Girl Power! blog

Lehull végre a lepel a Harry Potter-film egyik legkínzóbb kérdéséről

Szereted, vagy gyűlölöd Perselus Pitont? Spoiler alert!

Akkor olvasd, ha már olvastad az utolsó részt!

Perselus Pitonnal szemben sokaknak vegyes érzelmei vannak, mert valljuk be, nem volt egy jó figura, még ha a végén ki is derült, ami kiderült. Most már tudjuk, hogy szerette Lily Evanst, a Mugli-születésű boszorkányt, Harry anyját. A Harry Potter és a bölcsek köve című könyvből kiderül, Lily az életét áldozta fiáért, így Harry-t egész életében édesanyja önfeláldozó szeretete védelmezi. Piton tetteinek okai azonban az utolsó könyvig rejtve maradnak az olvasó előtt.

De ne szaladjunk előre. 

Idézzük fel gyorsan a sztorit: régen, mikor még ők voltak gyerekek, Perselus Piton titokban leskelődött Lily és testvére után, majd egyszer, egy napon leleplezte magát Lily előtt, és elárulta neki, hogy ő valójában egy boszorkány. Piton azt remélte, hogy a lányt és őt is a Mardekár-házba osztják be, azonban Lily a Griffendélbe került.

Barátok maradtak ugyan, de a viszonyuk megváltozott. 

tumblr_nmic1284dp1sfsfxro1_500

Lily nem nézte jó szemmel, hogy Pitont érdekli a feketemágia. Ráadásul Piton féltékeny volt Jamesre, aki később randira is hívta Lilyt. 

Piton megbántja Lilyt (sárvérűnek nevezi), ekkor megromlik a barátságuk. 

A többit tudjuk, James és Lily szerelembe esnek, és megszületik Harry, a történet pedig folytatódik, Harry felnő, és gyermekei lesznek: James Sirius, Albus Perselus és Lily Luna.

Albus Perselus Lily szemeit örökli. A fiú második keresztnevét arról a férfiról kapta, aki egész életén át szerette édesanyját. 

Sok rajongó azonban felháborodottan tiltakozik, és nemtetszésének ad hangot még úgy is, hogy az utolsó könyvből minden kiderül. Azonban Piton mindvégig bántalmazó pszichopataként viselkedik, így nem csoda, ha sokan nem értik Harry döntését. 

Volt, aki a Twitteren írt J.K. Rowlingnak:

Oké, hogy Perselus odavolt Lilyért, de akkor miért viselkedett úgy Harry-vel, ahogy? Végig kínozta Harry-t a roxforti évek alatt, és tudunk még sok más rosszat is mondani róla, szóval nem volt egy szent – gondolják a felháborodott olvasók. 

J.K. Rowling a Twitteren adott választ a kérdésre.

„Piton a Lily iránti szeretetből halt meg Harryért. Harry így akart megemlékezni és kegyeletét leróni a hála és a megbocsátás jegyében” – írta az írónő.

tumblr_n4akprhHBx1ty0h50o1_500

J.K. Rowling azt is írta a Twitteren, hogy Piton tulajdonképpen a James iránti gyűlöletet vetítette ki Harryre, őt magát nem gyűlölte. Megjegyezte emellett, hogy a könyvben egy komplett fejezetet szentelt annak, hogy Harry miért adta a Perselus nevet fiának. 

Rowling szerette volna, ha Piton megbocsátást nyer, és hogy Harry törlesszen neki azért, amiért félreismerte (és valljuk be, mi, olvasók-nézők is). “Piton egy nagyon bonyolult és esendő ember, ahogy mi mindannyian. Az epilógusból kiderül, hogy Harry végül meglátta benne a jót… És ezzel törlesztett neki” – mondta az író.

Kérdés pedig ezennel lezárva.

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!