Girl Power! blog

Amerika elfeledett pin-up lánya

Hilda érzéki, picit ügyetlen, de egyáltalán nem szégyenlős pin-up lány, akit méltánytalanul feledett el az Egyesült Államok; sőt igazából soha nem is érte el a teljes sikert. 

Hilda egyike is lehetett volna azoknak a pin-up királynőknek, akiknek fotóival telis-tele voltak az amerikai naptárak az ötvenes évektől majdnem a nyolcvanas évekig. De ha egy pillanatra elmerengsz, eszedbe jut-e valóban plus size méretű lány az ismert modellek közül?  Nem, ugye? 

Hilda annál inkább különös alak, hogy Duane Bryers illusztrátor nem valós modell alapján dolgozott. Hilda ugyanis a képzelet és a fantázia szülöttje. “Ő az agyszüleményem” – mondta az illusztrátor néhány évvel ezelőtt egy interjúban. “Különböző modellekkel dolgoztam az évek során, de azok lettek a legjobb Hilda-festmények, amelyeket modellek nélkül festettem meg” – mondta. 

Annak ellenére, hogy a történelem leghosszabb ideig futó naptárkirálynők között is szerepelt, még a legelvetemültebb pin-up rajongók sem biztos, hogy ismerik Hildát. 

“Duane Bryersnek megvolt a tehetsége ahhoz, hogy egyike legyen a legnagyobb amerikai pin-up művészeinek, ám Hilda iránta vágya talán megakadályozta ebben” – mondta Les Toil, a Hilda-illusztrációk gyűjtője és az online galéria kurátora, ahol ma már a képek és a naptárak megtekinthetők. Hozzátette: valószínűleg a Hilda-képek azért nem élveztek olyan hatalmas elismerést, mert minden kalendáriumban máshogy nézett ki: hol az arca, hol a teste volt különböző az előzőhöz képest.  

A mellőzöttség másik oka nagy valószínűséggel Hilda alkata volt. A kor tipikus pin-up lánya ugyanis ha nem is karcsú, hanem inkább gömbölyded volt, de nem úgy, mint Hilda, aki inkább erősen teltkarcsú, vörös nő volt. És valljuk be: valóban, ha meghalljuk a pin-up kifejezést, szinte mindannyiunknak Marilyn Monroe ugrik be elsőre.

Egy évvel Duane Bryers halála után a ToilGirls adta közzé a képeket. 

Hilda21hildahilda1627hildahilda15hilda11hilda1424hildahilda13hilda20hilda21hildabathhilda5hilda4hilda2hilda1
< >
Hilda-naptár (Illusztrátor:Duane Bryers). Forrás: Messynessychic

Visszatekintve kimondhatjuk, a pin-up lányok fotói elsőként arra szolgáltak, hogy kielégítsék a férfiak tekintetét. A fotókon szereplő nők szexszimbólumok voltak. Ugyanakkor régen is voltak ennek ellenzői ennek a megjelenési formának. Ám mégis: a pin-up elsődleges – pozitív – jellemzője volt, hogy ünnepelte a gömbölyded idomokat. 

Bryers 2010-ben azt monda, hogy bár megvolt rá a terv és az ötlet, hogy kalendáriumot készítsen, de mégsem tudja, hogyan is akarhatott eladni egy kövér lányt. Miután elvitte Amerikai legfelkapottabb naptárkészítőjéhez, a Brown & Bigelowhoz a képeket, ott vonakodva ugyan, de végül felvették a sorba.

Bár telt idomai miatt kevésbé volt jelentős ikon, mint a többiek, a sorozat mégis mintegy három évtizedig élt, ma pedig már számos Tumblr-, Facebook– és Pinterest-oldalt találunk Hildának szentelve. 

Sok Hilda-rajongó ma is csodálja egyediségét egy olyan világban, amelyben a vékony pin-up lányokat részesítik előnyben.

(forrás)

***

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Facebookon és a Twitteren is! 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!