Girl Power! blog

Az Iszlám Állam anyái

Gyermekeik elhagyták őket, hogy a világ legkegyetlenebb terrorszervezetéhez csatlakozzanak. 

sad-505857_1920

A Calgary-ban élő Christianne Boudreau minden szabad percében videókat néz az interneten az Iszlám Államról: ül a gép előtt, és azt nézi, ahogyan a terroristák fegyverekkel a kezükben pózolnak. Abban a szobában teszi ezt, amely annak idején nagyobbik fiáé volt. Nézi a kivégzéseket, a lefejezéseket, a fenyegetéseket. Egyetlen dologra összpontosít: a felvételeken a fiút, Damiant keresi. 

A koppenhágai Karolina Dam fia, Lukas már 7 hónapja Szíriában volt, amikor az anya olyan hírt kapott a fiúról, hogy megsérült. A nő ugyanakkor meg volt róla győződve, hogy a fiú igazából halott.

Azon az estén egyedül volt.  Nem tudta megállni, hogy ne küldjön üzeneteket a Viberen: “Lukas. Szeretlek fiam. Hiányzol. Szeretnénk megölelni és érezni téged. Hogy tedd a puha kezed az enyémre, és hogy rád mosolyogjak”.

Nem jött válasz. 

Egy hónappal később valaki mégis visszaírt.

“És mi van az én kezeimmel? Haha.”

Nem Lukas volt.

Dam nem tudta, hogy esetleg valaki feltörte fia telefonját, vagy használja a VIBER-ét, megpróbált nyugodt maradni:

“A tied is, édesem, de leginkább Lukasét” – írta.

Ezután kapott egy újabb üzenetet, amelyben ez a valaki arról kérdezte, fel tudja-e dolgozni a híreket. Igennel válaszolt.

És érkezett az üzenet:

“A fiad apró darabokban van.”

A norvég Torill – aki vezetéknevét nem árulta el – attól a toborzótól tudta meg, hogy fia, Thom Alexander halott, aki rábeszélte a fiút, hogy Szíriába menjen harcolni. Az anya bizonyítékot akart, ezért két lánya Oslóban találkozott a toborzóval. Elővette az iPadjét, lapozott néhányat, majd megmutatta a két lánynak a fotót: a fiú fejlövéssel és egyetlen, szemgödréből kilógó szemgolyóval volt látható. 

Mikor Torill megtudta a hírt, összeomlott. Egy hétig nem mozdult. Mikor végre összegyűjtött annyi erőt, hogy lezuhanyozzon, szembefordult a tükörrel. Úgy találta akkor: pontosan úgy nézett ki, ahogyan érezte magát. “töröttnek, akárcsak egy váza”.

A brüsszeli Saliha Ben Ali, a marokkói és tunéziai bevándorlók modern európai születésű lánya éppen egy humanitárius segélykonferencián vett részt, mikor fájlalni kezdte a gyomrát. Évekig nem érezte ezt a fajta fájdalmat. Olyan volt, mintha megindult volna a szülés – mondta. Hazament, és zokogott egész éjjel. 

Három nappal később telefonhívást kapott egy szíriai telefonszámról. A telefon másik végén lévő férfi azt mondta: a 19 éves fia, Sabri, a fiú, aki szerette a reggae zenét és imádott beszélgetni édesanyjával, meghalt – azon a napon, mikor Ben Ali a gyomorfájdalommal küzdött. A teste jelzett: gyermeke haldoklik. 

Ez csupán négy nő azok közül az ezrek közül, akik az Iszlám Állam miatt veszítették el gyermekeiket. 

Amióta Szíriában polgárháború van – immár négy éve – ,mintegy 20 ezer állampolgár tette meg az utat Szíriáig, hogy az ISIS kötelékébe álljon. Több mint 3 ezren nyugati országokból származnak. Fiúk és lányok is. 


A legtöbben titokban mennek, minden kapcsolatot megszakítva családjukkal, és addigi életükkel. Ami utánuk marad a bánat, a szomorúság és a szülői bűntudat.

Mert az is éreznek ám a szülők: mit rontottak el, mit tehettek volna ellene?

Szégyent is éreznek, a barátok, szomszédok megvetése miatt, de talán a legőrjítőbb érzés a kétség, hogy gyermekük hazatér-e még vagy sem.

Néhány évvel ezelőtt a világ különböző pontjain hasonló cipőben járó anyák egymásra találtak: szövetségük a veszteségen alapul.

Ezen a linken egy nagyon hosszú, kiváló riport olvasható, melyben Karolina Dam emlékezik vissza fiáról, és elmondja többek között, hogyan hálózta be a fiút a terrorszervezet, hogyan változott meg a gondolkodása, hogy szakadtak el egymástól és hogy hogyan birkózik meg nap mint nap a ténnyel, hogy gyereke vagy halott, vagy ugyan él, de nem tudni, meddig. 

Az anyák által létrehozott összefogás célja, hogy segítsen a hasonló helyzetben lévő szülőknek. 

(forrás: huffpost)

***

 Girl Power! blog a Facebookon

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Arnold Kovacs says:

    Ez így helyes! Aki elmegy Szíriába az soha ne jöjjön vissza élve!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!