Girl Power! blog

Magyar nők külföldön: “Kanadában a sorry fontosabb szó, mint a yes”

Fazekas Ildi tavaly fogta magát a szerelmével – most már férjével – , és Kanadába költöztek. Ildi imádja a felhőkarcolókat, szerinte Edmonton – ahol él – a vásárlás mekkája, és nagyon képben van divat- és szépségápolás ügyben, egyrészt, mert erről blogot ír, másrészt, mert egy luxuscikkeket forgalmazó üzletben dolgozik. Hiányzik neki a disznóvágás és a Meska, de azt mondja, a kanadai tájaknak nincsen párjuk. Szerinte a kanadai emberek mindig pozitívak, és nem igaz, amit az Így jártam anyátokkal sorozatban sugallnak róluk.  Magyar nők külföldön-sorozat, újabb rész: ezúttal Kanadából jelentkezünk. 

Fort Edmontonban

Fort Edmontonban

Jelenlegi országod:

Kanada, Alberta tartomány, Edmonton nevű város, Downtown.

Hogyan és miért kerültél oda, ahol most vagy? 

Az azóta már a férjemmel a kezdetek óta tervben volt, hogy majd egyszer elköltözünk. Anglia volt kilátásban a nyelv miatt, de jött egy kanadai lehetőség (inkább neki, én meg mint utánfutó jöttem vele). Két év készülődés és huzavona után 2014. november 7-én érkeztünk meg. A férj, én és a már nem élő Pihe cicánk volt a költöző csapat.

Könnyen megkaptátok a munkavállalási engedélyt?

Első körben mi magunk szerettük volna ezt intézni. Beadtuk a munkavállalási engedélyre szóló papírokat a bécsi nagykövetségre, mivel a budapesti ilyennel nem foglalkozik. A maximális várakozási idő előtt egy nappal közölték, hogy van egy hetünk beadni hozzá a hitelesen fordított erkölcsi bizonyítványt. Ez frissen műtötten nem volt mókás, és olcsó sem. Elutasították a kérelmet, mondván, hogy nem csatoltunk erkölcsi bizonyítványt. Utána hosszú huzavona után egyszerűbbnek láttuk keresni egy kanadai ügyvédi irodát, akik ezzel foglalkoznak (mert ilyen is van).

Ők egy fél év alatt összeszedték a papírokat és kaptunk tőlük egy 30 oldalas dokumentációt. Ezt szerencsére nem mi fizettük, hanem a cég – nagyjából 5000 dollárba kerül egy ilyen művelet. Calgaryban a reptéren kellett az Immigration office-ba menni, itt kaptuk meg a munkavállalási engedélyeinket 2 évre – férjem a céghez, én pedig nyitott munkavállalásit kaptam.

Jelenlegi státuszunk “temporary residence” névre hallgat, de már intézzük a permanent residence papírokat, ami tartós letelepedést jelent. Nyáron mind a ketten kijelentkeztünk Magyarországról, ezzel együtt elvették a magyar személyiket is.

Mit/kit hagytál magad mögött Magyarországon?

Amikor eljöttem Magyarországról – ami egy éve történt -, akkor azt hittem, hogy a családomon kívül a barátaimat is el kell hagynom, és ez nagyon megviselt. A mostani válaszom a családom, és a volt barátaim, a régi szép emlékek. A 10 000 kilométeren túl a 8 óra eltérés megöli a kapcsolatokat.

A kilátás az ablakunkból

A kilátás az ablakunkból

Mivel foglalkozol?

Egy luxus és high-end termékeket forgalmazó üzletben vagyok eladó. Remélem, nemsokára koordinátor leszek. 

Hogy telik egy napod?

Miután megérkezett az „ágybakávé” és ezt a cica nem borította ki, jöhet a reggeli rohanás. A sminkelésre mindig van időm. Munkába menet – ami 5 perc – , beszerzem a fél literes kávémat. Munka ügyben különösebb dolgok nem történnek, megbeszéljük, ki mit csinál, melyik területen dolgozik, és persze a legfontosabb, mi van az új szállítmányban. Aztán várjuk a napi történéseket, mindig történik valami. Este vacsi, főzés másnapra, lézerezés a cicákkal. Ha jön az ihlet, írom a blogomat vagy ötletelek, olvasok. Hétvégén mindig megyünk valahová, ez szinte rutinszerű. Illetve ez az alkalom arra, hogy a blogra fényképezhessek. Most, hogy reggel 8-ig sötét van reggel és délután 5-kor ismét, ezt nagyon tudatosan kell csinálnom.

Mennyi az átlagkereset Kanadában?

45.000 bruttó kanadai dollárt tartanak átlagosnak, ennél mi azért jóval többet keresünk. Vagyis én nagyjából 45 000 dollárt fogok keresni, ha nem kapok fizetésemelést, a férjem ennél jóval többet keres. Eleinte csak az ő fizetéséből is megéltünk. Az albertai minimális órabér 10,20 dollár. Akik a magyar valósághoz képest nagyon jól keresnek, azok a tanárok, mindenki az egészségügyben, buszvezetők és a rendőrök. A pénzen kívül a munka megbecsülése teljesen más. Megköszönik, hogy vagy, csak, hogy bejöttél dolgozni, vagy mondják, hogy Good job!.

Mivel a munkáltató oldal rendben van, az alkalmazottak nem stresszesek, nem bunkóznak. 

Itt lakunk

Itt lakunk

Tudtok félretenni?

Még nem, még kifizetjük az ideköltözés árát, vagyis a bútorok, egyszerű használati eszközök, minden, ami kell egy lakásba. Ez nagyjából 10 000 dollár. Persze kerti bútorokból olcsóbban is kijöhetett volna, de hosszútávra terveztünk. Utána kifizetjük a letelepedési papírjaink intézésének az árát.

Utána, ha ügyesen elkerülöm a Sephorát havi 2000 dollárt félre tudunk tenni.

Jellemezd a környezeted és a munkahelyed:

A felhőkarcolók között lakunk a 25. emeleten. Szerencsés vagyok, mert a munkahelyem az 5 percre lévő pláza. Sajnos itt a belvárosban vannak rossz arcok, de még sosem volt semmilyen problémám.

A munkahelyemet úgy találtam, hogy besétáltam az első helyre, ami a pláza legközelebbi bejáratától is a legközelebbi üzlet, beadtam az önéletrajzom, és felvettek.

2 napon át DVD-ket néztünk arról, hogy milyen jó a cég, és hogy mennyire fontos a balesetvédelem. Mindent megtanítanak, akár háromszor is, csak gördülékeny legyen a munka. Az üzlet hangulata nem különösebben derűs, de a konyhánk a felújítás óta szuper. Itt szokott lenni potluck is, ami annyit tesz, hogy mindenki hoz egy nagy tál ennivalót, és mindenki végigeszi mindenki főztjét. Imádom.

Én hivatalosan „part time associate” vagyok. Annyi órát adnak, amennyit én szeretnék. Ez a 37-39 körül mozog. Nekem megfelel, nekik olcsóbb. Aki 40 órára van bejelentve, pontosan 40 órát dolgozik. A munkaidő úgy van kitalálva, ha a bolt bezár 6-kor, mi 6:30-ig dolgozunk, de 6:20-kor általában már megyünk haza. Ha a vásárló 6:10-kor még ott van, az nem a mi időnkből megy, mint a legtöbb magyar üzletben.

Olyan, hogy juttatás, nem nagyon létezik, mivel itt tisztességes fizetést kapnak az emberek, nincs mindenféle ebédjegy meg ilyen-olyan huncutkodás. Viszont a fizetés kéthetente van, nem havonta. Ha valakinek gyereke van, akkor kap GYES-hez hasonló segítséget, de a jelentősebb, az az adó visszatérítés. Betegen nem szabad dolgozni. Ha orrot kell fújnom, akkor el szoktam bújni, mert azt hiszik, bajom van. A hapci is ilyen. Ja igen, 5 kilónál többet szigorúan tilos megemelni. Na, ilyen szabály biztosan nincs a magyar boltokban.

Luxuscikkeket árulsz, vagyis rengeteg finom parfümmel kapcsolatba kerülsz… 

A cég alapvető ötlete abban rejlik, hogy tömegtermékként árul drága dolgokat. Ez azt jelenti, hogy nem olyan puccos a bolt, mint egy eredeti Ralf Lauren üzlet, és nincs is annyi eladó, így sok dolgot majdnem fél áron lehet beszerezni. A legdrágábbak a női táskák és a férfi öltöny szettek. 1000 dolláros táska volt a legdrágább a kezemben. De van, hogy 50 dollár alatt van egy Calvin Klein. Karácsony miatt a parfümszettek nagyon pörögnek, 100-150 dollárokat kisujjból ráznak ki az emberek, nagyon furcsa ez.

Nyáron a bőrönd-rész volt nyüzsgős, mivel egy legnagyobb méretű Samsonite bőrönd 150 dollárba kerül „csak”. A legolcsóbb az 5 dolláros körömlakk vagy a zoknik, de az is CK vagy Tommy Hilfiger.

Tudni kell, hogy Kanadában, ha 2 dollárért lop valaki, akkor is letartóztatják és bilincsben viszik el. A bolt be van kamerázva, de nem is kicsit. Az összes létező milliméterre rá tud közelíteni a kameramanus olyan szinten, hogy azt is látja, hogy ki mit írt a telefonján a Facebookon. Mindenkit megfognak (reméljük). Sosem gondoltam volna, hogy Kanadában olyat látok, hogy valaki kerekesszékben ülve lop, vagy babakocsit tologatva dugdossa el a cuccokat.

A kanadai irodákban dolgozók nem ebédelnek rendesen, csak valami szendvicset, így a 45 perces ebédidő nagy részét vásárlással töltik. Délben ők vannak leginkább a boltban. Kisebb keresetűek is jönnek a boltba, sőt elég sokan, mivel nem különösebben drága a minőségéhez képest. Egy fast fashion póló 1 évet bír, addig egy Tommy 5 évig pontosan ugyanolyan lesz. 

Milyen a munkahelyeden a nők/férfiak aránya vezető-beosztott tekintetében?

A Storemanager egy kanadai nő, alatta egy indiai férfi és két filippino (egy nő és egy férfi) a menedzserek. A koordinátorok nők, de származást tekintve vegyesen mindenhonnan jöttek. Valamennyivel több nő van az üzletben, de ez a hatalmas női és szépségápolási osztálynak köszönhető szerintem. A Férj menő irodában dolgozik, nála a pénzügyön és a marketingen több a nő, az IT-n a férfi. Összességében egyenlő a nemek közötti arány.

Mivel itt mindenki diplomás, kevesebb a frissen költözött, de persze mindenki jött valahonnan.

A legkedvesebb fotó, ami az eddigi ott tartózkodásod során készült:

A legjobb ami velem/velünk történt, hogy lett két új cicánk (szegény Pihe után). Az egyik Sátán/Dömper/Sál neveken fut és fekete fiú, a másik Szöszmösz, egy tündéri szürke kislány.

cicák

Sátán/Dömper/Sál és Szöszmösz

 

Sorolj fel néhány jellegzetes kanadai terméket és tipikus kanadai dolgot:  

Juharszirup, juharlevél, Celine Dion (aki eredetileg franciául énekelt, és felnőttként tanult meg angolul), Rodeo, Calgaryban a Stampede, cowboy kalap, sarkantyús csizma, Heartland vagy a Fraser és a farkas című sorozatok, hó, -35 Celsius fok, Banf-tó, nemzeti parkok, jávorszarvas, szarvasos közlekedési tábla, olajmező.

Három szó, ami szerinted a leginkább jellemzi a kanadaiakat:

Könnyű kérdésnek tűnik, de nem az. A kanadaiak toleránsak (a melegházasságot 2005 óta engedélyezik), befogadóak, a végtelenségig pozitívak. Az újonnan jöttek kíváncsiak, szorgalmasak, hálásak.

Igazak-e a kanadaiakról szóló sztereotípiák, már ha vannak olyanok?  

 1. “Nagyon udvariasak”. Tökéletesen igaz, a „sorry” fontosabb szó, mint a „yes”. Nekem sem jön az a valaki, csak a közelembe kerül, de már elnézést kér.
 2. “Mindenki kávéval a kezében járkál”. Igaz, még a bevándorlók is, én is.
 3. “Egészségesebbek, mint az USA-beliek”. Az internetről tájékozódva kevesebbnek gondolom a nagyon durván elhízottak arányát, de itt is van rengeteg 150 kiló feletti ember.
 4. “Akkor neked franciául is tudnod kell?” – szokták kérdezni. Nem, a franciák Quebec-ben élnek, Edmontonban kevés a francia származású.
 5. “Félnek a sötétben”. Igen, ilyen sztereotípiára is képes egy (bugyuta) sorozat (How I Met Your Mother – a szerk.), szerintem ennek nincs alapja.

A legjobb helyek kiránduláshoz:

Tőlünk 300 kilométerre van Calgary, a másik albertai nagyváros. Vancouver plusz 1000 kilométer. A sziklás hegység 350-400 kilométer. Kocsi nélkül az ember nem megy sehova, és sajnos még nincs autónk. Majd a Banf-tóhoz szeretnénk menni jövő nyáron. Amit nagyon szeretek, meló után a kolléganőkkel a Tim Hortonsba menni kávézni és csacsogni. 

Naplemente

Naplemente

Mit szeretsz a leginkább csinálni Kanadában?

Ülni az ablakban, és nézni a várost (ugye a 25-dikről). A folyóparton sétálni egy nagyon megnyugtató dolog. Itt nincs rakpart, nincs forgalom a folyó mellett. Csak a természet, fákkal, ösvényekkel, kacsákkal, sirályokkal.  És nézni a felhőkarcolókat. Imádom őket. Sőt, igazából csodálom őket.

A legjobb üzletek, ha vásárolni akarsz:

Ez az egész város a vásárlás mekkája. 5% áfával!  Első körben itt van a West Edmonton Mall, ami Észak-Amerika legnagyobb plázája beltéri vidámparkkal, fedett és hullámzó (mű)tengerparttal. A South Common megnevezésű boltcsoportosulás tele van outletekkel, ahonnan 12-15 dollárért veszem a Tommy Hilfiger pólókat.

Kínai boltok, hipermarket méretűek és egyszerűen mindent lehet kapni a kedvenc koreai kencéimet is. A munkahelyemen is szeretek vásárolni, ami titkos.

TheBay, egy igazi és hamísítatlan áruház, az a rendes departmet store, ami szerintem Magyarországon már nincs is. Ruha, cipő és ékszer minden mennyiségben. Illetve a kedvenc kozmetikai high-end márkáim, mint a Clinique, Lancome, Estée Lauder, akik mindig meglepnek valami ajándékkal.

Sephora, szerintem ezt nem kell magyarázni. A Mennyország és a Pokol egyszerre.

És minden nyitva van vasárnap is, ünnepnapokon is. Csak december 25-én zárnak be a boltok.

Miben mások a kanadai nők, mint a magyarországiak?

Itt nem lehet hülyén kinézni. Ha lila hajat vagy neonzöld szemsminket csinál valaki, az tökre oké. Az irodai dolgozókon kívül és szigorúan munkaidőben nem túl elegánsak a nők. A praktikusság sokkal jellemzőbb, főleg télen. A minőség más. Ruhában, sminkben, cipőben, márkákban. Nagyon más a nyugdíjas korú nők megjelenése. Itt nincs az a hozzáállás, hogy 55 felett már nem kell új télikabát.

Az idősebbek is csinosak, vagányak, sportosak, pörögnek. Imádom, mikor jön egy 70 éves néni a boltban, hogy segítsek neki melyik retikül áll neki jobban. És simán megveszi a 3-500 dolláros kistáskát, mert miért ne.

Amit a legeslegjobban szeretsz az adott országban:

A mosolygást, az emberekből sugárzó pozitivitást. Nem kell lesütött szemmel menni az utcán, és vigyázni, hogy nehogy ránézz valakire. Ránézel, a szemébe, és mosolyogsz.  

És szeretem a „Thank you”, „I’m good”, és „You’re welcome” szavakat, amikkel szerencsére nem spórolnak az emberek.

A legjobb cucc, amit ott tartózkodásod alatt megvásároltál:

A télikabátom. Vagy a Sephorás gyűjteményem. Á, ősz van, a kabát lesz a tuti. Hogy én ezzel Magyarországon mennyit szenvedtem mindig, itt meg az első boltban szembejött a tökéletes, mondhatni nevetséges összegért!

kabát 2014 november

A tökéletes télikabát

Mi az, ami hiányzik otthonról?

Disznóvágás, disznósajt, a családi készítésű kolbász, tejföl, pálinka, az olcsó ukrán/lengyel sör, anyukám főztje, a Meskáról rendelés, egy kicsit a Duna.

A legbizarrabb sztori, ami veled történt, amióta ott vagy:

A férjem velem jött a nőgyógyászhoz, hátha nem értek valamit. Értettem, és minden oké velem, de azért jó volt, hogy ott volt, legalább most már elhiszi, hogy a rákszűrés tényleg nem jó.

kedvenc kávézóm

Minden vasárnap itt kávézunk, itt van 3 percre, és semmi olyan különös nincs benne, amit ki lehetne emelni, de mi ezt a helyet szeretjük nagyon.

A legfinomabb/legrosszabb kanadai édesség:

A juharszirup a legjobb, bár az édesség szó nem az igazi. A legrosszabb a mogyoróvaj, egyszerűen nem tudom megenni, számomra a gusztustalanság csimborasszója.

A legfinomabb/legrosszabb kanadai étel:

A legfinomabb a bölényburger, legrosszabb a nyers steak, nem is értem.

Mi az, amit már te is elkészítettél otthon közülük, és mi a tapasztalatod a kanadai konyhát illetően:

Hambit már sokat csináltam, nem vészes művelet. A Poutine, azaz a gravy (Ikeás mártás) sült krumplival annyira olcsó mindenhol, hogy nincs szívem nekiállni. Steaket nem tudok (még) csinálni. De ha egyszer csinálok, akkor tuti jól át lesz sütve.

hamburger

Nem nagyon van igazi kanadai nemzeti étel. Az ukránok pirogot és borscsot esznek, a németek hurkát és rántott húst, az ázsiaiak a magunknak kiválasztott kagylót vagy rákot eszik, mindenki mást. Hálaadáskor mindenki pulykát eszik. Nagyon szeretek különböző népek éttermeibe menni, mint például az etióp konyha, ami teljesen más ízvilág, nem is tudnám magyar étellel összehasonlítani.

Az itteni kínai kaja teljesen más ízű, mint a magyarországi. Imádom a gyomromat, ilyen szempontból jó helyre jöttünk.

***

Te is külföldön élsz? Megosztanád a történeted? Ne habozz, írj mailt! girlpowerblogbudapest@gmail.com

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm ha dobsz egy lájkot! Csatlakozz közösségünkhöz, katt a képre: 

 

Girl Power! blog a Facebookon

 

 

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Szabó László says:

  Pártunk és kormányunk tesz egy nagyot a kivándorló magyarokra!

 2. József Fehérvári says:

  A tejfölt sourcream-nek hivjak es mindenutt kaphato. Higabb es suru valtozatban is. Disznosajtot en egy ethnic boltban szoktam venni. Itt sok az europai elelmiszer. Meg piros arany is kaphato benne. Fustolt kolbaszt is itt veszek. Kedvencem a shremszka szloven recept alapjan keszul. Jobb mint a “magyar” kolbasz. Eredeti Hertz szalami is kaphato, a felkilostol, a rudig. Palinkat meg a Liquor store-ban kell venni. Oriasi a valasztek. Itt megkaphato a vilag minden sore, meg akar Unicum is. Magyar italokbol is tisztesseges valasztek van.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!