Girl Power! blog

Dalok, melyeket valódi szakítások ihlettek

A szakítás általában fájdalommal jár – igen kevés esetben vagyunk határtalanul boldogok tőle, bár van ilyen is. Az azonban biztos, rengeteg zseniális dalszerzőt-énekesnőt inspirált az elválás. 

Van, aki csupán egy dalt, de van olyan is, aki egy komplett albumot rittyentett egy szomorú szakítás után, köztük sok toplistás lett, és hihetetlen népszerűségnek örvend.

Összeválogattam néhány kedvencem.  

Björk: Possibly Maybe

“since we broke up
i’m using lipstick again
i’ll suck my tongue
as a remembrance of you”

Björk első “boldogtalan dala” – ezt ő maga mondta a költeményről, amelynek megírása után úgy érezte, szégyelli, hogy nem nyújt reményt a hallgatónak. A dal Stéphane Sednaoui-tól való szakításáról szól, aki nem mellesleg a dal videóját rendezte…

Carly Simon: You’re so Vain

Carly Simon útját elég sok ismert pasi keresztezte, így például Mick Jagger, Warren Beatty, David Geffen, és nem tudni pontosan, melyikőjüknek írta a számot. Akárhogy is, a dal egy önimádó férfiról szól, akiról Simon azt állítja, “annyira hiú, hogy valószínűleg azt gondolja, a dal róla szól”

“You’re so vain, you probably think this song is about you
You’re so vain, I’ll bet you think this song is about you
Don’t you? Don’t You?”

Adele: Chasing Pavements

E lista természetesen nem lenne teljes anélkül, ha Adele nem szerepelne rajta. Több szakítás után is írt már dalt az énekesnő, azonban a Chasing Pavements az egyik legklasszabb sztori: egy interjúban Adele azt mondta, egyszer, miután megtudta, hogy a pasija megcsalta őt, pofon vágta, majd elfutott. Elkezdett szaladni, és közben ugrott be neki a “chasing pavements” (vagyis a járdákat kergetni) kifejezés. Gyorsan felénekelte a telefonjára, nehogy elfelejtse, hazament, és megírta a dalt. 

A legfrissebb, Hello című dalnak is van ám története, hiszen állítólag szakított gyermeke apjával, de egyes teóriák szerint most meggondolta magát, és visszacsinálna mindent. 

“Hello from the outside
At least I can say that I’ve tried
To tell you I’m sorry for breaking your heart
But it don’t matter, it clearly doesn’t tear you apart”

No Doubt: Ex-Girlfriend

Akárcsak Adele-nak, Gwen Stefaninak is van már egy sor szakítós-szomorú dala, az egyik ilyen a – most már ex- férjnek, Gavin Rossdale-nek 2000ben írt dal is. A dalszöveg (“You say you’re gonna burn before you mellow/ I will be the one to burn you“) egy válasz a Bush frontembere által írt dalra, a Dead Meat-re, melyben Rossdale azt énekli: “I’m doing you in tomorrow/ I’ll burn before I mellow.” Juj. Aztán mégiscsak összeházasodtak ám, 2002-ben. Most, 13 év házasság és 3 gyermek után válnak. 

“I’m another ex-girlfriend on your list
But I should have thought of that before we kissed”

Taylor Swift: Dear John

Nos, ahogy már a cím is elárulja, egy bizonyos Johnnak írta a dalt Taylor Swift, aki pedig nem más, mint John Mayer dalszerző-énekes. A szakítás után született dalról Mayer a Rolling Stone-nak azt mondta: “Nem érdemlem ezt. Nagyon jó vagyok a felelősségvállalásban, de soha nem tettem semmi olyat, ami miatt ezt érdemelném”.

“Dear John, I see it all now that you’re gone
Don’t you think I was too young to be messed with?
The girl in the dress, cried the whole way home, I should’ve known”

Alanis Morisette: You Oughta Know

Habár az énekesnő hivatalosan soha nem beszélt a dal témájáról, a humorista Dave Coulier mégis magára vette a dalszöveget, és egy alkalommal – Oprahnak – nyilatkozta is, hogy a szám bizony róla szól. 

“And I’m here to remind you
Of the mess you left when you went away
It’s not fair to deny me
Of the cross I bear that you gave to me
You, you, you oughta know”Girl Power! blog a Facebookon

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!