Girl Power! blog

Lehet, hogy a kedvenc filmed nem ment át a Bechdel-teszten?

A Bechdel-teszt megmutatja, hogy hogyan képzelik el a filmes rendezők és producerek a nő szerepét a férfiak uralta világban. A teszten a 2015-ös filmek 50 százaléka megbukott.

2015 a felháborodás éve volt Hollywoodban.

Egyre több színésznő emelte fel ugyanis a hangját például az egyenlőtlen bérek ellen – és így tett Jennifer Lawrence is, ha még emlékeztek. Hollywoodról tehát lehullott a lepel: kevés a nő a rendezők, producerek körében, és a nagyobb horderejű szerepeket sem nők kapják.

Az egyik terület, ahol a legjobban mérhető a női nem alulreprezentálása, az nem más, mint a filmvászon. 

A 2015-ös év azonban ehhez képest igen erős és női főhősökkel teli filmekkel örvendeztetett meg minket, megjelent például a Joy, a Mad Max, a Star Wars, vagy épp a Hamupipőke: elsőre pillantásra pedig úgy tűnik, mintha a legtöbb filmben érett női karakterek csupa menő és vagány dolgot művelnek végre. De picit nézzünk jobban a dolgok mögé.

Joy-Trailer

A legegyszerűbb módja, hogy lemérjük, hogy egy film “nőbarát”-e, az az ún. Bechdel-teszt. 

A Bechdel-teszt azt vizsgálja, hogy egy fikciós műben szerepel-e legalább két nő, akik a férfiakon kívül valami másról beszélgetnek.

A teszt nevét Alison Bechdel amerikai képregényíróról kapta, akinek 1985-ben megjelent Dykes to Watch Out For című képregényének egyik karaktere fogalmazta meg az ötletet, amit barátjának tulajdonított.

A tesztet filmek értékelésére szánták, azóta más médiumokra, könyvekre, videójátékokra és képregényre is alkalmazzák.

képregény

A teszt lényege, hogy egy filmnek a következő kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy átmenjen:

  • legalább két nőnek kell benne szerepelnie, akiknek nevük is van

  • beszélgetnek egymással

  • olyan témáról, ami nem férfiakról szól

Igazából igen egyszerűnek tűnik: például, ha egy filmben egy lány felhívja testvérét, aki történetesen szintén egy nő, és mondjuk elbeszélgetnek a muffinsütésről, akkor tessék, máris átmentek a teszten.

Vagyis ez azt jelenti, hogy a teszt, illetve a tesztet elbukó filmek hosszú listája nem kifejezetten a szexizmusra akarja felhívni a figyelmet, hanem inkább a nők dehumanizálására.

Nem azt méri ugyanis, hogy az adott karakter mennyire fontos a sztori szempontjából, ellenben azt mutatja meg, hogy a férfiak uralta térben hová helyezik a nőket.

Egy példa: a feminista szempontból korántsem megszívlelendő Szürke ötven árnyalata ÁTMENT A TESZTEN, mert a film főhőse, Ana elbeszélget édesanyjával az vizsgájáról, illetve szobatársával is beszél a törött laptopjáról. 

A Mission Impossible 5 – Titkos nemzet című film pedig például azért nem ment át, mert a filmben csupán egyetlen nevén nevezett női karakter szerepel. 

Egy filmnek tehát nem feltétlenül kell szexistának lennie ahhoz, hogy megbukjon, és ugyanez a helyzet pont fordítva is. 

Azonban az mindenképp elmondható, hogy a legtöbb film nem megy át a Bechdel-teszten: ezekben a filmekben javarészt a férfiak által domináns világban a nők kizárólag férfiakról beszélnek, és sokszor még nevük sincs. Csak hogy néhány filmet említsünk a bukottak közül – a teljesség igénye nélkül – , ide tartozik a Gyűrűk ura trilógia, a Közösségi háló, a Harry Potter és a halál ereklyéi II, a Lé meg a Lola, az eredeti Star Wars trilógia, az Avatar vagy éppen a Némó nyomában. 

Előzmények

Virginia Woolf 1929-es, Saját szoba című esszéjében a teszt alapvetéséhez igen hasonló megfigyelést tett a korabeli irodalommal kapcsolatban:

„Ezek a nők közötti viszonyok, gondoltam, sebesen végigpillantva a képzeletbeli nők fényes galériáján, mind túl együgyűek. (…) És igyekeztem olvasói emlékeim között olyan esetekre bukkanni, amikor két nő úgy jelenik meg, mint barát. (…) Hébe-hóba anyák és lányok. De úgyszólván kivétel nélkül a férfiakhoz való viszonyukban ábrázolják őket. Különös gondolat, hogy Jane Austen koráig az irodalom nagy nőalakjait nem pusztán a másik nem szemszögéből ábrázolták, hanem kizárólag a másik nemmel való kapcsolatukban. De milyen kicsiny része ez egy nő életének” – írja. 

 

Nem szexista, csak épp nem nőbarát?

Neda Ulaby amerikai újságíró szerint a teszt olyasmit fogalmaz meg, ami alapvetően hiányzik a popkultúrából: a kérdés nem a képernyőn megjelenő női karakterek száma, hanem történeteik mélysége, problémáik hatóköre – írta.

Érdekes, hogy olyan filmek is megbuktak a teszten, melyek célközönsége leginkább nőkből áll, nőkről szól, illetve fontos női szereplőik vannak.

Szex és New York szereplői egyértelműen elbukják a tesztet, és erre gyakran maguk a karakterek is utalnak: 

„Hogy lehet, hogy négy ilyen okos nő nem tud másról beszélni a pasikon kívül? Mintha hetedik osztályosok lennénk, csak saját bankszámlával!”

– hangzik a filmben.

 giphy (7)

 Azt, hogy miért nehéz a legtöbb filmnek átmenni a teszten, egyesek annak tulajdonítják, hogy a filmes szövegírók és szakemberek között alig akad nő. 

bechdeltest.com weboldal felhasználók által szerkesztett adatbázisa mintegy 4400 filmet listáz, és innen megtudható, hogy az egyes filmek átmentek-e a teszten. 

Az oldalon böngészve látható, hogy a legújabb, 2016-os filmek közül is vegyesek az eredmények: például, míg A főnök átmegy a teszten, addig az Áve, Caesar megbukik.

Néhány, a teszten megbukott idei, 2016-os film a sok közül:

Kung Fu Panda

Az ötödik hullám

Deadpool

Batman vs. Superman

Hardcore Henry

És akik átmentek:

Zootopia

A fiú

A főnök

Triple 9

Az alábbi videóban pedig még láthattok egy nagyobb lélegzetvételű felsorolást azokról a filmekről, amelyek átmentek, és azokról, amelyek nem:

De elárulom: a 2015-ös top filmek csaknem 50 százaléka nem ment át a teszten.

Egyszerűen azért, mert a legtöbb film férfiakról szól. 

A  teszt pontossága persze felvethet egy csomó kérdést: Faith Lawrence kutató például úgy látta, hogy az eredmények nagyban függnek attól, hogy mennyire szigorúan alkalmazzák a tesztet.

Például, ha a filmben elhangzik egy beszélgetés, de közben valamely fél hivatkozik egy férfira, akkor az egész beszélgetés érvénytelen? 

Mindenesetre, ha legközelebb moziba mész, tedd fel magadnak a fenti három kérdést, és figyeld ilyen szemmel is a filmet. Érdemes, és roppant érdekes. 

(Forrás: Wikipedia, fusion.net)

***

girlpower

***

Kedves olvasó! Köszönöm, hogy betértél! Minden kulturált és építő jellegű hozzászólást örömmel veszek, boldog vagyok, ha párbeszédet kezdeményeztek!

Azonban a kirekesztő, gyűlölködő kommenteket minden esetben törlöm.

Keresd a Facebookon a Girl Power! blogot! Katt a képre:

Girl Power! blog a Facebookon

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!