Girl Power! blog

10 dolog, amit sohase mondj egy gyermektelen nőnek

Néhány éven belül akár ötven százalékkal is nőhet a gyermektelen nők száma – kezdi pánikkeltő cikkét a valasz.hu, amelyben az újságíró azt részletezi statisztikai adatokkal, tudományos maszlaggal alátámasztva, hogy a nők rohadt önzők, amiért halasztgatják a szülést, aztán hopp, néznek egy nagyot majd 35 év felett, mert akkor már nem termékenyek, és ezzel mindent elrontanak.

A szerző elfelejti, hogy azért ma még hála a jó égnek igencsak sokan vagyunk, akik úgy gondoljuk, hogy attól, hogy ma még nem szültünk, teljes értékű nők, sőt nem emberek vagyunk. Ráadásul, már elnézést, de a gyermek mint olyan két ember szerelméből létrejött entitás, tehát magyarán: kell hozzá egy férfi is, tehát a férfi és a nő közös döntése is (csak egy érdekesség: a cikkben egyetlenegyszer sem szerepel a férfi szó). 

Vagyis, ha én szülök, akkor a férfi is szülővé válik, mi ketten, így együtt leszünk a család, aminek szükségességét (természetesen szigorúan állami keretek között, lehetőleg egyházi áldással, “klasszikus modellben”) egyébként előszeretettel sulykolja az állam. Ha meg nem szülök, az meg maradjon már az én és a pasim dolga, lécci. 

Minket, nőket hibáztatni azért, hogy milyen az ország demográfiai helyzete, nem kellene. A magyar embereknek épp elég frusztrációt okoznak nap mint nap a megélhetésükkel kapcsolatos gondok, az országban tomboló hangulat, és megannyi más ok is. 

Szóval: ez iszonyú fárasztó műfaj. 

1. “Nem érzed, hogy ketyeg a biológiai órád?

522da4e3-6265-47f8-8d5b-f6dcff9827c1.gif_resized_

2. “Majd meggondolod magad, amint megtalálod a nagy Ő-t!”

edacbe1f-6a13-42ef-809a-a6b85913417c.gif_resized_

3. “Kifutsz az időből!”

039c58ab-7844-46ff-8280-d53aa9fe788c.gif_resized_

4. “Eltékozlod a legszebb dolgot az életben!”

012f3131-2b1a-490e-849d-d848a1340a2d.gif_resized_

5. “Milyen önző vagy!”

3f8db93d-07a9-42d8-bc46-a0b55a9fd7c3.gif_resized_

6. “Pedig biztosan jó anya lennél!”

3eb77009-f118-4853-a2ba-fe3cbc1e66b0.gif_resized_

7. “Nincs gyereked, szóval te ezt nem értheted.”

0d1956a2-ac97-4222-806e-370774e0ee03.gif_resized_

8. “Mit szólnál, ha a szüleid is így döntöttek volna?”

giphy (3)

9. “Jó lesz ha sietsz, és szülsz egy gyereket a pasidnak, különben keres olyat, aki megteszi ezt neki!”

giphy (5)

10. “Nem tudod, mi az igazi szerelem!”

giphy (4)

 

(ihlet:viralwomen, gifek:Giphy)

Keresd a Girl Power! blogot a Facebookon és a Twitteren is! 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Ha szülni fogok, akkor én leszek a CSODA.
  Így, csupa nagybetűvel.
  Én fogom abban az évben megkapni az összes Nobel díjat.

 2. Csilla Szalai says: (előzmény @Benedek Nagy)

  Benedek, te melyik csoportba sorolod magad? 😀

 3. Benedek Nagy says:

  Aztán miért is szülnek a nők?
  Egy részük véletlen terhes lesz, és megtartja.
  Egy részük mindenáron meg akar fogni egy adott pasit.
  Egy részük anyut hallgatja; “jajj-már-a-mari-a-harmadikat-szŰli.” (sic) Tehát, amint képbe kerül bármilyen elfogadható donor, azonnal terhesek lesznek.
  Aztán vannak azok, akik vénségükre gondolva-igen előrelátóan-ápoló személyzetet szülnek maguknak. Az ő érvük az, hogy:nem lesz, aki majd rádnyissa az ajtót.

 4. Nem kifejezetten beszólásra gondoltam, hanem arra, hogy van, aki minden más témában (nem csak gyermeknevelésben) így kezeli le a gyermektelent.

 5. Orsolya Enikő Tóth says:

  Semmi bajom a gyermektelen nőkkel meg a gyermektelenséggel általában, de a 7. ponttal kapcsolatos problémát nem értem. Ha lehet azt mondani, hogy ha valaki nem orvos, akkor ne tegyen úgy, mintha szakértő lenne orvosi területen, vagy hogy ha valakinek megvan minden végtagja, akkor ne nyilatkozzon arról, hogy hogyan kellene élniük a rokkantaknak, és általában elfogadjuk, hogy bizonyos fajta tapasztalat/szakképesítés szükségeltetik ahhoz, hogy hozzászóljunk bizonyos speciális témákhoz, akkor miért hiszi azt bárki, különösen ha gyermektelen az illető, hogy hozzá kéne szólnia olyan kérdésekhez, amelyekről fogalma se lehet? Persze lehetnek kivételek — a szülés kérdéseiben gyermektelen szülészek is szakértők lehetnek; pedagógiai kérdésekben gyermektelen pedagógusok is hozzáértő módon foglalhatnak állást, de az, hogy ha nekem, négygyerekes anyának beszól egy gyermektelen ember (aki nem pedagógus), és elkezdi fejtegetni, hogy szerinte hogyan kéne megoldanom a gyermeknevelési problémáimat ne mondhassam azt, hogy “ácsi, te ehhez aligha értesz”, hát nem is értem, hogy ez miért lenne sértő rá nézve.

 6. Ildi76 says:

  Ha valakinel nincs meg a belso kesztetes, a vagy a gyerekre, akkor az ne valalljon. A kulso kenyszerre (csaladi, tarsadalmi, stb elvarasok) vallalt gyerekek ezt kesobb igencsak megsinylik – ahogy ezt Lin is irja a lentiekben. Gyerek nelkul is lehet teljes eletet elni, a lenyeg, hogy nem kell masok velemenyevel foglalkozni. A sajat boldogsagaaert elvegre mindenki maga felel.

 7. Rettenetes Zsuzsi says:

  Abszolúte igaza van Linnek.

 8. Rettenetes Zsuzsi says:

  Ha a szüleim úgy döntöttek volna, hogy nem csinálnak kölköt, akkor nem tudnék róla, ergo hülye a kérdés, de nagyon. Amúgy meg miért is baj, ha valaki nem szaporodik? Szaporodni a patkány is tud.

 9. Lin says:

  Nagyon tisztelem azokat, akik nem szülnek társadalmi kényszerből. Elég nagy baj a túlnépesedés, és a sok neveletlen gyerek, akikre csak a biológiai óra miatt vágytak – aztán a neveléshez már senkinek se fűlik a foga, majd nosza a nagyszülők a TV előtt felnevelik. Ennél sokkal értékesebb dolgot is lehet tenni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!