel. Érdemes december közepétől február végéig vásárolni. Akkor minden boltban leárazások vannak a Dubai Shopping Festival keretein belül. Kedvenc ruhaboltjaim közé tartozik a H&M, River Island, Mango, Iconic, Splash, mivel ezek elérhetőek átlagos árkategóriában, akárcsak Magyarországon. Nagy divat az itteni nők körében az arany ékszer. Aranyat lehet vásárolni ugyanúgy a mallban, de autentikusabb helyeken is, és alkudni is lehet az arany souqban. Szerencsére mindenki megtalálja a saját pénztárcájának megfelelő árkategóriát. Egészen a 10 dirhames ruhától ( 600 Forint), az 5000 dirhamesig ( 300 ezer Forint). 

Amiben az ottani nők mások, mint a magyarországiak:

A helyi nők többet adnak magukra. Nagyon ritkán vagy inkább sosem láttam helyi nőt cigarettázni és a káromkodás is messze áll tőlük. A helyi nők imádják a vadító parfümöket, sminket, ruhát. Elvárják, hogy helyettük cipeljenek a boltban és egy telefonhívással minden elérhető legyen. Én is rászoktam, hogy mindent egy telefonnal el tudok intézni és a bevásárlás után nem én cipelem a boltból a kocsiba és a kocsiból a lakásig a szatyrokat, hanem van gondnok, aki ezt 5 dirhamért cserébe megcsinálja. A házunk alatt található egy kis üzlet és már nem kell bemondanom a pénztárosnak, hogy melyik lakás szám. Már a hangomból megismer és küldi a kaját.

Amit a legeslegjobban szeretsz az adott országban:

Az időjárás, a tenger, azt, hogy tisztelnek mint nőt, a tisztaság. 

Mi az, ami hiányzik Magyarországról?

A család, a magyar hangok, a magyar tévé műsorok, a magyar szinkronos filmek, a magyar ételek, mint a szalámi, a párizsi, a tokaji és a disznóságok. A zöld természet, a régi utcák, az ezer éves kultúra.

Mi az, ami nem hiányzik?

Az adó, a pesszimizmus, a piszkos utcák, a félelem, hogy betörnek, hogy ellopják az autót, a pénztárcát stb.

A legbizarrabb sztori, ami veled történt, amióta ott vagy:

Amikor Abu Dhabiban laktam, még külön lányiskolába is jártam akkoriban és európai fejjel nem igazán értettem az itteni udvarlási szokásokat. Nagyon furcsa volt, ahogyan a fiúk udvaroltak a tini lányoknak… Akkor az volt a divat, hogy kis cetlire felírták a telefonszámukat és a lány kezébe nyomták, hogy senki se lássa menet közben. A fiú tovább ment a másik irányba. Ez velem is meg történt. Meg is voltam sértve, hogy miért nem áll le velem beszélgetni legalább vagy meg kérdezni a nevem? Fogtam magam és utána rohantam, hogy tartsa meg a számát. Persze az ő is, a barátai is, no és az én lány barátaim is ledöbbentek.

Egy fotó a helyről,  ahol az időd nagy részét töltöd:

BV

Az állami fejlesztési épület, ahol dolgozom.

Mennyiből jöttök ki nagyjából havonta? Mennyi pénz kell a dubai élethez?

A lakásunk két hálószobás, egy nappalival és egy fürdővel-vécével, valamint egy konyhával. Éves bérlése  27 ezer dirham, ami nagyjából 1.620.000 Forint. Negyedévente kell fizetni, vagyis minden 3. hónapban ez 6750 dirhamot, vagyis 405.000 forintot jelent. Mi minden hónapban félre rakunk nagyjából 2750 dirhamet, és közösen fizetünk 1375 dirhamet, hogy a harmadik hónap végére meglegyen a csekk összege. Villany és vízszámlát kell még fizetni, ami úgy működik, hogy van egy összeg, amit be lehet előre fizetni és ameddig van összeg a számlán, addig használhatod. Sajnos a főváros és Dubai nagyon drága és kétszobás lakást – a tenger mellett – ilyen áron csak is Ajmanban lehet kapni. Most már itt is kezdenek felmenni az árak de még megfizethetők.

Az országban a fizetés attól is függhet, hogy mik a juttatások. Juttatások nélkül az átlag fizetés olyan 5000 dirham körül forog. A tehetősebb réteg már keres 10. 000 dirham felett. Csakis a legszükségesebbekre költünk általában, mint étel, vagy benzin. Havi egyszer nekem belefér a fodrász, kozmetikus, manikür, pedikür. Kéthavonta ruhát, cipőt is tudok venni.

Néhány termék – tej, kenyér, hús, alkohol – ára:

Épp nálam van a tegnapi bevásárló blokk, azon az alábbi áll:

– Hagyma – negyed kiló 3,51 dh (211 forint),

– krumpli – negyed kiló 2 dh. (120 forint)

–  tojás – 6 darabos 3,75 dh. (225 forint)

– csirkemell, egész 15 dh. 900 forint,

– marha – fél kiló 20 dh. (1200 forint)

Alkohol szállodában, bárokban engedélyezett.

Igaz, hogy nincs adó, ám azért elrejtik a vendéglátásban.

Tényleg nem a kutya a legkedvesebb háziállat?

A kutyatartás még nem fejlődött ki elégé és a mentalitás is más ezen téren. Sok arab nem szereti a kutyákat mert az Iszlám szerint lakásban piszkos és csak ház őrzéshez valók. A cicákat jobban kedvelik. De akinek van pénze és területe az tarthat oroszlánt, gepárdot, lovat, tevét.

Változtatnál valamit az adott országon, politikáján, társadalmán?

Igen. Sokat segítene külföldiként, ha lenne nyugdíjbiztosításhoz hasonló lehetőség. A helyi emberekről gondoskodik az állam minden szinten. Nyugdíjhoz csakis mint magánnyugdíjhoz lenne lehetőség hozzájutni, úgy, hogy vagy egy banknak fizetsz, vagy egy külföldi biztosító cégnek.  Ezért aki nem gondol a nyugdíjas éveire, az nehéz helyzetbe kerülhet, ha a saját országában nem fizeti a béradót – ami hozzájárul a nyugdíjhoz. Az állampolgárságot se osztogatják csak úgy. Nagypapám több mint 20 éve dolgozik Abu Dhabiban és nem látunk rá esélyt, hogy itteni állampolgár legyen. Sőt ha valaki meg is kapja, akkor le kell mondania a másik állampolgárságágáról, mivel egy személy csak UAE-állampolgár lehet. Az is boldogabbá tenne minden itt élő külföldit, ha lenne egyenlőség a fizetésekben a helyiek és a nem helyiek között. Megértem, hogy a helyiek sokkal könnyebben helyezkednek el magas beosztásban az állami szektorban. Az ő hazájuk és becsületre méltó, hogy a saját országuk gondoskodik róluk. Politikában azt gondolom, hogy nagyon fair az ország. Segítőkészek a harmadik világgal és nem avatkoznak bele mélyebb politikai dolgokba más országokkal –  így védve magukat a támadásoktól.

***

Olvasd el a Magyar nők külföldön-sorozat további részeit:

Hollandia

Skócia

Katalónia

Anglia

Külföldön élsz? Bemutatnád, milyen az életed? Az otthonod? A munkahelyed? A dolgozószobád? Az utcát, ahol laksz? A kedvenc kávézód? Az új barátaid? Elmondanád, könnyebb, vagy nehezebb az élet? Hogy hiányzik-e a töltött káposzta? Ha igen, ne habozz, írj nekem a girlpowerblogbudapest@gmail.com-ra!

 

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!