Girl Power! blog

Úton az egészség felé – a legfontosabb lépések

Íme három alapvetés, ami nem hiányozhat az egészséghez vezető úton. jóga

Sokszor döntöttem már el, hogy életmódot változtatok, és egészséges életet élek majd. Rengeteg lépést tettem már ezidáig életem során: tanultam jógát, táncot, jártam edzőteremben, súlyzókkal is dolgoztam, rendeltem a legkülönbözőbb ételszállítótól, sokszor egész napos adagokat, vagy csak ebédet. Hellyel-közzel sikerült betartanom a saját magam által felállított szabályokat, de valahogy mindig történt valami, amivel elbuktam: egy szülinapi torta, egy isteni ebéd anyánál, egy hétvégi fröccsözés (bár szerintem a fröccs belefér), mellé pár (sok) szál cigi.

A súlyom amúgy ingadozó (3-4 kiló fel-le, programtól, hétvégi kajálástól függően), ha elmegyek egy hét szabadságra, tuti pluszkilókkal érkezek vissza. De: már évek óta inkább inkább a testi-lelki egészség, a teljesség motivál, mintsem az, hogy úgy nézzek ki mint x, vagy y a címlapról, plakátról (régen ez izgatott, mint minden tinilányt). Régóta nem olvasok női magazinokat, nem nézegetek modellekről készült fotókat, és nem, egyáltalán nem érzem frusztráltan magam, hogy 65 kiló vagyok, vagy néha, egy-egy nyaralás után még ennél is több. Egyetlen célom van, hogy jól érezzem magam a bőrömben, és ez nem az önsanyargatás útján valósul meg – ez teljesen egyértelmű. 

Olvasni persze rengeteget olvasok a témában, egyre inkább érdekel a clean eating-téma, a cruelty free-cuccok, de a vegyszermentes kencék is, így most, hogy már nagyjából tiszta a kép arról, hogyan szeretnék megöregedni (majd egyszer, természetesen nagyon soká), már vannak támpontjaim az egészséges életmódot illetően. 

Hogy mire is kell, vagy mire is szeretnék odafigyelnem a következőkben, arról most itt van néhány fontos pont: 

1. Egyél tisztán 

Gauranga Das blogját olvasgatom rendszeresen, és ő hívta fel a figyelmet egy remek blogra, aki egy bizonyos Simon Borg Olivert interjúvolt meg az egészséges életmódról. Simon Borg Oliver Ausztrália egyik legrégebbi és legelismertebb jógaiskolájának társigazgatója és oktatója, gyógytornász, kutató és egyetemi tanár, tanítványa volt Patthabi Joisnak és Iyengarnak is. 1978-ban vált vegetáriánussá.

Rengeteg remek tanácsot oszt meg ebben az interjúban, és bár én nem vagyok vega, sem vegán, de például pránajáma-gyakorlatokat, ászanánakat, mindenféle mozgást már régóta végzek rendszeresen. (Jó, ez lehet hogy elsőre kevésnek tűnik, de ahhoz képest, ahonnan indultam mondjuk 10 éve, szerintem óriási fejlődés!)

egészséges

És hogy mi az, ami még megfogott Borg tanácsai közül? Íme néhány: 

  • Egyél teljes értékű élelmiszereket

  • Kerüld a feldolgozott élelmiszereket

  • Kerüld a rántott ételeket

  • Lehetőleg kerüld a tehéntejet

  • Egyél sok friss gyümölcsöt és zöldséget

  • Végezz hasi légzést, amikor csak teheted

  • Mozogj, sportolj (jó-jó, ez alap, de akkor is. Közbeszúrom: Lena Dunham például megmondta: a fitnesz és az egészség nem anti-feminista dolog.Még szép, hogy nem!)

  • Rágd sokáig az ételt, egyél lassan

  • Kerüld a kenyeret, a lisztet

2. Élj erőszakmentesen

Világ életemben kutyás gyerek voltam. Azt hiszem, az első kutyám úgy 4-5 éves koromban került hozzám, és azóta nem telt el úgy nap, hogy ne állattal élnék együtt. Nagyon szeretem az állatokat, és ugyan állatvédőnek tartom magam, de jogos a vegák kérdése, hogy akkor miért eszek mondjuk csirkét? (leginkább csirkehúst eszem, egyéb állatot nem, néhány havonta eszem marhahúst, de ennyi).  Az van, hogy a vegetarianizmus – egyelőre – még nem megy, és ezt nagyon sajnálom. Sokat őrlődök a kérdésen, több kísérletem is volt már, néhány hétig bírtam, de mikor sonkával álmodtam, muszáj volt ennem.

cf-logos

Lehet, hogy sokak szemében éppen ezért álszentnek tűnhetek, mikor állatvédőnek mondom magam, és valahol meg is értem. De nekem ez a hús-dolog olyan, mint a dohányosnak a cigaretta, azt hiszem. Őszintén, tényleg mindent megpróbálok, például hétfőnként teljesen elhagyom a húst, a többi napom étrendjében egyelőre még szerepel, igaz, minimális mennyiségben. Ugyanakkor mindig megnézem a termékeken, hogy állatkísérletmentesek-e, ahogyan mondjuk a fodrászom és a hajápolási termékeim is úgy választom meg, hogy a festék ilyen legyen. (itt még találsz néhány ajánlott kozmetikumot) Egyelőre kis lépésekkel előre. 

3. Kerüld a vegyszereket

Ma már számomra ez is kardinális kérdés. Alig lehet kikerülni a vegyszereket a mindennapi életünk során: mosópor, smink, tusfürdő, sampon…. Ám mikor elkezdesz ezzel tudatosan foglalkozni, észreveszed, hogy nem lehetetlen ezek elkerülése. Mármint a sok vegyszeré. Igaz, lehet, hogy az élet picit drágább lesz, de hidd el, nagyon megéri, minőségi változást fogsz tapasztalni. 

Tudatosság: ez a kulcs mindenhez. A szépségápoláshoz is. 

Az első, amit lecseréltem, a mosópor volt. Kipróbáltam a mosódiót, most éppen Forever Living mosószerrel mosok (én is sokáig berzenkedtem ezektől az MLM-es cuccoktól, de ez a termék most tényleg nagyon ott van) és az öblítőt is elhagytam. A nagyobb gondot a smink okozza, hiszen elég kevés vegán- vagy bioterméket lehet kapni, és ki ne szeretné például a MAC-termékeket (én nagyon)? Így hát egyfajta kompromisszumos úton indultam el, a neszesszerem felében már lehet találni 1-1 biokozmetikumot, aztán meglátjuk, milyen tempóban és mértékben tudok teljesen cserélni. Ugyanígy, a hónalj stift is nagy kihívás: erről Gáborjáni Réka előadásán hallottam korábban, hogy tudniillik ha nem hagyjuk lélegezni a bőrt, és alumíniummal dugaszoljuk el a pórusokat, abból bizony baj is lehet. De most már erre is van megoldás, így lehet kapni alumíniummentes terméket is, szóval ez is pipa.

+1: Mindemellett azt gondolom, hogy az egészséghez tartozik a stresszmentesség: ez is egy fontos kérdés, másrészt meg kell határozni, kinek mit jelent a stressz, milyen mértékben tűri, engedi be az életébe, vagy milyen lépéseket tud megtenni, hogy kiszűrje, amennyire csak lehetséges. Nekem jelenleg ebben a jóga és a meditálás segít, de nem leszek álszent ebben a kérdésben sem, van még min dolgozni. 

Nos, jelenleg itt tartok.

Városi nőként ugyan nehéz, de nem lehetetlen egészségesen étkezni, élni, gondolkodni, és szerintem a teljes szigor sem szükségszerű, a lényeg a tudatosság. Én elindultam ezen az úton, aztán meglátjuk, hogy alakul, izgalmas kaland, az biztos. 

És te, mit teszel az egészségedért és a környezetedért?

***

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és keress minket a Facebookon, a Twitteren is! 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!