Girl Power! blog

A 8 legjobb hely Budapesten, ahol feltöltődhetsz

Sok stresszmentesítő programról, mozgalomról olvasni az elmúlt időszakban; egyre többen ismerik fel, hogy lassulni, lassítani kellene, a mindennapi rohanást nyugodt, kellemes pillanatokra, valódi élvezetre váltani. Érdemes elmerengeni arról, tulajdonképpen mi is lenne jó nekünk. 

Én az elmúlt hetekben éreztem igazán, hogy szakad a cérna. Multitasking, feladatok, többfelé figyelés, stressz, konfliktusok, és ennek az eredménye: a fizikai jelek, a gyomorgörcs, az alváshiány. 

És akkor végre, a tegnapi nap folyamán fogtam a kis naplóm, és elkezdtem írni.   

 

No nem is csak arról írtam, hogy miért rohanom át az egész életemet, hogy miért idegeskedek nap mint nap valamin (persze van is min), hanem inkább arról, hogy hogyan lehetséges, hogy a világ egyik leggyönyörűbb városában élek, és alig veszem észre mégis az engem körülvevő világot. 

És hogyan lehetséges, hogy jógázni csak egyszer-egyszer jutok el, miközben szintekkel emeli az életminőségem.

Hogy hogyan lehetséges, hogy évek óta tulajdonképpen azt csinálom, amiről fiatalabb koromban álmodoztam, miközben egyfolytában fáradt és nyűgös vagyok, és hogyan lehetséges, hogy a telefonom már hozzánőtt a tenyeremhez?

Tudom az elméletet, tudom, hogy lassítani kellene, de néha úgy érzem, elkapott a gépszíj és mégsem tudok kiszállni.

Ugye neked is ismerős?

Ráadásul ma pont keresgéltem a Pinteresten “monday morning” témában, és egytől egyig csak olyan képek jöttek fel, amin utálják, unják, ki akarják hagyni stb. a hétfőt. Tényleg így kell ennek lennie?

Készítettem egy listát, mik azok a helyek, ahová többször szeretnék eljutni, mint amennyit most vagyok. Akár hétfő reggel is, persze nyilván, ha nem hajnali beosztásban vagyok.

Nem csak az otthon töltött idő okozhat megnyugvást, hanem a budapesti forgatagban való kikapcsolódás is. Mutatom, én hol teszem mindezt: 

Mozgás – jóga:

  • YogaHome

A YogaHome-ra teljesen véletlenül bukkantam, mikor a közelben keresgéltem valami új lehetőséget azután, hogy felhagytam a jóga és nia-oktatással, és elkezdtem elsősorban magammal foglalkozni, mert éreztem, hogy a stressz testi tünetei nagyon nem jó irányt mutatnak. 

Szóval, kiderült, tőlem csak pár lépésnyire vannak a Pannónia utcában, és pont akkor indult egy női jóga tanfolyam, ami még jól is jött, tudjátok, a sok fájdalmas görcs meg kiszámíthatatlan időpontok, gyerek-kérdés és a többi.

Elmentem Kovács Zsuzsihoz, aki az egyik legkedvesebb és legnyugodtabb ember akit valaha ismertem, szerintem sohasem lehet semmivel felbosszantani, nem véletlenül jógaoktató. Hihetetlenül rendbe tett, de persze, ha többet járnék felé, még jobban lennék. 

yogahome

 

  • Astanga Jóga Labor

Míg Zsuzsinál a relaxáció, addig Nadinál az önismeret és a saját erőm kerül a középpontba, amikor ott vagyok.

Ráadásul a hely, ahol Nadi van, nagyon menő: a Jurányi Ház hihetetlen varázslattal bír, táncosok, grafikusok, művészek, tervezők gyűjtőhelye ez, Nadi kis jógaszobája pedig olyan, mint ha hozzá mentünk volna át egy kis gyakorlásra.

Az astangában jómagam valami olyan tüzet véltem felfedezni, ami már nagyon hiányzott magamból.

Nagyon mélyre áshatsz vele, és az életed szerves részévé válik nagyon hamar. Szóval, ez is listás, hetente 3-szor el kell jutnom ide. 

Ashtanga jóga Budapesten

A képen Nadi

Kávé és más:

  • Liberté

A Liberté a volt Szabadság kávéház helyén nyílt, gyakran sétálok arra, és szemezek a hellyel.

Egyrészt a Szabadság tér és környéke számomra város egyik legtündöklőbb szelete, imádom, a Liberté hangulata pedig nagyon magával ragadó.

Ehetsz-ihatsz, de ha csak beülsz kávézni egy jó könyvvel, szerintem ez már az egyik legfontosabb lépés a kikapcsolás felé. 

Fotó: Liberté-Facebook

Fotó: Liberté-Facebook

  • HelloAnyu

A HelloAnyuban először egy ruhacserés programon voltam: ha belépsz ide, máris magával ragad a hely baráti, otthonos hangulata. Szőnyeg, fotelek, gyerekek, fent jóga és kézműves foglalkozások, kellemes kávéillat.

Igazi női hely, ahol barátságok köttetnek, tanulhatsz, jógázhatsz, van meditáció, ingyenes aerobic, meseszínház, teakurzus (!), és tényleg: rengeteg, rengeteg minden. 

Fotó: HelloAnyu-Facebook

Fotó: HelloAnyu-Facebook

Szabadban:

  • Füvészkert

Idejét sem tudom, mikor jártam utoljára a Füvészkertben. Ja de, mégis: középiskolás voltam, és amikor lógtunk, ide jöttünk.

Igen, szerencsére nem piálni jártunk, hanem a Füvészkertben filozofálgattunk, megváltottuk a világot a sok-sok növény között.

És igen, milyen szuper dolog évszázados fák között sétálni, hallgatni a madárcsicsergést, vagy leülni egy padra, és csak ülni, figyelni!

A 850 forintos belépőár nem is vészes, ráadásul csak 2 ezer forint a havi bérlet. 

Fotó: Füvészkert- Facebook

Fotó: Füvészkert- Facebook

  • Szent István park

Egy hely, ahol barátságok, szerelmek köttetnek, ahol együtt játszanak családok, gyerekek és felnőttek: petanque, tollaslabda, foci, kártya, sakk, csak egy kis jó idő kell hozzá: igaz, a parkba kutyával nem lehet bemenni – ezért sem tudtam eddig sokszor eljutni – , de érdemes ide egyedül elvonulni, na jó, egy könyvvel és egy pokróccal tavasszal.

Vagy a szerelmeddel, esetleg a havernőkkel.

De inkább egyedül.

És csak figyelgess kifelé. Meg befelé. 

Programok:

  • Marczibányi tér: Calcutta Trio – indiai zeneklub

Tizenéves voltam, amikor egy barátom elvitt egy vasárnap délután a Calcutta Trio koncertre a Marczibányi téri szabadidőközpontba. Akkor még nem értettem. Nyűglődtem. Folyamatosan járt az agyam.

Kényelmetlen volt a szék.

Nem értettem, hogy lehet nyugton maradni egy szitárkoncerten?

Ahogy felnőtt lettem, persze hogy megértettem.

Mit nem adnék, ha minden vasárnap ez lehetne a programom!

Élő szitárzene, csak a zenészek és te. A Marczibányi téren  most nem vasárnaponként van a koncert, érdemes tájékozódni az oldalon. 

  • Városnéző séták

 A végére hagytam egy aktív kikapcsolódást, és nem is ajánlanék konkrét szervezőket, a Facebookon rengeteg ilyet találni.

Budapest - Lánchíd

Na de tényleg: mikor bóklásztál egy jót utoljára a belvárosban? Én már idejét sem tudom, egyfolytában csak rohanok. És mikor elhaladsz egy-egy épület mellett, tudod-e a történetét?

Tudod-e, ki élt ott, és mit alkotott?

Nagyon izgalmas séták közül válogathatunk, én most egy tűzfalsétára csekkoltam volna be, ha időben észreveszem, ezért most a híres íróink nyolcadik kerületi világa lesz helyette soron. 

És nektek mik a kedvenc városi helyetek? Írjatok kommentet, nagyon érdekel!

 

(Megjegyzés: ezért a posztért nem fizetett senki, csupán az én szubjektív véleményemen alapul: szívemből ajánlom őket mind. )

***

Girl Power! blog a Facebookon

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!