Girl Power! blog

Ilyen a kegyetlen, gyötrő szerelem

Mit csinál egy intelligens, 30 éves újságírónő, aki még azelőtt beleszeret valakibe, hogy megismerné?

Lena Andersson: Jogtalan elbirtoklás

“A szerelem vak. A szerelmes ember kritikai érzék – vagy inkább szándék – híján újra és újra becsapja önmagát. Képtelen helyesen értelmezni szerelme viselkedését, objektíven látni gesztusait. Régi történet, ki nem élt át hasonlót. A harmincéves költő és esztéta Ester Nilssonnak is ez a sors jut. Előadást kell tartania egy híres művészről, és ahogy egyre többet tud meg róla és műveiről, beleszeret még azelőtt, hogy találkoznának. Megismerkedésük után érzelmei csak mélyebbé válnak, az első együtt töltött éjszaka után pedig úgy gondolja, a férfi számára is ő az igazi testi-lelki-szellemi partner.

A svéd kiadók szövetségének díját elnyerő regény kíméletlen őszinteséggel mutatja be a szerelmes nő vergődését ebben a mindent felülíró érzelmi csapdában, s mintha a férfi sem látná, ami nyilvánvaló – ha nem is a szerelem vakította el” – írja az Animus kiadó könyvismertetőjében. 

picture

Valószínűleg tízből tíz olvasó átélte már ezt az értetlen kínt és gyalázatot, amit egy viszonzatlan szerelem képes okozni. Talán ismerős szinte minden olvasónak a sok-sok magunkban elmormolt monológ és magyarázat: ezt most biztos ezért csinálja, ezt meg azért csinálja, most biztos ezért nem válaszol, most biztosan ezért nem hív vissza…  A folyamatos agyalásban pedig szinte elveszítjük a józan eszünket, miközben olyantól várunk telefonhívást, aki láthatóan magasról tesz ránk.

Így van ez főhősünkkel, Esterrel is, egy magas érzelmi intelligánciával megáldott újságírónővel, aki a viszonzatlan szerelemben évekig képes vergődni, és évekig képes keresni az okokat, miérteket, majd egy-egy hányavetin elejtett mondattól ismét azt gondolja, a szerelem viszonzásra talált.

Pedig nem.

Bár Ester és Hugo kapcsolata hullámzóan intenzív, azonban csupán Ester szemszögéből látjuk a teljesen nyilvánvaló, de sokszor mégis félreértett közömbösséget, ami néhány szexuális együttléten kívül a férfinak nem okoz semmilyen kielégülést, vagy örömforrást. Kapcsolatuk számára csupán akkor jelentett valamiféle érdekes kihívást, mikor még csak az esténként átbeszélgetett közös kocsmázás volt terítéken, mindenféle szexuális érintkezés, vagy akár csak kimutatott vonzalom nélkül. 

A könyv lebilincselően olvasmányos és könnyedén gördíti elénk a lassú eseményeket, és nincs is nagy megfejtés egészen a történet végéig, azonban az az egy biztos, hogy egy kiismerhetetlen, kegyetlen, munkamániásnak álcázott önimádó művészt körvonalaz a könyv, aki úgy csavarja az ujjai köré a főszereplő nőt, hogy az egy csapásra hagyja el élettársát és vedlik vissza szinte kamaszlánnyá. 

Lena Andersson

Lena Andersson

Ilyen az egyoldalú, viszonzatlan szerelem: ami még őrjítőbb és kegyetlenebb akkor, ha a másik fél nem kommunikál, nem beszél, eltűnik, félszavakkal hiteget – vagy legalábbis a főhős azt hiszi, ez történik – ha néha előkerül akkor is gúlyos, üres tekintetű, esetleg aljas is. 

A könyv nagy csattanója éppen az, hogy nincs magyarázat: nincs nagy aha-élmény, nem tudjuk megérteni, a férfi mit és miért tesz. 

A Jogtalan elbirtoklás egy könnyed, ugyanakkor magával ragadó olvasmány az elvakult szerelemről, és Esterrel, a főhőssel minden olvasó biztosan majd talál néhány közös vonást. 

 

Kiadja az Animus kiadó

Bolti ár: 2 980 Ft

Webshop ár: 2 384 Ft

A Girl Power! blog értékelése: 

Untitled design

girlpower

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!