Girl Power! blog

A 10 legjobb életmentő app nőknek, amivel biztonságban hazatérhetsz

A Twitteren nem olyan régen futott #yesallwomen kampány egy fontos felhívás volt arra vonatkozóan, hogy a nők nagy mértékben vannak kitéve bántalmazásnak, családon belüli erőszaknak, nemi erőszaknak.

A világ több országában is elkövetett számtalan nemi erőszakkal az utóbbi években szerencsére már a nemzetközi média is egyre többet foglalkozik, és egyre hangosabbak a politikusok, és az áldozatok is felszólalnak. Az biztos, a nők biztonsága még mindig nem garantált, ha arról van szó, hogy a világban bárhol egyedül útrakelnek. 

Szerencsére azonban több cég is úgy vélte, itt az idő néhány olyan applikációt fejleszteni, hogy a probléma megoldásra leljen. Mind Androidra, mind pedig iPhone-ra készítettek már olyan alkalmazást, amely a nők biztonságának szolgálatában áll, így hát összeválogattam a 10 kedvencemet, van, amelyik ingyenes, van, ami néhány dollárba kerül, és néhány magyar fejlesztés mellett van pár külföldi applikáció is. Ezek közül még nem mindegyik kapcsolható össze a magyar hatóságokkal, de reméljük, ami késik, nem múlik. 


1. VithU

Ha veszélyben az életünk, valószínűleg nincs lehetőségünk/lelki erőnk tárcsázni a segélyhívó számot. Ha bajban vagyunk, akkor – anélkül, hogy tárcsáznánk – csak kétszer meg kell nyomni a bekapcsoló gombot, és azonnal SOS jelzést ad a kontaktjaid számára az alkalmazás. Az app kétpercenként figyelmeztető üzeneteket küld a telefonodban lévő ismerőseid számára, akik megkapják az üzenetet pontos helymeghatározással, ami minden egyes alkalommal frissül, mikor az üzeneteket megkapják. Androidra és iOS-ra is telepíthető.

Szerezd be ITT (Android) és ITT (iOS).

vithu


2. Circle for 6

Az egyedülálló alkalmazás lehetővé teszi, hogy állandó kapcsolatban maradj a 6 legközelebb álló baráttal vagy családtaggal. Az alkalmazásban különböző jelzések vannak, amellyel a felhasználó figyelmeztetni tudja a kört. Ha szeretnél biztonságosan hazaérni, vagy szeretnéd, hogy valaki mihamarabb odamenjen, ahol vagy, ezen alkalmazás segít riasztást küldeni az általad kiválasztott hat kapcsolatnak. 

Szerezd be ITT (Android) és ITT (iOS).


3. Családkereső – Life360 Family Locator App

Ezzel az alkalmazással könnyedén tudsz kapcsolatban maradni barátaiddal és családtagjaiddal. Az app segítségével köröket hozhatsz létre, hozzáadhatsz embereket, egy ún. bizalmi térképen láthatod tartózkodási helyüket. Így képes vagy nyomon követni bárkit, akit szeretnél, és ők is meg tudják erősíteni, hogy jól vannak. Persze te is megadhatod tartózkodási helyed számukra, vagy a kör számára vészjelzést küldeni. A kör bármely tagjával tudsz csetelni is, bónuszként pedig az app abban is segít, hogy megtaláld elveszett vagy ellopott telefonodat.

Szerezd be ITT (Andorid) és ITT. (iOS).


4. Nirbhaya – Be Fearless

Ezzel az alkalmazással is sms-t tudsz küldeni vagy egyetlen gombnyomással vészhívást kezdeményezhetsz. Amikor aktiválod, küld egy nagyon pontos GPS-helyzetet az előre megadott kapcsolataidnak, és 300 méterenként küldi a friss koordinátákat, amennyiben mozgásban lennél. Egyéb funkciói közé tartozik például a Geo Fence, amellyel folyamatosan informálhatod hollétedről ismerőseid, a Shake to Alert funkció pedig arra jó, hogy a bekapcsológomb nélkül, csupán a telefonodat megrázva segélykérő jelzést tudsz küldeni.

Szerezd be ITT (Android) és ITT (iOS).


5. Watch Over Me – The Safety App

Ezzel az alkalmazással az ismerőseidnek lehetőségük van távolról végigkövetni az utad, bármerre mész. Az app segítségével megadhatod, hogy mennyi ideig legyenek láthatóak a GPS-koordinátáid, egészen addig, amíg meg nem érkezel a desztinációdhoz. Ha ezt elmulasztod, azonnal figyelmeztetést küld a kijelölt ismerősöknek. Ha valami rossz történne, akkor rázd meg a telefont, amely azonnal vészhelyzeti riasztást ad, a telefon kamerája pedig automatikusan bekapcsol, és elindítja a felvételt. Az app azt is jelzi, ha magas bűnözési rátájú helyen járnál. 

Szerezd be ITT (Android) és ITT (iOS).


6. Companion – Never Walk Alone

Az alkalmazást egy csoport diák fejlesztette ki egy évvel ezelőtt a Michigani Egyetemen, és óriási sikernek örvend. Az Androidra és iOS-ra kapható app lehetővé teszi, hogy a felhasználók kontaktjaiknak felkérést küldjenek, hogy virtuálisan kövessék nyomon az útvonalát GPS-nyomkövetés segítségével. A Companionban bárkit kijelölhetsz a kontaktjaid közül, és nem szükséges, hogy az ő telefonjukon rajta legyen az app – elég, ha a tieden ott van. Annyi a dolgod, hogy megadod a kiindulási pontot illetve a célt, az app pedig követ téged végig, közben pedig rendszeresen megkérdezi: “Jól vagy?” Ha 15 másodpercen belül nem reagálsz a képernyőn felbukkanó nagy zöld gomb megnyomásával (ami egy “igent” jelent), akkor az alkalmazás automatikusan értesíti a megjelölt személyt. És ez még nem minden: ha az alkalmazás azt érzékeli, hogy futni kezdtél, vagy hogy a fülhallgató kihúzódott a telefonból, akkor elindít egy 15 másodperces visszaszámlálást, és ha nem reagálsz, értesíti a kontaktodat. 

Szerezd be ITT (iOS) és ITT (Android). 

companion-app-ios-android-640x327


7. Városvédő app

“A Városvédő rendszer megalkotásánal az volt a célunk, hogy a modern technikát hívjuk segítségül a biztonság érdekében. Manapság mindegyikünk zsebében ott lapul egy tenyérnyi lehetőség a biztonságunk fokozása érdekében; az okostelefon. Ennek tudását fogtuk munkára, és hívtuk segítségül hozzá az önkormányzat és a rendőrség erőforrásait. A végeredmény a Városvédő rendszer lett, amely azonnali segítséget jelent a kiránduláson elszenvedett bokaficamtól az éjjeli utcai támadásig minden vészhelyzetben” – írják a Kezedbenabiztonságod.hu oldalon az appról. A magyar fejlesztésű, iOS-ra és Androidra is alkalmas app gyakorlatilag úgy működik, mint a fent már ismeretett appok: kiválasztod, kit riasszon az okostelefonod, de ebben az esetben fontos, hogy mindkét fél telefonjára telepíteni kell az alkalmazást!

A Városvédő figyeli a tartózkodási helyed, és értesítést küld a megjelölt személyeknek, ha baj van, ezen kívül hangos riasztást is beállíthatunk rajta. A magyar app nemrégiben egy magyar lány életét is megmentette, mikor italába kevertek valamit egy fesztiválon, ám miután eszméletét vesztette, telefonálni már nem tudott, az alkalmazás azonban értesítette a szülőket. 

Szerezd be ITT. 


8. HelpyNet, a magyar fejlesztés

Ezt az appot egy magyar rendőr-alezredes fejlesztette ki, nagyjából hasonló elven működik, mint az imént említett Vithu, és a többiek. A jelzés a helyi városőrökhöz érkezik, az applikáció egyetlen gobmnyomással értesíti a családtagokat, de a rendszerhez polgárőrök is csatlakozhatnak, akik szintén megkapják az üzenetet. 

Szerezd be ITT. 


9. bSafe

Az alkalmazás segítségével létrehozhatsz egy komplett hálózatot a szeretteidből (ha úgy tetszik, őrzőidből), akik GPS alapján végigkövetik az utad hazafelé. Ha megnyomod a riasztógombot, akkor a megjelölt emberek értesítést kapnak a pontos tartózkodási helyedről, a bSafe pedig automatikusan hang- és videorögzítést indít, hogy később, ha szükség lesz rá, be tudjuk mutatni a rendőrségnek. Az ingyenes alkalmazásnak van még egy további (vicces) funkciója is: a további rossz randikat elkerülendő lehetőség van kamuhívásra, vagyis a telefonod felhív a randi közben akkor, amikor te akarod, amire hivatkozva gyorsan leléphetsz. 

Szerezd be ITT. 


10. React Mobile

Igaz, hogy az alkalmazás prémium szolgáltatásai már pénzbe kerülnek, de eléggé megéri, hiszen teljes körű szolgáltatást kaphatunk. A kontaktaid valós időben követhetik végig, merre jársz, a bekapcsoló gomb lenyomásával vészjelzést küldhetsz, sms-ben vagy akár a Facebookon is. A “Follow Me” bekapcsolásával barátaid, családtagjait láthatják a utad, ami mondjuk egy couchsurfing, egy városlátogatás, vagy egy esti buszmegállóban való várakozás esetén nagyon jól jöhet. Amint pedig biztonságba kerülsz, csak megnyomod az “I’m safe” gombot. Figyelmeztetéseid lehetőség szerint a Facebookra vagy a Twitterre is kiteheted, bár ez elég furcsa segítségkérés, inkább az sms-lehetőséget ajánlanám. 

react

Szerezd be ITT. 

***

Köszönöm, hogy betértél. Ha tetszett a cikk, kérlek, dobj egy lájkot, és keress minket a Facebookon is!

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Gabriella, jogos! Utánanézek, milyen applikációkat lehet Windows Phone-ra is telepíteni, hamarosan írok erről. Üdv!

  2. Gabriella Kálna says:

    Azért egy gondom van ezekkel az appokkal: nem gondoltak a Windows telefont használókra. Ugyanis egyik app sem tölthető Windows Phonera.
    Kérem, hogy ajánljanak olyan alkalmazást, ami Windows Phonera is letölthető! Előre is köszönöm!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!