Girl Power! blog

Kedves Kávé! – Nyílt levél a feketéhez

Őszinte levél a Kávéhoz, akinek sokat köszönhetek. 

Kedves Kávé!

Te, aki észrevétlenül váltál életem szerves részéve, most is éppen itt vagy velem: forró vagy és gőzölgő, mennyei illattal.

Nélkülözhetetlen vagy.

Azt hiszem, nagyjából 28 ezer 470 alkalommal találkoztunk már – ha azt vesszük, hogy naponta háromszor készítelek el az évek óta megszokott formában, kevés habos tejjel, minden nélkül – és én csak most döbbentem rá, hogy te tényleg mindig itt vagy. De tényleg: mindig. 

giphy (1)

Számomra te vagy az újrakezdés. A tiszta lap.

Reggelente, sokszor, mikor hajnalban ébredek és a város még alszik, szeretem beindítani a kávéfőzőt, hogy pillanatokkal később a friss, finom kávéillat belengje az apró, 37 négyzetméteres lakást. Ezután kiállok a csészével a kezemben a keskeny folyosóra, és átengedem magam az érzésnek, amit te nyújtasz.

De megtestesíted a megérkezést is: családhoz, barátokhoz, a munkahelyre, a szabadságra, vagy éppen haza. Emlékek tömkelege tódul fel, ha csak arra gondolok, hány helyen ittam már kávét, te jó ég!

Ráadásul azok a csészék és bögrék… 

A hozzávaló csésze nagyon fontos ám. Az adja meg a szeánsz sava-borsát, legyen szó Herendiről, vagy csak egy sima IKEÁ-s bögréről. Lehet alkalomhoz illő, hipszter és elegáns is.

Az egyik otthoni kedvencem egy üvegcsésze – nespressós -, de van ám nagy, tejeskávék iszogatásához alkalmas bögrém, rajta a felirattal: Queen of fucking everything. Mert ha koffeint kapok, akkor úgy érzem, oké van, minden rendben, és tényleg azzá válok. 

Tudod, nélküled sok minden talán nem sikerült volna. 

Kamaszkoromban az átvirrasztott éjszakák a tankönyveimmel, a hajnalig tartó partik, hogy aztán a másnap délelőtti kávézásról ne is beszéljek, ami azért volt szükséges, hogy eljussak a nagymamához.  De nem sikerült volna az a sok csodálatos találkozó a barátokkal, akikkel órákon át lehet beszélgetni okos és buta dolgokról is, és nem sikerült volna az a néha elcseszett, néha egész kellemes randevú is, ami az emberismeret és jellemfejlődés tükrében nagyon-nagyon fontos volt. 

coffee

Nem beszélve a munkakávézásokról, miközben újabb és újabb belvárosi kávézókat fedeztem fel magamnak. 

Nélküled semmi lettem volna az egyetemen, ahol az államvizsga előtt még gyorsan lehörpintve egy feketét nekiindultam a teremnek. Akkor is ott voltál velem, mikor fontos könyvekkel kucorodtam be a szobámba, olyanokkal, amelyek később olyan nagy hatással voltak rám, hogy egy egész életet építettem az eszmékre és gondolatokra, amelyek magával ragadtak.

Nem tudom, hogyan éltük volna túl azt a napot anyámékkal, mikor a nővérem kínkeserves vizsgálatok után megoperálták egy nagyon késői éjjelen, és elvesztünk volna, ha te nem vagy ott, mikor apát szívinfarktussal műtötték éjfélkor, órákon át. 

coffe

Sajnos, szeretteim elvesztésénél viszont nem nyújtottál vigaszt. Akkor elfordultam tőled, de később mindig visszataláltam. 

Rituálé vagy, szükséges, letehetetlen drog, az anyag maga, az esszencia, embereket összekötő, családokat kovácsoló matéria, felbecsülhetetlen kincs, a legjobb barát, a depresszióm ellensége, fáradtságom ellenszere.

Stílusod van, és stílust adsz az ember kezébe. 

giphy (2)

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!