Girl Power! blog

Ezt eszik a bloggerek

A magyar blogszféra az elmúlt években robbanásszerű fejlődésen ment keresztül. A fikciós, tinis fantasy- és One Direction-os blogok helyett szerencsére már sok-sok igényes és egyedi énblog, DIY-blog, szocioblog és hasonló uralja a területet. A gasztrobolosok előszeretettel fotózzák, amit esznek, mit főznek, no de mi a helyzet a többiekkel? Kíváncsi voltam, mi kerül a bloggerek asztalára, ezért felhívást intéztem hozzájuk, meséljenek róla, mit fogyasztanak nap mint nap. Fogadjátok őket sok szeretettel!


Barbara – Mom with five

Ötgyerekes családanyaként a kérdésre, hogy mit eszik a blogger, a válasz igen egyszerű: mindent vagy semmit.

selfie

Mit jelent ez? Nos, hogy az étkezések végén én vagyok az ügyeletes romeltakarító, a túlméretezett meleg étel adagok maradéka, a fél kenyerek, a levágott, de végül el nem fogyasztott sajt, felvágott, akármi mindig az én tányéromon landol.

Ezzel kvázi lőttek az egészséges életmódom táplálkozástudományi aspektusának, de legalább nem maradok éhen.

A másik opció ugyanis az, hogy nem eszem semmit, mert a közös étkezés ideje alatt épp a 2,5 éves Legkisebb etetésével vagyok lefoglalva és amikor végre odajutok, én is ennék valamit, akkor azt kell konstatálom, hogy minden elfogyott és a 12 éves nagyfiú épp akkor suhan fel a szobájába az utolsó doboz joghurttal néhány házi készítésű keksz társaságában.

De legalább elhízni nem fogok…

Inner 4-3 (648x486px)

A hűtőnk

 

A hűtőnek egy ekkora családban két állapota lehetséges: tele van vagy totál üres. Érdekes módon az első állapot a heti nagybevásárlást követően sem tart tovább 24 óránál. Utána már csak tűzoltásra van lehetőség, de az eredeti status quót csak részlegesen lehet helyreállítani, vagy még úgy sem…Legközelebb egy hét múlva kerülhet rá sor. 

Inner 4-3 (648x486px) (1)

Amit eszünk

Kívülállók szemében úgy tűnhet, hogy nálunk minden az étkezések, evés körül forog, mert állandóan boltba, zöldségeshez, piacra járok, magam után húzva a banyatankot (lánykori nevén: gurulós bevásárlókocsit) degeszre tömve. Szóval, szerintem is minden az evésről szól… nem csak a szomszédok szerint.

Az elmúlt tizenkét év alatt folyamatosan szoktam rá arra, hogy egyre többet süssek-főzzek. Néha úgy érzem, mintha egy láthatatlan gumiszalag kötne a tűzhelyemhez, ami nem enged bizonyos távolságnál messzebbre kerülni, mert akkor éhen pusztulna a családom.

A főzésben az egyszerű recepteket kedvelem, de nálunk egy 30 percesre becsült fogás összedobása is legalább kétszer annyi időbe telik, tekintve a mennyiségeket. Fél kiló krumpli megpucolása nem egyenlő 2,5 kilóéval…Márpedig nálunk ez a kiindulási alap.

Az egész konyhai munkában számomra a sütik készítése jelenti a fényt az alagút végén.

Főleg, ha olyan sütireceptre sikerül szert tennem, amit nem is kell sütni. Az a megvalósult álom…, és nem csak nekem, mert bármekkora rutinom is van már a konyhában, azért néha becsúszik egy-két gikszer és akkor azért jobb egy félresikerült, de kiskanállal azért elfogyasztható joghurttorta, mint egy szénné égett teasütemény.

momwithfive.com/hu


Alexandra – Pink Dust blog 

Untitled design (3)Nagyon szeretek enni. Nem volt ez mindig így, sokszor nyűgnek tartottam, de ez főleg az egyetemi éveim alatt volt jellemző, mert egyrészt a kollégiumban kényelmetlen volt a bevásárlás és a főzés is, másrészt akkoriban nem éppen az volt a legfontosabb, hogy mit egyek, csak essünk túl rajta.

Volt olyan időszak is, amikor pedig előszeretettel választottam az érzelmi evés műfaját – az így felszedett kilókat szerencsére teljesen leadtam, aminek nagyon örülök.

Az elmúlt 2-3 évben viszont megjött a kedvem a sütéshez-főzéshez, és egy héten egy-két alkalommal biztosan készítek valami finomságot. Glutén- és laktózmentesen étkezem egy éve, az így készülő ételeim (főleg sütik) receptjeit fel is töltöm a blogomra, hogy segítséget nyújtsak azoknak, akik szintén diétáznak.

SANY0141-600x450

Ma sült harcsát eszem ebédre, amit anyósom készített, hozzá pedig készítettem sütőtököt. A desszertet előrevettem ma, és tízóraiként fogyasztottam el.

Sütőtökmérgezés várható mára, ugyanis a gluténmentes és laktózmentes muffin, amit ettem, szintén sütőtökös. Már kétszer készítettem el a receptem alapján, nagyon bevált. 

TIPP: Hármasával lefagyasztom őket, így ha szükségem van egy kis édességre, csak előkapom, és kész is.

SANY0013_2-600x506

Egy másik finomság, a mogyorós karamellszelet

Receptet ITT találtok. 

pinkdust.cafeblog.hu


 

Gabi – Nagyvilág 

Mindig is imádtam főzni. A gasztronómia szeretetét már gyerekkoromban megismertem, amikor a falun élő nagyimnak segítettem főzni és sütni, valamint anyukámnak segítkeztem otthon a konyhában. Az ételek iránt érzett Untitled design (4)szeretet magával hozta azt is, hogy idősebb koromban tudatosan kerestem az egészséges élelmiszereket, hazai alapanyagokat. 

Az egészséges táplálkozásra törekedtem Krakkóban is, de a finom ételek készítése sokszor esett áldozatul az időhiánynak.

Katalóniában azonban úgy érzem, új lehetőséget kaptam visszatalálni a gyökereimhez. Az itteni alapanyagok, az ízek és az illatok mindenkiben felébresztik a “foodie”­t. Az itteni étkezéseknek külön rítusa van, és ezt megszokni már egy külön kihívás.

f571a1f1-2ddf-440f-84d7-c42d8c28b4b0

Hogy mit eszem rendszeresen? Az asztalon minden nap van fehér kenyér, amit rendszerint paradicsommal, olívaolajjal és sóval tálalunk. Minden nap van az asztalon friss saláta, hús vagy hal. Imádom a csicseriborsót, de a tapas­t még jobban (tapas = különböző fajta ételek kis adagokban tálalva). A desszert sem hiányozhat: ez általában friss idénygyümölcs.

nagyvilag.reblog.hu


Iza – 160 gramm

Jó sok mindent ettem már életemben és közben elégedetten arra gondoltam, de jó, azt eszek, amit csak akarok. Nem figyeltem különösebben arra, milyen élettani hatással bír az, amit éppen elfogyasztok. Majd jött egy kattanás és vele együtt a cél: le akarok fogyni. Lehetőleg erőfeszítés nélkül, de tartósan és persze mielőbb. Nem kis áldozatot hoztam a gyors eredmény érdekében: nem ettem semmit. Három napig. Ezt a kihágást még számtalan fogyókúrás baki követte. Hol egyedül, hol barátnők támogatását élvezve hittem könnyű megoldást ígérő csodaszereknek.

Untitled design (5)Nem olyan régen beláttam, ezek nem vezetnek sehová. A nagy változás azzal kezdődött, hogy elkezdtem figyelni a szervezetem jelzéseit, ami után nem sokkal ételallergia vizsgálaton találtam magam.

Ekkor vette kezdetét a diétám első foka, amit nem sokkal később magasabb szintre emelt az, hogy kiderült inzulinrezisztenciám és PCOS-em van. Hogy bánom-e?

Most már nem.

Nem, mert egyfajta sorvezetőként tekintek rá, ami rákényszerít arra, hogy kellő időt szánjak magamra és ne másoknak akarjak megfelelni. 160 grammos szénhidrát diétát követek: naponta 6x eszem kb. három óránként. Az egyes étkezések meghatározott mennyiségű lassú és gyors felszívódású szénhidrátot tartalmazhatnak. Az allergiáim miatt arra is figyelnem kell, hogy ne fogyasszak glutén-, tej- és laktóztartalmú ételt, de tilos a cukor minden formája is.

A diéta a korábbiakhoz képest lemondásokkal jár: több időráfordítást, nagy körültekintést igényel. A fakanál mellett a konyhám állandó szereplője a számológépem és a mérlegem. Minden egyes napot megtervezek előre. Hosszú időbe telt, mire megtanultam helyesen étkezni, de amióta így (t)eszek, sokkal jobban érzem magam.

 
30fb4d50-6573-4fa7-a8f1-a642968b5401
 
A képen egy napi kajám látható. A reggeli saját sütésű gluténmentes zsemlécske avokádókrémmel. A lila dobozban a tízóraim és az ebédem, a befőttes üvegben pedig kókuszreszelékkel és goji bogyóval megszórt alma uzsonnára. Este egy barátnőmmel vacsorázom, oda viszem köretnek a piros tárolóban lévő 2 zsemlét, mert a vendéglátóhelyeken általában nem tudok kompromisszummentesen választani a kínálatból. Natúr húst szoktam kérni salátával, így számomra sem vész el a házon kívüli étkezések élvezeti értéke.
 

Enci – Wonder?Woman 

Ami azt illeti, ezen a téren nem én vagyok a követendő példa. Mióta visszamentem dolgozni, nagyon felborultak a korábbi étkezési szokásaim, és még nem sikerült felvennem a ritmust, bár nagyon igyekszem. Ha jut rá időm Untitled design (6)általában reggelizem, ez egy szendvics szokott lenni zöldségekkel.

Hetente kétszer összedobok egy smoothie-t, ami banánból, céklából és almából áll (ilyenkor mindig nagyon büszke vagyok magamra, ami nagyjából délutánig tart). Imádom a thai ételeket, és pechemre az üzlet mellett, ahol hétközben a legtöbb időt töltöm épp van egy wok bár, ahol rizstésztát, vagy Tom Yum levest szoktam rendelni.

Ez nem egy óriási adag, ezért hét körül, amikor hazaérek már rendszerint kopog a szemem, így szóba sem jöhet, hogy a vacsora kimaradjon.

12319600_10207944439709425_1244216357_n12336462_10207944444229538_2064157462_n12348668_10207944437909380_1438094354_n12346751_10207944435669324_1674621783_n12335906_10207944423109010_1563034621_n12346702_10207944423069009_317722049_n
< >
Nézz be Enci konyhájába!

A helyzet az, hogy nagyon jó dolgom van, ugyanis a férjem nemrég indított egy gasztroblogot, ezért szinte mindig készít valamilyen finomságot, mire hazaérek, így ez a nap fő étkezése nálunk, amikor mindhárman le tudunk ülni az asztalhoz, mielőtt a fürdetési rituálé elkezdődne.

Cukros üdítőket szinte sosem vásárolunk, ebben még régen megegyeztünk, így ásványvizet és teát iszunk, egy fárasztó munkanap után pedig egy pohár száraz fehér, vagy vörösborral lazítunk.

wonderwoman.cafeblog.hu


Girl power! blog

Untitled design (7)No, a sor végére azért én is beállok: az a helyzet, hogy nem főzök. Nincs időm, nincs kedvem, pici a konyha és a többi. Jó,néha-néha egy-egy rántotta a ráérősebb hétvégéken elkészül, de ennyi. Ezért hétköznap általában egész heti menüt rendelek, sokszor komplett egész napi adagokat, reggelivel, egyrészt így kiszámítható, másrészt ezzel megelőzöm a melléevést.  

Már hónapokkal ezelőtt leszoktam a kenyérről, helyette abonettet eszem, a krumplit és a tésztát elhagytam az étrendemből, bár 3-4 hetente bűnözök egyet – a makaróniért odavagyok. 

Az olasz kaját imádom, így gyakran eszem paradicsomlevest (szerintem az Okay Italiaban csinálják a város legjobbját), és hatalmas hamburger-fan vagyok. Sosem voltam édesszájú, így inkább popcornt rágcsálok, és persze a legdurvább függőségem a kávéhoz kapcsolható: a napi 3-4 kávé alap, de nekem kérem erről papírom van, mert alacsony a vérnyomásom. 

Zabpehely - reggeli

Zabpehely – reggeli


Paradicsomleves és zöldborsókrémleves (Helyszín: Okay Italia)

Paradicsomleves és zöldborsókrémleves (Helyszín: Okay Italia)

Néhány hónapja ászoktam a zabpehelyre: görög joghurtba szoktam tenni, egy kevés xilittel, a tetejére pedig banánnal vagy barackkal szoktam ízesíteni, összekeverve isteni.  Ezen kívül természetesen nagyon szeretem a szüleim főztjét: anyukám sóletje a világ csúcsa, szenzációs, apukám pedig a világ legjobb kínai zöldséges rizsételét készíti el. 

***

Girl Power! blog a Facebookon

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!