Girl Power! blog

Összefogásra buzdít egy ötödikes kislány az interneten

Íme a K-generáció. Valami végre elkezdődött.

taska

Forrás: Facebook

Egy hosszú bejegyzést tett közzé a Facebookon egy ötödikes kislány még tavaly ősszel arról, hogy nem bírja már tovább cipelni a mázsás tankönyveket minden nap az iskolába. A vaskos, sokszor teljesen felesleges tananyagot tartalmazó, nehéz könyveket a magyar diákok minden nap hozzák-viszik, ártva ezzel egészségüknek és gerincüknek, ezért a lány úgy döntött: mozgósít. A poszt most újra szárnyal a közösségi oldalakon, hiszen azóta az oktatásban nem vették napirendre ezt a fontos kérdést. Pedig nagyon kellene.

Pedagógusok, oktatók, de főleg: törvényalkotók, tegyetek valamit!

A K-generáció kibontakozóban van. 

Olvasd el a bejegyzést:

“Egy ötödikes lány vagyok. Korom 11. A szüleim – habár alig 10 percre lakunk az iskolámtól – autóval hoznak és visznek a suliba. Hogy miért? Szerencsére kicsiny városunkban nincsenek veszélyes felnőttek, vagy felelőtlenül vezető sofőrök. Viszont az iskolatáskám indokolatlanul nehéz.
Ma a nővérem jött értem a suliba és a hátára kapta a táskát. Láttam, hogy kicsit meglepődött.
– Minden nap ilyen nehéz a táskád?
– Hát, igen.
– És az órán minden tankönyvet használtok?
– Nem. De kötelező minden órára hozni őket, mert ha nem, akkor fekete pontot kapunk… És öt fekete pont egy egyes.

Miközben ezt beszéltük, tesónak csörgött a telefonja. Anyuval beszélt, kérdezte, hogy tényleg minden nap ekkora-e a súlya a táskának? Közben én mondtam neki, hogy ez nem is az összes tankönyvem, mert amit tudok, a suliban hagyok.

Utána hazajöttünk, hogy elkészítsük ezt a néhány képet. Hogy mit szeretnénk vele elérni? Először is, sok-sok megosztást, hogy minél többen lássák. Másodszor, szeretném megkérni az iskolatársaimat, hogy mutassák meg, nekik milyen nehéz az iskolatáskájuk egy átlagos napon!

Tesó kezembe adta az ő kilencedikes irodalom tankönyveit, amik könnyített papírból készültek, és meglepő volt számomra a különbség. Anyuval szeretnénk egy törvénymódosítást, hogy a tankönyvkiadók csak és kizárólag ilyen könnyített papírból készített tankönyveket nyomtassanak…

Mit szeretnénk? Akarjuk!

És nem akarom feleslegesen cipelni a tankönyveimet az iskolába! Csak azt akarom vinni, amire a következő órán szükség van, mert tudom, hogy a tanároknak előre elkészített tanrendjük van, így pontosan tudják, mely’ könyvek lesznek kinyitva a következő órákon!

Úgyhogy fogjunk össze és tegyünk egy próbát! Vagy minden nap görnyedve cipeljük a táskát, és hallgatjuk, ahogy anyu szomorkodik és bosszankodik emiatt, vagy közösen próbálunk valamit tenni ez ellen!

Ha látod ezt a bejegyzést, és van egy kistesód, egy gyereked, vagy egy rokonod, aki még bőven iskolás, szánjatok arra öt percet, hogy megmutatjátok, hány kilóval indul egy átlagos nap az iskolában, és osszátok meg!

Köszönöm a figyelmet!”

 

Az eredeti poszt itt olvasható, osszátok!

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!