Girl Power! blog

Így reagálnak a férfiak, ha a barátnőjüknek füttyögnek az utcán

Az egyesült államokbeli nők mintegy 65 százaléka már megtapasztalta, milyen, ha az utcán füttyögnek utánuk – derül ki a Stop Street Harrasment (Állítsuk meg az utcai zaklatást) nevű szervezet 2014-es felméréséből. Ennek ellenére napjainkban sok férfi még ma sem néz igazán szembe az utcai zaklatások gyakoriságával. 

Egy új videós projekt azonban megpróbálja felnyitni a férfiak szemét: az alanyokat arra veszik rá, hogy tanúi legyenek a nők mindennapos utcai zaklatásának. Kérdés, valóban mély benyomást tesznek-e ezek a kisfilmek a videókban szereplő férfiakra, vagy csak a hirtelen felindulásból adnak hangot nemtetszésüknek? 

catcall30n-2-web

Nem tudom.

Azt viszont tudom, mennyire rosszul érzem magam, mikor közeledek egy építkezéshez, vagy csak az utcán egy csapat férfihoz, akik nem hogy azt sem rejtik véka alá, hogy megbámulnak, hanem ezt különböző, méltatlan hangokkal, vagy hangutánzó szavakkal, artikulálatlan, vagy még rosszabb, ha artikulált szavakkal jelzik. Volt már erről vitám nemrég valakivel, egy nővel, aki azt mondta, ő bizony nagyon büszke, ha fütyülnek utána, mert ez bizonyítja, ‘jó csaj’. Nem tudtam meggyőzni arról, mennyire lealacsonyító ez a fajta “jelzés”, mert – mint kiderült – ebben szocializálódott, kapta az ívet a családtól is: akkor jó nő, ha jól néz ki, és ha szépen kitakarít. Hagytam. 

A nővérem annak idején nagyon jól lekezelt egy ilyen helyzetet: mentünk az utcán, és mikor néhány unatkozó melós utánafüttyentett (meg még be is szólt valami olyasmit, hogy ‘sunáználak, kisanyám’), megállt, visszafordult, és nagy mosollyal az arcán elindult a beszólók felé. Odalépett hozzájuk nagyon közel, amennyire csak lehetett, és bájosan megkérdezte: – Tessék? Akarsz mondani valamit? A három munkásfiú köpni-nyelni nem tudott a helyzettől, kínosan nevetgéltek, majd pillanatok alatt elkullogtak – NÉMÁN. 

De visszatérve a videóra: szóval, júliusban a Cosmopolitan megjelentetett egy felvételt, amin pasiknak mutatják be, amint a csajuk után szólnak be az utcán: 

“Ezek az emberek ijesztőek” – mondta egyikük. 

“What the fuck?” – hangzott egy másik reakció.

Aztán a Scene nemrég közzétett egy másik, hasonló videót. Ebben apákat kértek meg, nézzék végig, míg lányaikat zaklatják. 

És bár eleinte mindegyik apa felháborodottnak tűnik, az egyikük mintegy egyetértésben az egyik zaklatóval, megjegyzi: Ő (mármint a lány) valóban nagyon szép. Persze némi gondolkodás után hozzátette, hogy a jelenet nagyon elszomorította. 

Bizonyos empátia-kutatásokban a férfiakat általában arra ösztönzik, hogy gondolkozzanak el azon, hogy a nemi alapú diszkrimináció miképpen van hatással rájuk. Az ilyen projektekben résztvevő oktatók célja, hogy a férfiak képzeljék el, hogyan éreznék magukat, ha anyjuk, feleségük, lányuk vagy lánytestvérük élné át azokat az eseteket, amelyeket ők hallgatással tesznek legitimmé…

“Valaki lánya vagy, ahogyan valaki testvére” – mondja az egyik férfi, akinek barátnője szerepel a fenti videóban. “Biztos vagyok benne, ha ezt valaki az anyjukkal vagy az unokatestvérükkel csinálná, egyáltalán nem értékelnék” – tette hozzá. 

Maya Dusenbery, a Feministing ügyvezető igazgatója ezt az empátia nemek közötti különbségének nevezi, vagyis például hogy ebben az esetben a férfi érzése van a középpontban, nem pedig azoknak a nőknek az érzéseire fókuszálnak, akik átélik a zaklatást. Dusenbery mellett más tanulmányok is rámutattak már erre a különbségre: a nőket gyermekkoruktól kezdve ‘képzik’ az empátiára, míg a férfiaknak szükségük van valamilyen motivációra ehhez.

Hogy igazán foglalkozzanak mások érzéseivel, a férfiaknak bizonyíték kell, hogy ezek a tapasztalatok őket is negatívan érintik. A fenti videóban a bizonyíték a vizuális dokumentáció arról, hogy a nőket zaklatják. 

És még egy fontos adat az Egyesült Államokból: nemcsak az a lényeg, hogy nőket zaklatnak az utcán, hanem az, hogy ezeknek a nőknek a 85 százaléka még 17 éves kora előtt megtapasztalja, 67 százalékuk pedig már 14 éves kora előtt átél ilyen eseteket. 

Ideális esetben egy társadalomnak fel kellene ismerni, hogy a nők utcai zaklatása elfogadhatatlan, és hogy szexista módon tárgyiasítja, és megalázza a nőket. Ám sajnos még ettől nagyon messze vagyunk, ezért hát egyelőre irtó nagy szükség van az ilyen videókra.

(forrás)

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!