Girl Power! blog

Magyar nők külföldön: Bogi és a bálnatúra, avagy élet az örökké napsütéses Floridában

Szöllősi Boglárka már 16 éve a tengerentúlon él. Egy újságcikk csábította az Egyesült Államokba, és amint betette a lábát, tudta, jó helyen jár. Ahogy a legtöbb külföldön élő magyar, így Bogi is hiányolja a túró rudit, viszont a pesszimizmus és a rosszkedv egyáltalán nem hiányzik neki. Azt mondja, az amerikaiak nyitottak és befogadóak a külföldiekkel – szinte “kénytelenek” is, hiszen sokan is vannak olyanok, akik más országból érkeztek.  Itt a Magyar nők külföldön-sorozat legújabb interjúja a napsütéses Floridából jelentkezik. 

satellitebeach

Satellite beach, a kedvenc strandunk

Jelenlegi országod:

Egyesült Államok, Florida

Hogyan és miért kerültél oda, ahol most vagy?

1999-ben jöttem ki egy csereprogram révén. Utolsó éves voltam az egyetemen, amikor egy újságcikkben olvastam, hogy az akkori agrárminisztérium egyik programján keresztül ki lehet jutni egy évre ide, vagy Ausztráliába tapasztalat-, illetve gyakorlatszerzésre. Én nyertem az államokbelit, így 1999. július 1-jén megérkeztem Floridába.

Nehéz volt-e a kezdetekkor a beilleszkedés, segítettek az amerikaiak?

A beilleszkedés nem volt annyira nehéz. Inkább úgy fogalmaznék, hogy a kezdetek voltak nehezek. Sok gondom volt a papírjaimmal és anyagilag is nehéz volt. Arról nem is beszélve, hogy én egyedül jöttem ki és a “támogatás” (család és barátok) mind otthon maradt. Amikor ide érkeztem, akkoriban még az internet és a telefonálás lehetősége is sokkal „korlátozottabb” volt, mint most. még postai levelet küldtem haza, Skype sem volt meg. Régen volt…Szerencsére megismertem az évek során sok embert, akiknek sokat köszönhetek. Az amerikaiak segítőkészek és én sok segítséget kaptam az első főnökömtől, valamint az egyik egyetemi professzoromtól is. Szerintem a legtöbb amerikai nagyon nyitott a külföldiekre (kénytelenek, mert ugye nagyon sokan vagyunk).

Jelenleg mit csinálsz?

Pénzügyi manager vagyok egy nagy tejfeldolgozó és forgalmazó cégnél. A cége neve Dean Foods és a beosztás angolul: financial manager of financial planning and analysis. A Dean Foods Amerika legnagyobb tejes cége.

Mit/kit hagytál magad mögött Magyarországon?

Mindent, mindenkit: családot és barátokat.

key west
Key West

 

Mennyi pénz kell Floridában a megélhetéshez?

Az milyen válasz, ha azt mondom, hogy minél több annál jobb? 🙂

De komolyan: itt is sokan élnek minimálbérből vagy alacsony fizetésből. Így is nagyon nehéz, mint otthon. 

De úgy gondolom, szorgalommal, kitartással és kemény munkával meg lehet élni és lehet előre jutni.

A legfinomabb/legrosszabb nemzeti édesség:

Szerintem az amerikai édességek messze nem érik el a magyar, vagy akár az európai szintet. Szerintem a választék is nagyon kevés és ami itt kapható, azok nekem legtöbbször túl édesek. Rettenetesen hiányzik nekem a túró rudi.

A legfinomabb/legrosszabb nemzeti étel:

Mivel itt nagyon sok nemzet él, igy nagyon sok étel közül lehet választani. Ezért is itt a különböző nemzetek ételei/alapanyagai beleépültek/beleépülnek az itteni ételekbe. Kiváló példa erre az avokádó. Ma már nem tudok egy olyan ételt mondani, amire ne tennének, vagy ne használnának fel hozzá avokádót. De hogy kérdésedre válaszoljak, én mindenevő vagyok, így nagyon sok kedvencem van…  még olyat nem ettem (amerikai ételt), amit igazán ne szerettem volna.

Mi az, amit már te is elkészítettél otthon közülük, és mi a tapasztalatod a nemzeti konyhát illetően?

Engem otthon az anyukám nagyon elkényeztetett és így sosem tanultam meg igazan sütni-főzni … De nem bánom, mert én tényleg nem élvezem a sütést-főzést. Gondolom, kitalálod, hogy a konyha nekem nem igazán a kedvenc helyiségem. Oda sokszor csak akkor megyek, ha kell valami a hűtőből.

Írd le egy napodat:

Ez tényleg nem izgalmas. Reggel felkelek, elkészülök, elmegyek dolgozni. Este hazajövök és általában elmegyek futni, bicajozni, vagy itthon maradok, olvasok vagy tévézek. Időnként összejövünk a barátokkal, beülünk valahova.

3 szó, ami szerinted a leginkább jellemzi az Egyesül Államok polgárait:

Pozitív, optimista és barátságos.

Jellemezd a munkahelyed, milyen különbséget látsz a magyar és az amerikai viszonyok között?

Ez nehéz kérdés, mert otthon nem igazán dolgoztam. Az egyetem elvégzése után három héttel már a repülőgépen ültem és nekikezdtem az itteni életnek.

Milyen a munkahelyeden a nők/férfiak aránya vezető-beosztott tekintetében?

Olyan helyen dolgozom, ahol többnyire férfiak vannak. Még csak két hónapja vagyok itt, de szerintem a férfiak túlnyomó többsége abból is ered, hogy ez a cég/ipar többségben férfiakat vonz. Ezt megelőzően egy nagy éttermes cégnek dolgoztam.

Itt sok nő és különböző nemzetiségű ember dolgozott, de azért a felső vezetők többnyire ott is férfiak voltak.

Érdekes, hogy az elmúlt kilenc évben sok fiatallal dolgoztam együtt, a mostani helyen pedig inkább középkorú (inkább ötvenes) férfiakkal vagyok körülvéve. Mindkét csoportnak megvan az előnye és a hátránya is. Egészen másért szeretem az új helyemet és szerettem a régit is.

A legjobb helyek kiruccanáshoz:

Itt olyan sok mindent lehet csinálni… Ugye adott a jó idő majd’ 365 napig… így mi sokat járunk a tengerpartra. De lehet túrázni, kajakozni vagy csak strandolni az állami parkokban is. Lehet paddleboardozni (már olyan sokszor ki akartam próbálni), vagy más vízi sportot kipróbálni, akár egy vízi parkban tölteni a napod egy részét. Én nem nagyon szeretem a parkokat (Sea World, Epcot, Disney vagy Universal Studios), de sokan vesznek éves belepőt es járnak rendszeresen ki a parkokba. Sokszor járunk moziba es koncertekre is el szoktunk járni. Szeretünk utazni is. Sokszor lehet olcsón kifogni jegyeket, így évente egy párszor elmegyünk síelni vagy egy hosszabb hétvégére az Államokon belül valamerre. Egy hónap múlva megyünk Kaliforniába egy pár napra, ahol délről vezetünk fel Észak-Kaliforniába végig a tengerpart mellett… Már alig várom! Kevés pénzből is izgalmas dolgokat lehet csinálni. Sokszor jártunk kempingezni ősztől-tavaszig is… Nagyon jó kikapcsolódás barátokkal.

orlando belváros

Orlando belvárosa – Lake Eola

A legjobb üzlet, ha vásárolni akarsz:

Én szinte mindent a weben veszek. Itt megkönnyíti, hogy mindent vissza lehet küldeni mindenféle magyarázkodás nélkül. A legtöbb oldal ingyenes házhoz szállítást/küldést is vállalja. Ugyanígy a visszaküldes is a legtöbb esetben ingyenes, ami megkönnyíti a vásárlást. Én azért szeretek a weben vásárolni, mert sokkal nagyobb a választék és általában olcsóbb is mint a boltokban. Az egyik kedvencem a Ruelala.com, de van még több oldal is amit szívesen „látogatok”.

A legkedvesebb bár/étterem:

Rengeteg és megszámlálhatatlan hely van. Mivel az elmúlt 9 évet egy nagy étterem-láncos cégnek dolgoztam, így rengeteg hellyel ismerkedtem meg. Itt úton-útfélen bárok es éttermek vannak, de talán, ha választanom kell, akkor az autentikus ázsiai éttermeket szeretem a legjobban.

Amit a legeslegjobban szeretsz az adott országban:

Az itteni időjárást.

Tudom, hogy ez most egy kicsit talán felszínesen, vagy elkényeztetetten hangzik, de itt még télen is szép idő van.

Hogy itt télen sem szkafanderben kell járni, nem négykor sötétedik, és nincs farkasordító hideg. Ez verhetetlen előnye Floridának.

bonita beach

Bonita beach

Mi az, ami nem hiányzik otthonról?

Az emberek negatív hozzáállása a dolgokhoz. Szörnyen bosszant, amikor otthon vagyok. Persze most sokan mondhatják, hogy hát persze, nekem itt könnyű vagy az ittenieknek könnyű. Itt sem könnyű; nem mindent kell anyagi mércével mérni. Nagyon szeretem az amerikaiak hozzáállását különböző dolgokhoz. Itt is sokan élnek nehéz körülmények között, és rossz dolgok is történhetnek mindenkivel, de akkor sem mindig hátrafelé néznek és nem azzal törődnek, hogy miért jutottak oda. Előre tekintenek és azzal foglalkoznak, hogy miként tudnának a gödörből kijutni és jobbat tenni az életüket. Sokkal pozitívabb és így egyben sokkal nyugodtabb életet élnek. Próbálom én is ezt átvenni és így élni az életem… több-kevesebb sikerrel.

Egy fotó rólad és az ottani, legautentikusabb helyszínről, ahol az időd nagy részét töltöd:

Ez a két kép nem igazán autentikus helyen készült. De mivel szeretünk utazni, gondoltam az egyik túránkról küldök képet. Körülbelül másfél éve voltunk egy Seattle-Vancouver túrán és ez a kép ott készült.

Az első egy hajóúton, amikor bálnatúrán voltunk – akkor Vancouverből indultunk ki az óceánra.

bogi

A második fotó pedig Seattle es Vancouver között… egy kis „faluban” álltunk meg egy reggel reggelizni. A „kisvárosban” egy utca volt… az utcában pedig egy kis szendvicses hely.

bogi2

Mit javasolnál annak, aki most úgy dönt, ott akar élni?

Ez nehéz kérdés. Az eleje nehéz. Minden téren. Ezt a szülővé váláshoz hasonlítanám. Mindenki tudja, hogy időnként nehéz lesz, de igazán csak akkor tudod meg, amikor szülővé válsz és benne élsz. (Mondom ezt én úgy, hogy nincs gyerekem:)) De én itt most boldog vagyok, szóval minden nehézség ellenére úgy gondolom, hogy érdemes nekidurálni magad. Legrosszabb esetben nem jön össze és haza mész. De legalább megpróbáltad. Én egyébként nagyon sokat tanultam így az életből, az életről és megtanított sok mindenre is, amiről régen úgy gondoltam, hogy ezt nem tudom megcsinálni.

+++

Olvasd el a sorozat többi részét is!

 

Magyar nők külföldön: “itt teljesen elfogadott, ha az ember csipke miniruhában megy a tengerpartra”

Magyar nők külföldön: “Otthon mindez képtelenség lett volna”

Magyar nők külföldön #3: az ország, ahol nem ciki, ha az apuka a háztartásbeli

Magyar nők külföldön: “Előbb tanultam meg olaszul káromkodni, mint hollandul köszönni”

Magyar nők külföldön: ilyen az élet Dubaiban

Magyar nők külföldön: “Spirituálisan tudtuk, hogy dolgunk van valahol Európában”

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gabica1 says:

    En is USA-ban elek es hasonlo tapasztalatokkal, meglatasokkal. Ideat sincs tejszinhabbol a kerites es itt is sokan kuzdenek napi szinten a megelhetesukert, cserebe viszont pozitiv hozzaallassal kompenzaljak es segitik sajat magukat. Valoszinuleg ezert is kerultem en is ide, belso motivacio, kitartas es eloretekintes jellemzett mar gyerekkorom ota. Ha valaki csak azert akar eljonni Magyarorszagrol, mert abban bizik, hogy mashol majd tobb segitseget kap, javaslom, ne tegye. Ha abban bizik, hogy a sajat tehetsege es ereje elorebb fogja vinni egy masik orszagban, akkor itt a helye:-)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!