Girl Power! blog

Húsvét hús nélkül – vegán ünnepi menü

Sokan nekiláttak már a húsvéti sonka előkészületeinek, pácolnak, sütnek, főznek, és így tesznek a vegetáriánusok és a vegánok is. 

Akik egy picit is érdeklődnek a vegetarianizmus, és a veganizmus felé, tudják, hogy a tudomány nem áll meg a rántott karfiolnál meg a töltött gombánál, de nem ám. 

Finomabbnál finomabb vega és vegán zöldséges ételek készülnek a konyhákban, legyen szó akár családi ebédekről, baráti összejövetelekről vagy ünnepekről. 

És itt a húsvét, ami valakinek a vallás miatt fontos, valakinek a családi összejövetelek miatt, valakinek pedig a nagy evések miatt.

Én utóbbi kettő csoportba tartozom, és úgy döntöttem, idén újítok, és bár anyukám csinálja a szokásos sonkás-tojásos-kalácsos menüt a család többi tagjának, én valami mást viszek most az ünnepi asztalra, mégpedig húsmentes finomságokat.

Az egyik kedvenc vegán bloggeremtől válogattam össze a menüsort, nem klasszikusokat, inkább különlegességeket. 

Kristy Turner

a keepinitkind bloggere szereti az állatokat, imád utazni, és férjével közösen készít szenzációs menüket és ételfotókat. 

Kristy Turner and her husband

Photo: keepinitkind

Kristy is egyike volt azon embereknek, akik régen azt gondolták, kizárt, hogy valaha is vegánok lesznek.

Húson és krumplin nőtt fel,  és csak korai húszas éveiben vált vegetáriánussá – a sajtról akkor még nem tudott lemondani (megértem).

Azonban egyszer élesben volt szemtanúja a tejtermékek – mint írja, erőszakos – előállításának  és akkor eldöntötte, vegán lesz. 

Csodálatos blogja van, és nem győzöm lapozni a fantasztikus recepteket. Ja igen, és persze receptkönyve is jelent már meg, ami itthon nem kapható, de megrendelhető

But it could never go vegan!

Amit első látásra tudni kell a receptekről (melyek nemcsak vegánok, de gluténmentesek és igény szerint cukormentesek is):

  • Nem olcsó mulatság
  • Néhány hozzávaló, amit a blogger említ, nem kapható itthon, de helyettesíthető mással
  • Picit időigényes, ami az olyanoknak, mint én, ijesztő, de nem lehetetlen
  • A három recept leírását picit rövidítettem, Kristy hosszan és élvezetesen részletez minden egyes mozzanatot és teendőt, érdemes az eredeti, angol verziókat elolvasni az oldalon

A leves: Nagymama vegán minestrone levese

Kristy minestrone levelesének (akkor még nem veganizált) receptje két éve elhunyt nagymamájától származik, aki még kézzel írott receptett adott át a lánynak, mikor Kristy elköltözött ottonról, és egyedül kezdte meg önálló életét.

Kristy írja, ennek a levesnek van egyfajta gyógyító ereje.

“Mikor egy-egy őszi estén ettem a levest roppanós francia kenyérrel, éreztem, hogy minden tinédzserkori traumám eltűnik. Nagyi tudta, hogy ez volt a kedvencem, mert sokszor elkészítette nekem”

– írta blogjában. 

Hozzávalók:

A szejtángolyókhoz:

1 csésze szejtán (búzahús, egyfajta húspótló, alapanyaga a búzasikér)
¼ csésze csicseriborsó liszt
¼ csésze zsemlemorzsa
3 kanál élesztő
½ teáskanál szárított kakukkfű
½ teáskanál szárított oregánó
½ teáskanál szárított bazsalikom
¼ tk zsálya
¼ teáskanál paprika
1/8 teáskanál cayenne bors

1 kanál olívaolaj
2 apróra vágott gomba
2 kanál apróra darált édeskömény
2 kanál apróra darált hagyma
1 gerezd apróra vágott fokhagyma

¾ csésze zöldségleves
2 kanál Bragg Liquid Aminos – itthon ez a típusú folyékony protein nem kapható. A termék egy GMO-mentes folyékony aminosav, amelynek alapja a szójabab. Ezt persze lehet helyettesíteni többféle itthon is kapható termékkel, amelyek külöböző növényi fehérjéket jelentenek) 
1 kanál paradicsompüré

44_Kristy_Chris-683x1024

Photo:keepinitkind

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 325 fokra. Tégy a tepsibe sütőfóliát és permetezd be repce- vagy olivaolajjal. 

Közben egy tálban keverd ki a “száraz” hozzávalókat (hozzávalók első része), és tedd félre ezt is.

Egy kisebb serpenyőben közepes lángon forrósíts fel olajat, és kb. 30 másodperc múlva adj hozzá gombát, édesköményt, hagymát és fokhagymát, majd pirítsd meg. 

Ha a hagyma már üveges, a gomba pedig megpuhult, vedd le a tűzről.

E “nedves összetevőket” – Kristy így írja –  a zöldségekkel együtt add a száraz összetevőkhöz.

Keverd meg, majd gyúrd addig, míg egy tömör labdaformát nem kapsz.

Formálj kis golyókat a kezeddel, és ha kész, dobd rá a fóliázott tepsibe (kb. 30-35 golyód lesz így).

Fogj egy másik fóliát is (melynek azt az oldalát permetezd, amelyek a golyókhoz érnek majd), majd fedd le a tepsit, és mehet a sütőbe 15 percig, utána forgasd meg őket, és süsd még 15 percig.

Miután kivetted a sütőből, vedd ki, és hagyd állni picit, majd tedd légmentesen záródó tárolóedénybe, míg fel nem használod. 

A teljes recept angolul itt. 

A leveshez:

(nagy edényre lesz szükséged, mert ahogy Kathy felhívja rá a figyelmet, ez hatalmas adag)

Hozzávalók:

2 kanál olívaolaj
1 hagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
3 hámozott és szeletelt sárgarépa
2 szeletelt zellerszár
1 doboz (kb.8,2 deciliter) paradicsomkockák (organikus)
5 csésze zöldségleves
3 kanál aminosav
2 tk szárított bazsalikom
2 tk kakukkfű
2 tk oregano
1-½ teáskanál só
1 teáskanál majoránna
½ teáskanál paprika
¼ teáskanál cayenne
Bors
1 édeskömény gumó, félbevágva és szeletelve
2 csésze brokkoli, aprított
1 csésze crimini gomba, szeletelve
2 kis sütőtök, félbevágva és szeletelve
1 kis csokor kelkáposzta
5 csésze víz
1 babérlevél

Kb. 400 gramm cannellini bab, lecsöpögtetve és leöblítve
1 csésze fagyasztott zöldborsó
25-30 mini szejtánlabda
1 csésze száraz tészta (pl. radiátor tészta)
paprika ízlés szerint

Elkészítés:

Egy nagy fazékban hevíts olíva olajat közepes lángon, kb. 1 percig.

Adj hozzá hagymát, fokhagymát és pirítsd, míg áttetszőek nem lesznek. Add hozzá az összetevőket, és keverd össze.

Emeld fel a hőfokot, fedd le az edényt, és forrald fel. 

Végül lassan csökkentsd a hőfokot, és még hagyd lassú tűzön főni az ételt, és főzd, míg a tészta meg nem puhul, és minden zöldség meg nem fő teljesen. 

A teljes recept angolul itt.

A főétel: Vegán Margherita pizza

“Mióta gluténmentes étrendre tértem át, a pizzakövem szörnyen magányos” – írja Kristy a recept leírásának elején, persze azóta már rájött, nem kell lemondani a finomabbnál finomabb tésztákról, hiszen glutén nélkül is elkészíthető.

Ehhez az ún. aquafabát használja, amiről én még csak néhány hete hallottam életemben először. 

Hozzávalók:

3/4 csésze víz, kb. 43 fokra felforralva
2 1/2 teáskanál élesztő
1 teáskanál cukor
1/2 csésze aquafaba (csicseriborsólé)
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
1 3/4 csésze gluténmentes liszt (pl. zabliszt) 
olívaolaj spray

Pizza szósz
425 gramm sótlan paradicsomszósz
170 gramm paradicsompüré
1/2 csésze víz
1 evőkanál olíva olaj
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál szárított oregánó
1/4 teáskanál fokhagyma por
só és bors ízlés szerint

Öntetek
2-3 paradicsom, szeletelve
Házi készítésű kesudiós sajtmártás, vagy boltban vásárolt vegán mozzarella
friss bazsalikom
pirospaprika pehely – opcionális

Elkészítés: 

Keverd össze a meleg vizet, az élesztőt és a cukrot, majd kb. 10 percig hagyd állni.

Egy másik nagy tálban keverd össze az olíva olajat, sütőport és és sót, majd miután az élesztő “aktiválódott”, add hozzá a vizes, élesztős keveréket.

Habverővel verd fel ezt az egyveleget, majd add hozzá a gluténmentes lisztet és keverd össze. 

Helyezd el a tésztát egy tálba, amit előtte olíva olajjal kentél ki, majd fedd le egy meleg vizes konyharuhával. Helyezd a tálat meleg, huzatmentes területre, és hagyd állni 1 órára.

Míg a tészta kel, készítsd el a szószt. 

Egy közepes fazékban keverd össze a hozzávalókat és hevítsd fel. Míg lassan csökkented a hőfokot, hagyd a lassú tűzön, majd néha kevergesd körülbelül 15-20 percig. Végezetül vedd le a tűzről és tedd félre. 

Közben a sütőt melegítsd elő 230 fokra, a paradicsomszeleteket pedig terítsd szét egy papírtörlőre. Sózd és borsózd őket. 

Miután a tészta megduzzadt, tedd a lisztezett területre, és gyúrd szét a labdát, amíg fel nem veszi a pizzaformát. Teregesd szét szépen, olíva spray-vel apedig fújd be a pizza szélét, végül pedig süsd 10 percig, ezt követően jöhet a pizza szósz.

A tetejére jöhet a paradicsom, mozarella vagy vegán sajt, majd így tedd vissza a sütőbe, és süsd még 7-10 percig, míg a kéreg aranybarna nem lesz és a sajt rá nem olvad. 

Ha kész, vedd ki a sütőből, szórd meg bazsalikommal, szeleteld fel és tálald.

Egészségedre!

A teljes recept angolul itt. 

Az édesség: fahéjas tekercs

Ez az édesség igazából minden ünnep alkalmával tökéletes választás lehet, de én már olyan régóta nézegetem, hogy muszáj volt megmutatnom itt, a blogban. 

Hozzávalók:

A tekercsekhez:

1/2 csésze mandula tej (vagy egyéb nem állati eredetű tej)
1 1/2 teáskanál élesztő
1/4 csésze olvasztott vegán vaj
1 teáskanál vanília-aroma
1/4 csésze + 1/2 teáskanál kókusz cukor (vagy vegán barna cukor)
2 csésze teljes kiőrlésű liszt
1/2 teáskanál só

A töltelékhez
2 evőkanál olvasztott vegán vaj
2 evőkanál kókuszcukor (vagy vegán barna cukor)
2 teáskanál őrölt fahéj
1 csésze porcukor (vagy xilit)
3-5 teáskanál mandula tej

Forrósítsd fel a tejet, majd adj hozzá fél teáskanál cukrot és élesztőt.

Hagyd ülni kb. 10 percig, míg a teteje be nem habosodik, majd öntsd egy tálba. Add hozzá az olvasztott vajat, majd a negyed csésze kókuszcukrot, a vanília-aromát, és a sót, keverd össze.

Óvatosan add hozzá a lisztet is, mindig csak egy keveset (ha túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl száraz, akkor pedig tejet).

Tedd ki a tésztát egy deszkára, ott pedig gyúrd tovább még 5 percig. Közben vékonyan kenj ki egy tálat olajjal (Kristy repceolaj spray-t ajánl), majd helyezd a tésztát a tálba.

Fedd le nedves konyharuhával, és hagyd állni, lehetőleg meleg helyen, körülbelül egy órára. 

Ha ez megvan, melegítsd elő a sütőt 350 fokra.

A tésztát tedd rá egy lisztezett területre, majd kb. 8×12-es téglalapokra szeleteld fel a tésztát, kend be olvasztott vajjal. Szórd meg kókuszcukorral, fahéjjal, ezután pedig kezdődhet a feltekerés.

A sütőben 15-20 percig kell sütni, míg enyhén aranybarna nem lesz, és meg nem emelkedik. 

Közben jöhet a cukormáz, ami pofon egyszerű: habverővel verj fel tejet és porcukrot. 

Vedd ki a tekercseket a sütőből, és hagyd pihenni néhány percig, végül öntsd rá a cukormázat, majd tálald. 

Jó étvágyat!

***

girlpower

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!