Girl Power! blog

Mindenki a vaginájáról beszél, de egyvalamit még nem említett senki

“Mókus, kiscsibe, cicus, puni, odalent…– nők milliói illetik ilyen, és ehhez hasonló nevekkel a nemiszervüket. Míg a férfiak bátran beszélnek róla, a “vagina” máig tabu maradt. Viszont ha valamiről nem beszélünk – hiszen még megfelelő szavunk sincs hozzá – vajon törődhetünk-e vele megfelelően?

woman

Az Idelyn azt szeretné elérni, hogy közösen találjunk egy pozitív töltetű, a nők számára szerethető kifejezést a női nemi szervre.

A tabuk ledöntése számunkra egy szavazással kezdődik” – hirdeti a cég, amely egy formabontó videóval robbant be a köztudatba, ezzel itt:

https://www.youtube.com/watch?v=KCcZkYJfffM

Amikor először láttam, rögtön az jutott eszembe, mennyire tipikus, hogy egyrészt a megszólaló nők ezen még sosem gondolkodtak el, másrészt az is, ahogy a férfiak kapitánynak, Bobbynak (WTF?) nevezik el a hímvesszejüket.

Egyeseknek szórakoztató, egyeseknek tanulságos: mindenesetre jól látszik, kinek mennyire játszik központi szerepet az életében a nemi szerve.

TÉMÁBA VÁG: Férfiakat kérdeztek arról, mit jelent nekik a vagina – íme a válaszok

A kisfilmben szereplők közül egyetlen nő sem említett sem nunit, sem cunit, sem semmi mást, a férfiak csípőből sorolták a neveket, és persze oké, ez lényegében tényleg baromi vicces és figyelemfelkeltő, és értem is az üzenetet, hogy gyerünk csajok, szeressük a puncinkat, mint a pasik a farkukat  – de nekem még egy valamit eszembe juttatott:

a Kati barátnőmmel való beszélgetésem a minap, aki friss anyukaként konkrétan elpityeredik, ha a szüléséről esik szó, vagy ha bárki megkérdezi, szexeltek-e azóta. 

Katinak nagyon traumatikus szülése volt, nem is szoktam faggatni, néha-néha elkezd mesélni róla, és a szörnyű- szó egy mondatban legalább kétszer szerepel. Komplikáció ugyan nem történt a szülés közben, egyszerűen csak a félelem, a kibírhatatlan és végtelenül hosszadalmas fájdalom, a vér mind-mind negatív emlékként tározódtak el, pozitívum, na az bizony nincs, csak maga a baba, és hogy végre vége van.

És a szülés kapcsán van még valami, ami fájdalmas kérdés: a vaginája.

Kati ugyanis nem is (csak) a szülést tartotta a legnagyobb traumának, hanem az utána való (kellemetlen? enyhe szó rá) összevarrósdit. Miután ez megtörtént, amellett, hogy alig bírt kibotorkálni a fürdőszobába, hosszú hetekig nem is mert belegondolni, milyen állapotban lehet alul.

Addig-addig húzta, míg egy nap fogott egy tükröt (míg a kisbabája elaludt), és megtekintette, mi újság. 

Nem kellett volna.

Kati erről sem szeretett volna túl sokat diskurálni, mindenesetre annyit mondott: “miután megláttam, rádöbbentem: megszűntem nőnek lenni”. 

TÉMÁBA VÁG: Férfiak próbáltak lerajzolni egy női nemi szervet – nem annyira sikerült

Persze biztosítottam afelől, hogy ugyan, és szép lesz hamarosan ismét, mint régen, meg még mondtam egy csomó okosságot, dehát persze, könnyű nekem, én még mindig nem szültem, fogalmam sincs az egészről.

Mother and child - Girl Power! blog

Forrás: Tumblr

Szóval szerintem külön kampányt kellene arra vonatkozóan is indítani, hogy a nők szülés után hogyan találjanak vissza nőiességükhöz, és hogy a punci, suna, nuna vagy hívjuk bárhogyan, ismét teljesen az övéké legyen úgy, ahogyan az előtte volt.

És hogy azoknak a nőknek, akik bármilyen traumatikus élmény miatt nem akarnak/nem mernek beszélni a vaginájukról, legyen valaki, egy cég, egy kampány, egy szervezet, egy terapeuta, vagy akárki, aki utat mutat, támogatást nyújt. 

***

Girl Power! blog a Facebookon

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!