Girl Power! blog

Kifestőkönyv felnőtteknek – nem (csak) a szexről szól

Az egyik legjobb terápiás foglalkozás, amit el tudsz képzelni. 

coloring-books-for-adults-johanna-basford-1__880

Johanna Basford több millió példányt adott el felnőtteknek szóló kifestőjéből.

Néhány évvel ezelőtt egy jógaelvonulásra érkezett a csoportba Kata, aki egy kreatív hobbi nagykereskedés tulajdonosaként jött a táborba: egyrészt résztvevő is volt, másrészt pedig hozott nekünk egy csomó festéket és mandalát, mintákat, ábrákat, papírokat, ceruzákat, ecseteket, hogy egyik délután ezzel foglalkozzunk, két jóga között.

Ekkoriban még nem tudtam pontosan, mi a mandala, bár persze az megvolt, hogy formákkal kapcsolatos, amiket színezünk, de olyan magas fokú spiritualitást tulajdonítottam neki, ami akkoriban még nem volt meg bennem, azt hiszem, ezáltal nagyon távolinak tűnt. És az a fajta türelem sem volt rám jellemző, amivel úgy éreztem volna, hogy most akkor gyerünk bébi, induljon a festegetés órákon át. 

Ráadásul volt egy réges-régi kudarcélményem is: gyermekként sokat rajzoltam, és a szüleim úgy találták, érdemes lenne megpróbálni a Barcsayt, vagy bármilyen rajziskolát, amely a tehetségem fejlesztheti. A felvételin elbuktam. Eltanácsoltak, és ezt olyan kudarcként éltem meg, hogy akkor abbahagytam a rajzolást.

A firkálgatáson kívül évtizedekig csak pálcikaemberekkel voltam hajlandó rajz-szinten foglalkozni. És akkor most íme, újra bejött az életembe a sok szín és forma a papíron. Nem tudtam vele mit kezdeni, de piszkálta a fantáziám. 

coloring-mandala-difficult-1

Egy közepesen nehéz mandala – te mit látsz bele, és milyen színnel színeznéd ki?

Az első elvonuláson kihagytam a programot, de motoszkált a fejemben. Vissza akartam térni a papírhoz és a festékhez. Nem is a festés, a rajzolás, hanem az a fajta elmerülés hiányzott, amit a jógán kívül sehol nem tudtam megtapasztalni, az hiányzott. 

Tavaly nyáron aztán volt szerencsém ismét egy hétvégi balatoni táborba elmenni, ahol ismételten ott volt Kata. Külön kérésre hozott mandalákat, én pedig döntöttem: izgatottan ültem neki a festegetésnek. Egy viszonylag egyszerűbb mandalát választottam, magam elé helyeztem, hoztam egy kávét, és csak figyeltem. Néztem a papírt, és a kellékeim. Ecsetek, díszek, festékek, víz.

Elkezdtem bűvölni az ábrát, melyet választottam, és csodák csodájára elindult valami: feléledt bennem valami, amit gyermekkoromban mélyen elnyomtam. Színekben kezdtem látni és gondolkodni, megragadtam egy ecsetet, és szinte öntudatlanul kezdtem festeni, alkotni, kiengedni a fejemből mindent, ami csak benne volt. 

A nap végére mindösszesen két mandalát festettem meg. És bár látványra valljuk be, elég primitív lett, itt-ott el is folyt, de ez a néhány óra festés mégis, teljesen kikapcsolt: minden napi szintű gond feledésbe merült, egy másik dimenzióba kerültem, a felhők felett jártam közben, a színek, amiket megrajzoltam, teljesen átjárták a testem és a szellemem, és jobban esett, mint egy alapos edzés, vagy mély relaxáció, egy erős jóga, vagy bármi más. 

Nem kell rajztehetségnek lenni ahhoz, hogy a rajzolás elképesztő módon alakítsa át az életed. Fogd az ecsetet és csináld. Ennyi. 

Azóta mandalát még nem festettem, de az interneten már felkutattam azokat az oldalakat, amelyekről mintákat lehet letölteni.  Továbbá rábukkantam néhány felnőtteknek szóló kifestőkönyvre, és órákon át böngésztem ezeket az oldalakat. Van rengetegféle. Nem akármilyenek!

Van szexuális témájú, vicces, elgondolkodtató, társadalmi problémákra rávilágító kifestő könyv is, ahogyan buddhista, zen meditációs, állatos, japán tematikájú is, hihetetlen mennyiségű könyv áll rendelkezésünkre az elmélyüléshez (ezen az oldalon például lehet böngészni a választékból, de találtok kifestőket az Amazonon is, erről az oldalról nem is beszélve. A brit Johanna Basford könyve pedig több millió példányban kelt el, nem is csoda, olyan gyönyörű.)

Ezek a könyvek amellett, hogy kikapcsolnak, előhívják a rejtett kreativitásunkat, szárnyra kel a képzeletünk, általuk újra megtalálhatjuk a hangunkat (a színünket), választ találhatunk kérdésekre, megnyílhat az elménk. Az egyik legjobb pszichoterápiás eszköz, amit el tudok képzelni. 

Mutatok párat a teljesség igénye nélkül (link a képre kattintva), böngésszetek és vágjatok bele, festeni, rajzolni minél többet, adjunk az agynak egy kis muníciót!

1. 

coloring12. coloring-architecture-village-roofs

 

3. coloring-adult-cupcakes-oldstyle 4. 
coloring-for-grownups

5. 191370_5_800

6. singha-beer-2011-calendar

 

7. 

coloring-adult-game-of-throne-daenerys_targarya

8. coloring-adult-dexter-by-roachgrace

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!