Girl Power! blog

15 dolog, amit nem árt átbeszélni összeköltözés előtt

A Huffington Post bloggere, Wendy Atterbery immár 10 éve ad párkapcsolati tanácsokat, és a hozzá forduló házas emberek 75 százalékáról kiderült, sok probléma elkerülhető lett volna az esetükben, ha a kapcsolat elején megfelelően beszélik meg egymással a felmerülő kérdéseket, és fektetnek le bizonyos alapokat közös életükhöz.

Legtöbbször olyan férjjel és feleséggel próbált beszélni, akiknek drasztikusan eltérő elképzeléseik voltak az együttélés szabályairól, gyereknevelésről, vallásról, családról, de sajnos ez túl későn derült ki.

Az író megosztotta tapasztalatait, miről kell feltétlenül beszélnünk, mielőtt házasságra, együttélésre szánjuk el magunkat, én pedig hozzáírtam néhány gondolatot. 

person-couple-love-romantic-medium


1. Adósságok

Kinek milyen van, és mi a terve, hogyan fogja kifizetni?

2. Gyerekek

Akartok gyereket? Ha igen, mennyit? Hogy képzelitek a gyereknevelést? Mikor jöjjön az első? Ha nem szeretnétek gyereket, mik legyenek a tervek? Ha nem akartok, készek vagytok megtenni érte akár a lényeges lépéseket is? Ha nem lehet gyereketek, hajlandóak vagytok-e adoptálni? 

3. Elhelyezkedés

Városban vagy vidéken? Budán, vagy Pesten? XX. kerület vagy V. ? Gyökereket ereszteni, vagy utazgatni? 

4. Vallás

Gyakoroljátok-e a vallást? Ha igen, mennyire fontos az életben? Mit szeretnétek átadni a gyerekeiteknek, ha lesznek? Mennyiben befolyásolja az életmódotokat?

5. IKEA

Igen, jól látod, a tanácsadó szerint az IKEA baromi fontos kérdés, állítólag házasságok bomlanak fel nap mint nap a svéd bútoráruházakban.

Ne becsüljük alá a cég hatalmát, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy mondjuk te órákat képes vagy bóklászni és nézelődni, lehet, hogy a társad 10 percnél több időt képtelen filózni azon, hogy az Ektorp kanapé vagy a Strandmon füles hotel néz-e jobban ki a szobában. És persze az is fontos, hogy az olcsónak kikiáltott bútor egyikőtök szerint olcsó, a másik szerint pedig drága. Fontos kérdések ezek. 

giphy (1)

6. Az álomház

Penthouse lakás a hetediken vagy egy sima kétszobás? Kétemeletes családi ház vagy kocka modern? Vagy tanyavilág, esetleg állattartás? A tanácsadó szerint bár lehet, hogy sohasem lesz olyan otthonod, mint a legmerészebb álmaidban, az azonban fontos, hogy a társaddal közös célokért dolgoztok. 

7. Bankszámla és csekkfizetés

Legyen közös bankszámlátok? Közös pénzetek? Vagy mindenki a sajátját osztja be? Milyen kiadások legyenek közösek? Létrehoztok-e “sürgősségi alapot”? És közös befektetési alapot? Mi van, ha egyikőtök elveszíti a munkáját, vagy otthon marad a gyerekkel, mi a terv, hogyan jöttök majd akkor ki az egy szem fizetésből?

8. A házimunka megosztása

Fontos kérdés, ha nem a legfontosabb, komoly kapcsolatok vérezhetnek el ezen. Nem árt jó előre tisztázni, hogy a párod mit gondol erről. (Ha azt gondolja, hogy a nő helye a konyhában van, akkor szerintem fordulj sarkon még az összeköltözés előtt).

Ha előre meg tudjátok beszélni, kinek mi a feladata, és egyenlő arányban osszátok el a munkát, akkor egyrészt senki nem lesz fáradt, másrészt senki nem érzi majd magát cselédnek/szolgálónak, vagyis rohadt szarul. Wendy szerint akkor tud ez működni, ha mindketten találtok pontokat, amiket nem gyűlöltök mindketten. Példa: ha mindketten rohadtul utáltok mosogatni, nehéz lesz dűlőre jutni, de ha mégis így van, kössetek kompromisszumot. Te is elvállalsz egy gyűlöletes dolgot, és a párod is. Voilá. 

giphy (3)

9. Szex

Ismét kardinális kérdés, ha egy egész életet szeretnél leélni valakivel. Bár Wendy azt írja, beszéljetek arról is, hogy ha mondjuk úgy gondolod, muszáj lesz szexelned mással is (mert képtelen vagy elképzelni, hogy még 70 évig egyetlen emberrel tedd), jelezd a társadnak, esetleg kitalálhatsz más stratégiát, hogy a monogámia ne a poklot jelentse a számodra (pl. Káma Szútra tanulmányozása, újdonságok rendszeres bevezetése a szexuális életetekbe és a többi).

giphy

10. Kemény, vagy puha

Mármint a matrac! A jó alvás az egészségünk titka, az ágy pedig a legfontosabb hely a pihenéshez, nem mindegy, hogy milyen. Ha matracvásárlás előtt álltok, jó ha tudjátok, mire van szüksége a testeteknek. 

11. Családi kötelességek

Mennyi időt töltesz a családoddal? Mikor és mennyi én-időre van szükséged? Milyen rendszerességgel látogatjátok a családot? Mik a tervek az ünnepekre, kivel és mennyi időt szeretnétek majd eltölteni (és hol)? 

12. Nyaralás

Na, ez is olyan kérdés, amin már én is láttam megcsúszni kapcsolatokat. Mert a kérdés nem is az, hova utazzatok – bár sokszor ez is balhé tárgya – , de nem mindegy, aktív pihenésre vágysz, vagy pihentető lazulásra? Túrára vagy tengerparti heverészésre? Itt is muszáj a kompromisszum, lehet, hogy te egész nap könyvet olvasgatnál a parton, de ebbe a csajod-pasid beledilizik. 

giphy (4)

13. A név-kérdés (házasság esetén)

Ha házasságra adajátok a fejeteket, tisztázzátok, ki kinek a nevét veszi fel, már ha felveszi egyáltalán? 

14.  Karrier

Mennyire vagy elkötelezett a hivatásodban? És a társad? Azért élsz, hogy dolgozz, vagy azért dolgozol, hogy élj? A karriered mennyiben befolyásolhatja a kapcsolatod, házasságod, életed? Vannak még további terveid a továbbtanulásod terén? Szeretnél új szakmát tanulni, egy új iskolát elkezdeni? Nyelvet tanulni? Milyen áldozatokat vagy képes hozni azért, hogy előrébb lépj a ranglétrán?

15. A TV-kérdés: hálóban, vagy nappaliban?

Végül, de nem utolsó sorban a TV-kérdés. A hálóban lévő TV-re Wendy azt mondja, akár egy kapcsolat metafórája is lehet… Egy módszer, hogy elmenekülj az intimitás elől. Én is azt mondom, felejtsétek el, az este az ágyban legyen a tietek, és a csendé. Persze, ha mindketten ragaszkodtok a tévéhez, akkor legyen, de inkább ne, mégse.

giphy (6)

(forrás) 

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Pink Dust says:

    +1 Ki mikor szeret feküdni és kelni. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!