Girl Power! blog

Hosszú hétvége a barátokkal? Mutatom, merre menjetek

A 6 legjobb úti cél a húsvéti szünetre.

forrás: Hadobás Ingrid

Sárospatak/Megyer-hegyi tengerszem. forrás: Hadobás Ingrid

Lélegzetelállító  helyekért nem kell átlépnünk az országhatárt; vízeséseink, tengerszemünk, sőt, Nemzetközi Csillagoségbolt-parkunk és bioszféra-rezervátumunk is van.

A trivago.hu szálláskereső weboldal összegyűjtötte azokat a különleges, olykor eldugott vidéki úti célokat, melyek tökéletesek egy húsvéti családi kiránduláshoz.

Néhány helyen már közülük megfordultam én is, de a többit is ki kell próbálni, és mivel itt a húsvét, és még jó időt is mondanak, ajánlott kimenni a szabadba. 

Mi most egy nagy társasági kirándulást szervezünk, e hat úticél közül biztosan tudunk majd választani. 


Szilvásvárad/Szalajka-völgy – Fátyol-vízesés

 forrás: Szilvásvárad Idegenforgalmi Egyesület

forrás: Szilvásvárad Idegenforgalmi Egyesület

Szilvásvárad és a mellette elterülő Szalajka-völgy a Bükk-hegység egyik leglátogatottabb kirándulóhelye.

A Bükki Nemzeti Park erdeiben két tanösvény áll a túrázni vágyók rendelkezésére, de kihagyhatatlan program az erdei kisvasút is, mely gyors és élményekkel teli eljutást biztosít a Szalajka-völgy főbb látnivalóihoz.

 

TÉMÁBA VÁG: Így ünneplik a húsvétot a világban

 

A vasút Szalajka-Fatelepről indul és elvisz egészen a Gloriette tisztásig; itt található a terület leglátványosabb természeti képződménye, a Szalajka-forrás által táplált Fátyol-vízesés.

Ez a 17 méter hosszú, 18 lépcsőből álló mésztufagáton leáramló zuhatag egyesek szerint a vízpermet fehér fátyláról, mások szerint a csipkéhez hasonló mésztufáról kaphatta nevét.

Szállásajánló: Villa Park Panzió


Szenna/Zselici Tájvédelmi Körzet – Szennai Skanzen 

znamenák©photo

Forrás: znamenák©photo

A Zselic a Dunántúli-dombság déli részén található, 1200 km²-es területén keverednek az érintetlen természeti és a gazdag kulturális értékek. Szelíd dombjai és jellegzetes erdőtársulásai miatt kedvelt kerékpáros úti cél.

Ráadásul nemcsak nappal, hanem éjjel is; a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el (egy skóciai nemzeti parkkal együtt) 2009-ben Európában elsőként a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet, köszönhetően annak, hogy a csillagos ég látványát itt alig zavarják mesterséges fények.

Egyik legkülönlegesebb látnivalója a Szennai Skanzen, melynek zsúpfedésű, füstöskonyhás lakóházai a múltba repítik a látogatót.

Az 1978-ban megnyílt szabadtéri néprajzi múzeum egyedülálló módon egy élő falu, Szenna közepén, a közösség aktív részvételével jött létre.

Szállásajánló: Kastélyszálló Szarkavár


Tiszafüred/Tisza-tó – Tiszavirág Ártéri Sétaút

forrás: tiszafüred.hu

forrás: tiszafüred.hu

A Tisza-tó és környéke egyedülálló természeti kincsnek számít, amiért egy tavaszi hétvégén is érdemes otthagyni a nagyvárosi forgatagot.

„Fővárosa” Tiszafüred települése, ahonnan a Hortobágyi Nemzeti Park és az annak részét képező tisza-tavi madárrezervátum is könnyen elérhető. Utóbbi a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek egyike, szigorúan védett terület, mely csak csónakkal közelíthető meg.

 

TÉMÁBA VÁG: Néhány húsvéti nyúl, amin nagyon fogsz nevetni

 

Ennek is köszönhető, hogy európai viszonylatban is egyedülálló madárvilág jött létre a területen. A szerencsések bakcsót, kanalasgémet, kormoránt, kócsagot is láthatnak.

Madárlesre tökéletes a Tiszavirág Ártéri Sétaút 1,5 km-es tanösvénye is, mely megfigyelő tornyokkal, teknővájással, kosár- és gyékényfonással egész évben várja a terület élővilágára kíváncsi látogatókat.

Szállásajánló: Tisza Balneum Thermal


Sárospatak/Zempléni Tájvédelmi Körzet – Megyer-hegyi tengerszem

forrás: Hadobás Ingrid

forrás: Hadobás Ingrid

Sárospatak kulturális öröksége megkérdőjelezhetetlen; a sárospataki vár (vagy Rákóczi-vár) középkori építménye bizonyára sokak számára ismerős, hiszen az 500 forintos bankjegy hátoldalát dísziti.

Kevésbé ismert azonban, hogy az észak-magyarországi település környéke rengeteg természeti értéket is rejt. A leglátványosabb talán az egykori bánya fejtési gödreiből maradt Megyer-hegyi tengerszem.       

 

TÉMÁBA VÁG: Kreatív húsvéti tojások művészetkedvelőknek

 

Vizének mélysége eléri a 6,5 métert is, a körülötte magasodó sziklák pedig helyenként 70 méteresek.

A tó most kalandot ígérő ösvényekkel várja a túrázókat. A Sárospatakhoz közeli Zempléni Tájvédelmi Körzet vulkanikus eredetű vonulatai, keskeny völgyei, gyertyános tölgyerdei és bükkösei is kitűnő helyszínei lehetnek egy családi hétvégének.

Szállásajánló: Bodrog Wellness


Zirc / Bakony – Tési szélmalom

forrás: Tourinform Zirc

forrás: Tourinform Zirc

Az itt található kisebb települések kulturális látnivalóinak, valamint a röghegység természeti kincseinek köszönhetően a Bakony sem maradhat le a listáról.

A térség központja Zirc, mely a környék fennmaradt történelmi, művészettörténeti értékeinek egy jelentős részét őrzi. A város tökéletes kiindulópontja egy bakonyi gyalog-, vagy biciklitúrának; a környék arborétumain kívül érdemes ellátogatni a Hubertlaki-, másnéven Bakonyi Gyilkos-tóhoz, melyet erdélyi testvéréhez hasonlóan halott fák csonkja tűzdel, de a tési szélmalmok is megérnek egy rövid utat.

Túrázóknak kézenfekvő egy bejáratott útvonalon elindulni; a Boroszlán tanösvény meredek kaptatókon, fennsíkokon vezet és útvonalán található a környék leglátogatottabb barlangja, az Odvaskői is.

Szállásajánló: Szarvaskút Wellness Hotel


Fertőd/Fertő-tó – Fertő-Hanság Nemzeti Park

forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Fertő-tó Közép-Európa legnagyobb sztyepptava (síkvidéki, sós állóvize), mely a kerékpárosok egyik legkedveltebb magyarországi úti célja.

A Hanság Tájvédelmi Körzettel együtt ez a terület alkotja a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot, melyet a 70-es évek végén bioszféra-rezervátummá nyilvánítottak.

A hivatalos leírás szerint tehát „előmozdítja és bemutatja az ember és bioszféra között létrejövő kiegyensúlyozott kapcsolatot”.

A Fertő-tájon a korán kelők hajnali madárlesre mehetnek, de kenutúrán, vagy csónakázáson is részt vehetnek. A terület egyik legjelentősebb települése Fertőd, mely a természeti értékek mellett olyan ember alkotta látnivalókkal várja a turistákat, mint az Esterházy-kastély, vagy a barokk Muzsikaház.

Szállásajánló: Rabensteiner Apartman-Panzió


 

Remélem mindenki szuperül ki fog tudni kapcsolódni a hétvégén, akár barátokkal, családdal, társasággal utazik!

***

girlpower

 

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!