Girl Power! blog

Hogyan lett a rózsaszín a lányok színe, a kék pedig a fiúké?

Ha megnézünk ma egy játszóteret, vagy óvodát, szembetűnő, hogy a kislányok rózsaszínben, habos-babos ruhákban játszanak, míg a fiúkon ez a szín kizárt, ahogy a csecsemőket is e színek alapján különböztetik meg: rózsaszín és kék cumit, ruhát, játékot kapnak. De vajon hogyan és miért alakult ez ki?

A történelemben a rózsaszín csak egy átlagos szín volt, olyan, mint a többi, férfiak és nők egyaránt viselték.

Az 1700-as és 1800-as években teljesen normális volt, hogy férfiak és nők rózsaszínbe öltözködtek. 

A Kisasszonyok (Little Women) című 1869-es könyvben van egy rész, amiben Amy kék szalagot köt egy fiúra, és rózsaszínt egy lányra, “a francia divat szerint” – ezt a részt gyakran emlegetik a pink és a nők összefonódásának fontos momentumaként , ám ezidőtájt a rózsaszín még korántsem volt a nők színe. A kisbabákat általában fehérbe öltöztették, majd egy 1918-as katalógus a kék színt ajánlotta lánygyerekeknek, mondván, “sokkal finomabb és kecsesebb”. 

Az 1920-as években a férfiak előszeretettel hordtak rózsaszínt: a Nagy Gatsby a jó példa erre. Az egyik jelenetben Tom azt mondja Gatsby-nek: “Oxfordi ember! A fenét! Hisz rózsaszín öltönyt visel…” Tom nem azért mondja mindezt, mert nőiesnek gondolja Gatsby-t, hanem egyszerűen úgy látja, rossz az ízlése.

Csupán a második világháború után vált a nők színévé a rózsaszín. 

Mamie Eisenhower, Dwight D. Eisenhower First Lady-je imádta a a pinket. Férje 1953-as beiktatásakor is egy nagy szoknyás,  strasszos rózsaszín ruhát viselt. Az Eisenhower-kormány ideje alatt a Fehér Házba is állítólag rengeteg rózsaszín bútor került, később innen jött a “Pink Palace” elnevezés, ráadásul hatására háziasszonyok milliói váltottak rózsaszínre, nem csupán öltözködésükben, de a konyha, és a fürdőszoba színeiben is…

Eisenhower

Mamie Eisenhower

Filmsztárok, mint Jayne Mansfield is rózsaszínt viseltek. A 34 évesen tragikus balesetben elhunyt színésznőnek rózsaszín volt az autója is, rózsaszín “kastélyban” élt, sőt állítólag háziállatainak szőrét is rózsaszínre festette. Több interjúban is azt mondta, hogy szerinte minden nőnek rózsaszínt kell hordania. 

Jayne Mansfield otthonában

Jayne Mansfield otthonában

 

kitchen.0

Mamie Eisenhower hatása a konyhabútorokra

És hogy napjainkból is említsünk egy hírességet, és egy teljesen kontrasztos esetet: a közelmúltban Hillary Clinton a People magazin címlapján szerepelt – pinkben. A cikk témája az üvegplafon áttörése volt.

A Washington Post ezt követően ki is fejtette, miért is kell Hillarynak továbbra is rózsaszínt viselnie. 

imrs

Tudósok

Rengeteg tanulmány látott már napvilágot arról, miért tulajdonítják a rózsaszínt a lányoknak – többféle kutatásban, különböző korcsoportokban végeztek kutatásokat. Az Egyesült Államokban a legtöbb vizsgálat esetében úgy találták, hogy a kisbabák, gyerekek körében – nemtől függetlenül – olyan színekhez vonzódtak a gyerekek elsődlegesen, mint a piros és a kék. A rózsaszín nem volt a lista dobogósai között, igaz, sokkal népszerűbb volt, mint a barna vagy a szürke. Egyes tanulmányok a kéket találták az abszolút kedvencnek, néhány esetben a vörös színt, de csak ritkán találtak különbséget a nemek tekintetében. 

2007-ben a Newcastle-i Egyetemen végeztek el egy kutatást, amely során felnőtteket kérdeztek kedvenc színükről.

Mit gondoltok, a nők a rózsaszínt, esetleg a vöröst vallották kedvencüknek?

Egyiket sem. 

A szín, amely mind a férfiak, mind a nők válaszai között első helyen állt, nem volt más, mint a kék. Emellett igaz, hogy a nők nagyobb arányban jelölték meg a pirosat is, mint a férfiak. A kutatók feltételezik, hogy ez utóbbi magyarázata az lehet, hogy a nők eredetileg vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak az őskorban, így gyümölcsöt is gyűjtöttek – így sokkal “kiélezettebbek” a gyümölcsök színeinek különböző árnyalataira, a vöröses árnyalatú bogyókra. 

Az nem világos, ez miért befolyásolja azt, mi tetszik és mi nem. Ráadásul a logika sem teljesen egyértelmű: az oké, hogy megkülönböztetik a gyümölcsök árnyalatait, de valószínűleg már az őasasszonyok is tudták, hogy vannak mérgező és nem mérgező bogyók (piros, vörös árnyalatban), szóval ettől miért lenne a kedvencünk a vörös? Ha a nőkben az alakult ki, hogy a vöröst kedveljék leginkább, ennek egyetemlegesnek kellene lennie, de egy másik, namíbiai tanulmányban azt állították, a nők körében nem élvezett elsőbbséget a vörös szín. Szóval ez az okfejtés nem igazán állja meg a helyét. 

Így tehát elérkeztünk ismét a társadalmi normákhoz, amelyek jelentősen alakítják a preferenciákat.

Azokban a kultúrákban, ahol a rózsaszínt tartják a megfelelő színnek kislányoknál, és a kéket kisfiúknál, a babák már születésüktől kezdve ezeket a színeket kell, hogy viseljék, illetve, már a kezdetektől ezek a színek veszik őket körül – ez tehát megnehezíti a kérdést, hogy az ízlés hogyan alakul színek tekintetében, hiszen már a kezdetektől befolyásolva vannak.

Egy 2011-es kutatás megpróbálta azonban mégis kideríteni, hogyan választunk kedvenc színt magunknak.

Egyéves kislányoknak és kisfiúknak mutattak meg különböző tárgyakat – így karkötőt, dobozokat, képkereteket – , egy-egy rózsaszínt, valamint más színűeket is: a kísérlet végén a gyerekek nem választották nagyobb arányban a rózsaszínűtárgyakat, mint a többit. Ám két éves kor felett a lányok nagyobb valószínűséggel választották már a rózsaszínű dolgokat, a fiúk pedig határozottan elutasították a rózsaszínt. Mint a kutatók a tanulmányukban írják, ez az a kor, amikor a gyerekek elkezdik megismerni, felismerni a saját nemüket, elkezdenek beszélni róla és felfedezik, mi határozza meg a fiúkat, és mi a lányokat. 

A nemiség kulcsfontosságú téma már a terhesség elejétől: mikor meghalljuk, hogy valaki gyermeket vár, rögtön megkérdezzük: fiú vagy lány? Lehet azzal vitatkozni, hogy nem lényeges kérdés, de igazából a felnőtteket mégis, nagyban befolyásolja. 

Egy ezzel kapcsolatos tanulmány arra világított rá,  hogy a nők pontosan attól függően kezelik a kisbabákat, hogy rózsaszínben vagy kékben vannak-e. A kísérletben a kékbe öltöztetett babákról azt feltételezték, hogy fiú, így többféle “fiús” játékot játszottak vele (játékkalapáccsal például), a rózsaszínbe öltözött gyerekekkel pedig babásat játszottak. 

giphy

Véletlenül cserélték fel?

Mindezek nagyon érdekes dolgok, főleg annak tükrében, hogy a 19. században a fiúkat is rózsaszínbe öltöztették. Sőt Christian Jarrett pszichológus könyvében azt írja, talált arról dokumentumot, hogy a fiúk színe kifejezetten a rózsaszín volt, de egyszer “véletlenül” felcserélték a színeket, így változott meg a színviselet.

És még egy valami: a nők és a rózsaszín összemosása még vissza is üthet. A pink színt ugyanis gyakran használják mellrák elleni kampányokban, de kutatások kiderítették, hogy azokra a kampányokra, amelyek reklámjainak színe a rózsaszín volt,  a nők kevésbé akartak adományozni. A kutatók szerint ez nem azért van, mert nem szerették a színt, hanem mert emlékeztette a nemükre, és személyükre nézve fenyegetettséget éreztek, ezáltal pedig beindult az elhárító mechanizmus.

Köszönhetően a Disney-nek, a mesék és rajzfilmek világának, a divatiparnak és a társadalmi nyomásnak, most már valószínűleg visszafordíthatatlanul lányos szín marad a pink, noha meglehet, ez is megfordul majd, mint annyi minden már a világban. És bár felosztottuk a gyerekeket színek szerint, azt azért jó, ha tudjuk: nem minden fekete-fehér…

Disney-Princessess-in-blue-and-pink-disney-princess-32259545-1280-534

(Forrás: bbc, racked.com)

***

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és keress minket a Facebookon, aTwitteren is! 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!