Girl Power! blog

Magyar nők külföldön: “Ez a hely egy relaxációs kurzus”

A Girl Power! blogon rendszeresen bemutatok olyan magyar nőket, akik egyedül, vagy társukkal, barátjukkal, barátnőjükkel fogták magukat, és választottak egy másik országot egy új, jobb élet reményében. Az interjúalanyok hasonló kérdéssort kapnak, persze mindegyikük személyre szóló kérdésekre is válaszol.

Legújabb interjúnk alanya Gemela Gabi, aki férjével, és Fruska nevű drótszőrű magyar vizslájával utazott Észak-Kelet Angliába. A gyönyörű zöld területekért odavan, és hetente háromszor edzésre jár, hiszen kemény fizikai munkát végez, mint mondja, kell az edzettség. Az első munkát, amit felajánlottak neki, visszautasította, mert meztelenül kellett volna takarítani. Most már több – nem meztelenkedős – munkája is van, és férjével azt tervezik, Angliában öregszenek meg. Gabi boldog és elégedett az életével. 

Jelenlegi országod és városod:

Észak-Kelet Anglia és Darlington. Ezt szerintem fontos kihangsúlyozni, mert sokan úgy gondolják, hogy Anglia csak Londonból áll, és hogy a magyarok csak Londonba vándoroltak ki.

Hogyan és miért kerültél oda, ahol most vagy?

2013. januárjában érkeztem. Addig csak térképről ismertem a szigetországot. “Angliaszűz” voltam. Férjemmel élek itt, aki korábban már több évet élt ebben a városban. Ő is magyar. 

Hogy érzed, beilleszkedtél már?

Igen, teljes mértékben. Kicsit könnyebben is ment, mint gondoltam.

A nyelvtudásomon van még mit csiszolni, ezért is volt meglepő, hogy így sikerült beilleszkednem. Persze ez nem csak az én érdemem. Az angolok nagyon barátságosak, befogadóak. Ebben a térségben ahol élünk, különösen.

Igazak-e az angolokról szóló sztereotípiák?

Az, hogy az angol nők csúnyák, nem igaz! Főleg a fiatal lányok nagyon szépek. Az, hogy teát teával isznak, az azonban igaz.

Az a sztereotípia, hogy felületesen érdeklődnek a másik ember iránt, szeretném hinni, hogy nem igaz. Nem esik mindennap az eső és szerintem köd sincs sűrűbben, mint Magyarországon. 

Mit/kit hagytál magad mögött Magyarországon?

A nagy fiamat, aki már önálló életet él és az anyukámat. Ők rettenetesen hiányoznak. 

A legkedvesebb fotó, ami az eddigi ott tartózkodásod során készült:

Együtt

Idén, a születésnapomat Stratford-upon-Avonban (Shakespeare szülővárosa), töltöttük. Csodaszép hely! Egy igazi ékszerdoboz. Ott készült ez kép rólunk. Egy spontán elkattintott selfie kettőnkről, ami jól sikerült. Természetesen én fotóztam. 

Mivel foglalkozol?

Több környékbeli településen élő családnál vagyok házvezető. Ami a legtöbb helyen több, mint takarítás. Az angolok nagyon szeretik a rendet és a tisztaságot. De (szerencsémre) annyira nem tudják megtartani. 

Mennyi pénzt viszel haza?

Valamivel többet keresek, mint a minimálbér (ami 6,70 font óránként – a szerk.) De ez eltérő lehet, attól függ, mennyit takarítok. Ha leszámítjuk a költségeim, akkor pont a minimálbér összege marad meg nekem. Ez egyébként a bruttó minimálbér, csak adókedvezmény van rá, ha alkalmazott vagy, így nekik ez a nettó is. Fontos megjegyeznem, hogy itt Északon olcsóbb az élet. Mi egy kertvárosi részben, kifejezetten jó helyen, zöldövezetben bérlünk egy két szobás (plusz nappali), kertes házat, havi  450 fontért. Ennyiért Londonban csak egy szobát lehet bérelni. Azonban nagyon kevés a munka errefelé, és kevesebbet is fizetnek. Így nekem vállalkozóként és alkalmazottként is alacsonyabb a bérem, mint a nagyvárosokban. Ha összevetem az ismerőseim elmondásai alapján (akik nagyvárosban élnek Angliában, például Londonban, Brightonban, Birminghamben), mi még jobban jövünk ki. Vagyis a jövedelmünk kevesebb részét költjük szállásra, rezsire, mintha máshol laknánk és többet keresnénk.

Hogyan telik egy napod?

Mivel egy kocsink van, a Férj beosztásához kell igazodnom. Reggel 9 előtt kelek pár perccel, akkor érkezik ágyba a cikória kávém. Ez nem angol tradíció, szimplán szeretem.  10 órára viszem Férjet a munkahelyére, utána én is megyek dolgozni. Ha szabadnapos vagyok, vagy délután kezdek, akkor reggel megyek a közeli gymbe. Ha nem, akkor munka után. Ha akkor sem, akkor vagy lusta vagyok, vagy fáradt. Heti minimum három alkalommal igyekszem járni.

Kell a jó kondi, mert a házvezetés kemény fizikai munka. Az angol házak többsége emeletes, fel-le rohangálok hol a porszívóval, hol a vasalt ruhával teli kosárral.

Mondj egy angol dolgot, amit mi is ismerhetünk és te is odáig vagy érte: 

A legelső a QUEEN! Mindig is szerettem, de mióta itt élek, ha lehet még jobban. Angliában nincs olyan party, ahol ne játszanának QUEEN-számot. A fiatalok és idősebbek is, teli torokból éneklik a QUEEN számokat. A helyi rádióban, amit vezetés közben hallgatok szintén naponta játszák. 

3 szó, ami szerinted a leginkább jellemzi az ottaniakat:

Közvetlen, befogadó, jókedvű. És ezek valamennyi szinonimája.

Jellemezd a környéket, ahol élsz: mennyiben látod másabbnak a munkakörülményeket, mint Magyarországon? 

Mivel egyéni vállalkozóként ilyen szempontból a magam ura vagyok, nincsenek kollégáim, feletteseim. A környék, ahol élek és dolgozom gyönyörű. 

Észek-Kelet Anglia az ország egyik legszegényebb része. Ez egy bányászvidék volt, annak minden „bájával”. Margaret Thatcher kormányzása idején bezáratta a bányákat, mert gazdaságtalanok voltak. Rengetegen elveszítették a munkájukat. Viszont a szolgáltató szektort felvirágoztatta.

Persze volt átmeneti időszak, ami sok családnak jelentette az ellehetetlenülést. Ezen az állam különböző segélyekkel segített, de biztosan nehéz volt az az időszak. Thatcher tavalyelőtti halálakor népünnep volt ezen a területen. Ez nem szép, de emocionálisan talán érthető… A vidék gyönyörű! Harapni lehet a zöldet! Naponta autózom olyan utakon, ahol két oldalt birkák, lovak, tehenek legelnek. Vadnyulak, fácánok, sünök, őzek szaladgálnak az úton. Rengeteg a biciklis és a futó is. De ők a városban is láthatók. A városban ahol élek, szintén rengeteg a zöld terület a park. Az utcák virágosak, a megfelelő klíma miatt télen is. Hiszen itt nagyon ritka a fagy. A hőmérsékletben nincs nagy ingadozás, nincsenek szélsőségek. Télen is 0 fok fölötti a hőmérséklet, nyáron átlagosan 22-25 fok van.

Az emberek olyan barátságosak, hogy ha nem is köszön mindenki mindenkinek ismeretlenül, mosolyognak egymásra. Valószínűleg, ha fiatalabb lennék, unalmasnak tartanám ezt a környéket, de most a magyarországi feelinghez képest, ez a hely egy relaxációs kurzus.  Az angol nem ideges. Türelmesen sorban áll a pénztárnál, kivár a piros lámpánál, még mosolyog is hozzá.

Szerintem a magyarokhoz képest rosszul vezetnek. A körforgalomban (ami valljuk be, Angliában elég gyakori), sosem tudják kinek van elsőbbsége, így ha többen érkezünk egyszerre, biztos, hogy én megyek elsőnek, mert amíg a többiek gondolkoznak a helyzeten, én már ott sem vagyok. Piros lámpánál vagy bármilyen helyzetben, amikor meg kell állni, biztos, hogy behúzzák a kéziféket. Gyakorlatilag kézifék nélkül el sem tudnak indulni. 

Milyen a munkahelyeden a nők/férfiak aránya vezető-beosztott dolgozó tekintetében? 

Férj a szállodaiparban dolgozik, így talán az nem meglepő, hogy a nemek aránya 50-50% körüli. A hotel menedzsere nő, a helyettese férfi. Angliában nagyon sok a „carer”, ami magyarul gondozót jelent. Ez elsősorban az idős emberek gondozását jelenti, de sokan fogyatékkal élőket vagy gyerekeket gondoznak. Tudtommal a jelentős részük nő. Köztük nagyon sok a magyar. Ami a kérdésedre vonatkozóan nekem feltűnt, hogy Angliában a középkorúak is kapnak lehetőséget a munkára. Például a kereskedelemben nagyobb százalékban dolgoznak a 40-50 évesek, sőt efelettiek.

A legjobb helyek kiruccanáshoz: 

Az egész megye, sőt egész Anglia kiválóan alkalmas kirándulásra. Rengeteg szabadtéri program van a környéken, és még több látnivaló. Mivel családunk tagja egy drótszőrű magyar vizslalány, Fruska, így szabadidőnkben sokat kirándulunk. De a napi sétája is a közeli erdőben egy kis tó mellett zajlik. Egy mozit tudok a városban, de sosem voltam még itt moziban. A külseje a magyarországi hetvenes évek mozijára hajaz, így nem is vágyom annyira ebben mozizni. De a környéken tudom, hogy van modern mozi is. Ott sem voltam még.

Fruskával

Fruskával

 

Ez a kisváros is tele van pubbal, mint egész Anglia. Nem vagyok egy nagy pubba járós, de ha kirándulunk, akkor a helyi ivóba be szoktunk térni. Már csak azért is, mert ezek a helyek, épületek általában több száz évesek. Azt tapasztalom, hogy igyekeznek megtartani a régi hangulatot, az épületen és a falakon kívül egy-két használati tárgyat is. Ennek ellenére, nagyon modern minden „hangulat karbantartó”. A világítás, a bárpult, a konyha, toilet stb.

Mint tudjuk, az angolok nagyon szeretnek bulizni. Sőt inni is. Egy-egy hétvégén a pubokban több ezren megfordulnak. A nők télen-nyáron ujjatlan ruhában, harisnya nélkül és általában szandálban jelennek meg, a lehetetlenségnél még egy fokkal jobban kifestve – így érkeznek. Aztán legtöbbször esnek-kelnek, mikor a taxiig elmásznak a buli vége felé. De ezt az egész világ tudja, hogy az angol egy ivós-bulis nép. Nagyon szeretik a BBQ partykat is, amit háznál tartanak. Ennek a vége is hasonló, mint a városba kimenős buliknak, de ez négy fal között kezdődik. 

Ami nagyon vicces, hogy minden boltban, minden évszakban lehet grillsütőt kapni. A kis tepsi méretűtől, ami fillérekbe kerül és alufóliából készül, a komoly, méreg drága, szakácsversenyre való készülékig.

Visszatérve egy mondatra Fruskára: ő otthonról jött veled?

Igen. Közúton jöttem ki  – a fél háztartással és a kutyával. 48 (!) óra alatt értünk ki…

Melyik a kedvenc helyed?

Nehéz ezt megmondani. Szeretünk új helyeket felfedezni, de visszajárni jó helyekre szintén. Pár hete jártunk Skóciában, nagy élmény volt. A sztereotípiák ellenére az időjárás pont olyan volt, mint itt Angliában illetve hasonló, mint abban az időben Budapesten. Ha létezik olyan, Skócia még zöldebb, mint ahol én élek. Edinburgh a főváros, Budapest hangulatát hozta vissza. Szép, élhető városnak tűnt első látásra.

A legjobb üzlet, ha vásárolni akarsz a környéken:

Igazából a vásárlásból úgy űzök sportot, hogy szeretek ár-érték arányban jól vásárolni. Ennek az elsődleges oka, hogy Angliában mindent meg lehet vásárolni. Amit nem, az nem is létezik. 

Darlington, Co Durham

Darlington, Co Durham

A nagy márkák ugyanúgy elérhetők, mint a középkategóriás árak. Tipikus angol bolt a Primark. Itt a női, férfi és gyerek ruházaton, cipőn kívül lakberendezési tárgyakat is lehet kapni. Jó még a Marks and Spencer, River Island, Mexx, New Look stb. A belvárosban van egy két bevásárló központ, és egy utcányi bolt. Több mint 80 üzlet van egy helyen. De városszerte is rengeteg lehetőség van vásárolni. Nagy hagyománya van a charity shopoknak. Ezek használtcikk kereskedések, ahová az adakozó ellenérték nélkül adja be a portékáját. Az angolok nagyon adakozóak. Az ilyen charity boltokban nagyon sok ruha vadonatúj, eredeti címkés.

Lakásfelszerelési tárgyakat és lakás díszeket is nagy választékban találni az ilyen shopokban. Ezek a boltok egy-egy karitatív szervezet tulajdonában vannak. Például rákos betegek, hátrányos helyzetű gyerekek, rászoruló idősek, vagy egy-egy kórház javára folyik be a bevétel. Az eladók fizetés nélkül, önkéntesként dolgoznak. Ritkán van időm vásárolni, de ha lehetőségem van rá, charity boltba mindig benézek. Két kedvencemet is ilyen helyen vettem, darabját 1-ért: az egyik egy rózsaszín cipzáras, kapucnis GAP felső, a másik egy barna pihe-puha műirha kabát.

Amiben az ottani nők mások, mint a magyarországiak szerinted:

Külsőre a magyar nők jobban öltözöttek. De ne feledjük el, én nem Londonban, vagy egy nagyvárosban élek. Az angol nők erőteljesen sminkelik magukat. Én mindig sminkbarát voltam, de ez még nekem is furcsa volt. Azóta asszimilálódtam és én is erősebben sminkelek. 

Amit a legeslegjobban szeretsz az adott országban:

A nyugalom és a kiszámíthatóság.

Mi az, ami hiányzik otthonról?

Ha már a ruházkodásnál tartunk, a jó cipők! A minőségi, kényelmes, divatos cipő! Ilyet sajnos itt még nem találtam.

Mi az, ami nem hiányzik otthonról?

A stressz, az érdektelenség, a pesszimizmus, a szándékos rosszindulat, az irigység és a kilátástalanság.

A legbizarrabb sztori, ami veled történt, amióta ott vagy:

Amikor a vállalkozásomat kezdtem, az első jelentkező, aki válaszolt a hirdetésemre, azt kérdezte, hogy mennyiért takarítanék neki meztelenül? Kezdésnek ez akkor lesokkolt. Szerencsére azóta ilyen idiótába nem futottam bele.

Stratford-uponAvon-ban

Stratford-uponAvon-ban

A legfinomabb/legrosszabb édesség:

Mivel speciális étrenden élek (paleo), így a hagyományos édességek hidegen hagynak. Azt viszont tudom, hogy az angolok mindent túlédesítenek. Itt nincsenek cukrászdák, klasszikus magyar (német), édességekkel. Piskóta (sponge), alapú süteményeket, édes pogácsákat azonban esznek. A születésnapi, vagy más alkalomra készült torták is piskóta alapúak. Külsőre gyönyörűek, épp az aktuális mesefigurákkal, virágokkal, egyéb kreatív dísszel vannak mintázva.

A legfinomabb/legrosszabb étel:

A yorkshire puding egy tésztaféle, kis kosárka alakú étel. Köretként, húshoz eszik, ezt locsolják meg a több féle ízesítésben kapható gravy mártással. Ezt a yorkshire pudingot megkóstoltam, ízlett. Nekem a magyar lángos ízét hozza vissza. Mivel még a paleos változatát nem sikerült kifejlesztenem, ez sincs az étlapomon.

Mi az, amit már te is elkészítettél otthon közülük, és mi a tapasztalatod a nemzeti konyhát illetően?

Sok mindent, mivel rendszeresen főzök és kísérletezem az ételekkel. A Shepperd’s pie vagy más néven Cottage pie az egyik kedvencem, amit otthon is szívesen megfőzök (sütök). Fűszeres darált marha zöldségekkel az alapja, ezt borítják be krumpli pürével, és sütőben megsütik. Az én verzióm édesburgonyával készül. Isteni finom, és paleos.

Tervezitek, hogy egyszer hazatértek?

Nem. Még inkább gyökeret szeretnénk verni itt.  Én két hónap múlva 50 leszek, Férj 4 évvel fiatalabb. Nem igazán fogunk mi már ficánkolni és otthont váltani.

Boldog vagy?

Igen. Boldog és elégedett. És tele vagyok tervekkel. 

 

***

Girl Power! blog a Facebookon

 

 

 

 

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!