Girl Power! blog

Korábban gyerekfeleség volt, most ő India első női taxisofőrje

Még csak 14 éves volt, és már menyasszony, amikor öngyilkosságot akart megkísérelni, busz alá akarta vetni magát. Selvi Gowda végül felszállt a buszra.

Selvi Gowda Girl Power! blog

Selvi Gowda (forrás: Vimeo)

Ez az út végül jó messze vitte dél-indiai szülőfalujától, ahol a lány bántalmazó férje arra kényszerítette, létesítsen szexuális kapcsolatot más férfiakkal pénzért.

Selvi Mysore-ban kötött ki, és miután leszállt, a Szent Filoména templom előtt zokogott hosszú ideig. Valaki észrevette őt, és elvitte Odanadiba, a bántalmazott nők számára fenntartott menedékházhoz.

Selvi nem emlékszik pontosan, ki volt az illető, minden összemosódott – mesélte a lány. 

Most, 14 évvel később Selvi nem csak úttörő vállalkozónő, akinek saját taxitársasága van Mysore-ban, hanem egyben a nők jogainak szószólója is.

Selviről a kanadai Elisa Paloschi dokumentumfilmet készített “Driving with Selvi” címmel. A lány és a rendező 2004-ben találkoztak először.  

„Tudtam, hogy valami érdekes lesz ebben, ezért visszamentem a következő évben” – ezután Selvit 10 éven át követte.

„Mikor a filmet befejeztem, tudtam, hogy ez egy gyógyító utazás volt” – mondta.

Mikor Selvi először érkezett a menedékhez, semmit nem tudott a munkáról. Megtanították neki az úgynevezett fonálepilálás technikáját, amivel a szemöldök könnyedén alakítható –  ez az eljárás egyébként igen népszerű lett a világ összes szépségszalonjában.

De Odanadi vezetője többet látott a lányban, és arra bátorította, vegyen autóvezetői leckéket. Akkoriban Selvi még azt sem tudta, hogyan kell kerékpározni. Gépjárművezető-oktatója akkor még úgy látta, talán Selvinek egészen mást kellene csinálnia…

Néhányan tehát leckéket vettek, és szép lassan rájöttek, a sofőrködés több, mint az autóvezetői képesség. Nehéz volt kommunikálni az ügyfelekkel, az utasok sokszor félelmetesek voltak. Selvi például elmondta, nagyon félt, mikor először kellett egy utassal beszélnie. Ám mikor a másik két nő kilépett, Selvi ismertté vált, mint India első női taxisofőrje.  

„Most már nem félek vezetni. Tudatában vagyok, milyen utasok utaznak az autómban”- mondta.

Selvi utazási irodákkal társult, így nem az utcán veszi fel utasait, rendszeres ügyfelei vannak már. Persze, az új utasok gyakran meglepődnek, ha meglátják a női taxisofőrt.

Irónikus, de Selvi azt mondja, leginkább a nőkkel volt eleinte konfliktusa, ám a végén mégis, a legtöbben visszatérő kliensekké váltak.

Bár a fizetése teljesen rendben van, Selvi szerint nem a pénz a legfontosabb. „Ez a munka nyugalmat adott. Arra gondolok mindig, vajon ki lesz a következő utasom, és mi lesz a következő kaland – és ez engem boldoggá tesz.”

Selvi munkájának köszönhetően találkozott férjével is, Vijivel, aki szintén sofőr. A párnak már két gyermeke van.

A világon több mint 700 millió 18 év alatti fiatal lányt adnak férjhez a UNICEF adatai  szerint.

***

Girl Power! blog a Facebookon

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!