Girl Power! blog

2015 a női beszédek éve volt – íme a 12 legjobb idézet

2015 a végéhez közeledik. A világban rengeteg jó és rossz dolog is történt az évben, az öröm mellett sok bosszúság is ért minket, mindemellett 2015 az az év volt, mikor legalizálták az azonos neműek házasságát az államokban és legutóbb Görögországban is engedélyezték az élettársi viszonyt, a feminizmus pedig is egyre szélesebb körben válik ismertté  – globális támogatást nyerve. A nők oktatására egyre több szervezet hívja fel a figyelmet, és még talán soha nem beszéltünk ilyen sokat a nemek közötti egyenlőtlenségekről, mint most. Sütkérezzünk hát a nemzetközi feminista dicsőségben az alábbi, 2015-ös idézetekkel.

1.”Amikor azt mondtad a beszédedben: ‘Ha nem most, akkor mikor? Ha nem én, akkor ki?’, akkor úgy döntöttem, nincs azzal semmi baj, ha feministának vallod magad. Szóval én feminista vagyok, és mindannyiunknak feministának kellene lennünk, mivel a feminizmus az egyenlőség egy másik kifejezése” – Malala Yousafzai  az Emma Watsonnal történő beszélgetés során novemberben.

2.”Jelenleg mindösszesen 20 nő van a szenátusban, ezért fontos számomra, hogy arra bátorítsam a nőket, hogy pályázzanak. De ugyanilyen fontos, hogy egyes férfiak pedig fogják be a szájukat. Ez nem azt jelenti, hogy mi nők nem becsüljük a gondolataikat, hanem azt, hogy nem értékeljük mindet. A világnak nincs szüksége arra, hogy mindenről legyen véleményed. Például arra, hogy a nőknek mit kellene csinálniuk a testükkel. Csend legyen.” – Claire McCaskill szenátor, a The Late Show Stephen Colberttel című műsorban szeptemberben. 

3.”Minden nőnek üzenem: igen, meg tudjuk csinálni. Remélem azzal, hogy megnyertem ezt a díjat, inspirálok sok-sok-sok nőt… hogy ők is itt álljanak ezen a színpadon, és ők is átvegyék Az Év Sportolója-díjat. Úgyhogy hölgyeim, igen, meg lehet csinálni!” – Serena Williams, az Év Sportolója díjátadóján, ahol beszélt a testszégyenítésről és a kritikákról is, amivel karrierje során oly sokszor meg kellett küzdenie. “Volt már olyan, hogy valaki a bőrszínem miatt nézett keresztül rajtam, de olyan is, hogy azért vettek semmibe, mert nő vagyok. Ha akkor hallgatok a kritikusokra, akik azt mondták, soha nem fogok Grand Slamet nyerni, akkor most nem állnék itt több mint 21 Grand Slam címmel a kezemben”. 

4-800333ba01547d8d88dd968a68e602fe

4. “Mint First Lady, anya és emberi lény, nem tudok elmenni ezek mellett a lányok mellett, és azt tervezem, tovább hallatom a hangom értük életem végéig. Tovább sürgetem a világ vezetőit, hogy fektessenek be, és teremtsenek olyan társadalmakat, ahol megbecsülik őket. Azt tervezem, hogy elérem a helyi vezetőket, családokat és lányokat, hogy felhívjam a figyelmüket a lányok iskolába járásának erejére” – Michelle Obama a The Atlantic nevű újságban írt esszéjében a Let Girls Learn kezdeményezésről. 

5. “Hadd mondjak valamit: az egyetlen dolog, ami a fekete nőket megkülönbözteti bárki mástól, az a lehetőség. Nem tudsz nyerni Emmy-t olyan szerepért, ami nem is létezik” – Viola Davis, miután átvette az Emmy-díját szeptemberben. 

6. “Van egyfajta személyiségbeli hibám, mégpedig az, hogy nem tudom magam esélytelennek látni. Amikor az emberek azt kérdezik, hogyhogy ennyire magabiztos vagyok, akkor tudom, ez a szüleim miatt van. Ők ugyanis úgy neveltek, mintha egy magas, szőke, fehér férfi lennék” Mindy Kaling a Sundance Fesztiválon januárban. 

mindy-kaling-cover-ftr

Mindy Kaling

7. “Nem lehet nagy diadalt aratni a rasszizmus felett anélkül, hogy ne foglalkozzunk a kapitalizmus, a szexizmus, a homofóbia kérdésével, a környezettel, amelyben élünk, és az étellel, amit fogyasztunk. Fel kell ismernünk ezek kapcsolatát” – Angela Davis amerikai fekete polgárjogi harcos, filozófus.

ad

Angela Davis

8. “Mikor óvodás voltam, és a többi gyerekkel játszottam, azt mondták, úgy dobok, mint egy ‘lány’. Azóta feminista vagyok” – Rowan Blanchard, a Girl Meets World sztárja az ENSZ éves női közgyűlésén, júniusban. 

9. “Elég a dühös fekete lány narratívából. Ez is csak egy kísérlet arra, hogy alááson bizonyos perspektívákat. Határozott véleményem van, nem vagyok dühös” – Amandla Stenberg júliusi tweetjében.
landscape-1439398759-screen-shot-2015-08-12-at-114905-am

10.  “Mindig azt kérdezik tőlem: kinek adom majd tovább majd a fáklyát? Ez a kérdés nagyon feldühít. Nem egyetlen fáklya van, hanem sok fáklya. Én a sajátomat használom, hogy meggyújtsam másokét”- Gloria Steinem amerikai újságíró és aktivista egy októberi interjúban (ez elhangzott egyébként már tőle korábban is.)

11. „… Köszönöm az önkénteseknek, akik a környezettudatos higiéniáért dolgoznak a fejlődő világban… Minden nőnek, aki gyereket szült, a nemzet minden adófizető állampolgárának… Harcoltunk már mindenki egyenlő jogáért… elérkezett a mi időnk, hogy mi nők azonos bérezést és egyenlő jogokat kapjunk egyszer és mindenkor az Egyesült Államokban”- Patricia Arquette az Oscar-díjátadón

https://www.youtube.com/watch?v=L-EmDy3w1X8

12. “Az ambíció nem egy negatív kifejezés. Azt jelenti, hogy hiszel magadban és a képességeidben” – Reese Witherspoon, A Glamour – Az Év Nője díjátadóján. 

***

Girl Power! blog a Facebookon

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!